Din varukorg är för närvarande tom!
Farbror Gröns midsommarbuffé

Då har vi kommit till årets ljusaste tid. Midsommar är här och vad kan passa bättre än lite smarriga tips till en midsommarbuffé eller kanske en enklare sommarlunch eller middag.
Det vi odlat hittills i år växer som aldrig förr. Mycket har hunnit bli skördeklart såsom sallat, spenat, dill, persilja, rucola, gräslök, rädisor, basilika, morötter. Att fira midsommar med egenodlat är lite extra lyxigt. Om våra barn får välja upplägget för en midsommarafton, nyårsafton eller annan högtidsdag önskar de alltid buffé. Det tycker vi vuxna också om och när det är dags hjälps vi alla åt att ordna små anrättningar och tillbehör. Det behöver ju inte vara några mängder ifall man bara är några stycken som ska äta, men det är ändå roligt med ett flertal små skålar och fat med lite olika rätter.
Här nedan presenterar vi sådant som är gott till just en midsommarbuffé och sådant som till viss del innehåller egenodlade grönsaker.

Potatissallad








Potatissallad med örter och inlagdgurka, enkel potatissallad med creme fraiche, potatissallad med basilika, parmesan och pinjenötter, potatissallad med sallat, dill och tagetes.
Det kan aldrig bli fel med en potatissallad på en midsommarbuffé. Här har vi samlat fem olika recept. En innehåller dill, persilja, lök och inlagd gurka och är en sk Tysk variant av potatissallad. En annan har lite mer italienska smaker med basilika, parmesan och pinjenötter. Potatissalladen i Johannes händer är med dill, sallad och ätbar tagetes. Överst till höger syns den krämiga potatissalladen med äpple och kapris.
Tyvärr brukar inte vi ha hunnit få skördeklara potatisar till midsommar, men kanske har någon annan av er läsare fått det. Men förutom just potatisen har vi egen dill, persilja, basilika, ättiksgurka, gräslök och sallat vi kan använda i potatissalladen. Det gäller bara att välja vilken potatisallad man ska göra…
Läs recepten: Potatissallad på 5 olika vis








Goda pajer lika goda kalla som varma




Västerbottenostpaj, spenatpaj med röd pestcreme, pestopaj med mandelmjöl och sesam, broccolipaj.
Någon god paj går alltid hem på ett buffébord. Extra bra är det om man kan servera dem kalla och alltså inte behöver hålla dem alldeles nygräddade eller uppvärmda. Dessa varianter kan tillagas innan och serveras kalla om man så önskar.
Spenat har vi i frysen efter skörd tidigare i våras, basilika har vi i växthuset till att göra pesto av och några broccolihuvuden har vi också så här års.
Recept:
- Spenatpaj med röd pesto-creme
- Pestopaj med mandelmjöl och sesam
- Västerbottenpaj
- Broccolipaj med fetaost








Goda röror och såser








Dillpesto, örtsås med tångrom, grillsås med cashewnötter, gurktzatziki, krämig feta- och timjanröra, ärtskottspesto, grön örthummus och kesoröra med gräslök.
En eller flera röror eller såser är alltid gott på en midsommarbuffé. Alla i vår familj älskar röror som tillbehör, pålägg och dipp.
Runt om i våra pallkragar och odlingsland står örterna i sin fulla prakt. Det är bara att skörda stora knippen av de vi vill ha. Oftast blir det nog en blandning av flera, men i bland är det gott att enbart välja en som till exempel dill till dillpeston eller timjan till fetaoströran.
Recept:
- Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott
- Grön hummus med blandade örter
- Dillpesto – ett härligt grönt tillbehör
- Kesoröra med gräslök
- Krämig feta- och timjanröra
- Gurktzatziki
- Grillsås med cashewnötter
- Örtsås med tångrom








Smarriga sallader med mera






Tomat- och löksallad, spenatsallad, fänkålssallad, picklade rädisor, pizzasallad och en sallad med mozzarella, tomat och avokado.
När vi gör en midsommarbuffé eller annan buffé tycker vi det är mer intressant med olika små sallader i olika utföranden än en stor. Det är såklart en smaksak. De sallader som vi tycker är enklast att slänga ihop är tomatsalladen och spenatsalladen. Salladen med fänkål, pizzasalladen och den med mozzarella blir goda om de får stå en stund och låta smakerna blandas. Rädisorna blir ett läckert inslag som brukar ätas för sig, men de kanske också kan passa i en sallad.
Recept:








Hembakat bröd till årets midsommarbuffé






Kalljästa rågbröd (tomatbröd), kumminknäcke, surdegsbaguetter, surdegstrekanter, fröknäcke med soltorkad tomat, örtbröd.
På en midsommarbuffé är det självklart med någon typ av bröd. Antingen köper man något gott eller så kan man baka själv.
Beroende på hur mycket tid man vill lägga ner på att baka eget bröd, har vi några olika alternativ. Dels har vi dem med surdeg vilka kräver i runda slängar två dygn men i gengäld är de otroligt goda. Sedan ett kalljäst bröd som behöver en natt i ett kylskåp eller motsvarande tid. Det kalljästa blir också riktigt gott. Örtbröden, frökäcket och kumminknäcket tar kortare tid ca 1-2 timmar. Knäckiga alternativ är alltid gott på buffébord och brödet med örter smakar kanske lite mer sommar än något annat.
Recept:
- Kalljästa tomatbröd
- Rustika surdegstrekanter – och hur jag räddade en trist deg!
- Örtbröd med en massa kryddgrönt
- Fröknäcke – tomat, oregano och parmesan
- Surdegsbaguette
Kumminknäcke med kummin – 26 tefatsstora bröd
Detta recept har inte fått något eget inlägg ännu, därför skriver vi ut det här. Kumminknäcke passar lika bra på midsommarbuffén som till julen eller kräftskivan.
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk
- 1 msk sirap
- 1 msk olivolja
- 1-2 tsk salt
- 2-3 tsk kummin
- 2 dl Rågmjöl, grovt
- 5 dl vetemjöl
- Ev flingsalt och solrosfrön
Gör så här: Smula ner jäst i en stor bunke. Tillsätt kall mjölk, sirap, olja, salt och kummin (gärna mortlad) och rör tills jästen lösts sig. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl och arbeta degen smidig med hjälp av elvisp med degkrokar eller förhand. Låt degen jäsa i kylskåpet en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader. Nu gäller det att kavla degen så tunt som möjligt. Vi brukar ta en bit, kavla relativt tunt, trycka ut med en cirkel-form på ca 10 cm diameter. Därefter har vi kavlat tills degbiten varit några millimeter tjock. 3-4 brödkakor gräddar vi i taget på en plåt med bakplåtspapper. Vi brukar ha timer på 8 minuter och därefter håller vi koll på bröden så att de får lite färg. Om ett bröd verkar ganska mjukt när det tas ut, brukar det betyda att det är lite för tjockt. Kavla tunnare nästa gång.
Efter gräddningen kan man låta bröden svalna på ett galler eller i en kökshandduk.








Kryddade smör till grillat, bröd eller färskpotatisen










Smarrigt basilikasmör, dillsmör, ramslökssmör, lyxigt örtsmör och pepparrotssmör
Har du liksom vi fullt med frodiga örter i din trädgård just nu? Om inte, så finns det att köpa färska örter i de flesta matbutiker.
Det är lätt att göra himmelskt goda smör om man har ett gäng örter eller kryddväxter. Ett bröd med smaksatt smör blir något alldeles extra. Ett smör med örter eller pepparrot som får smälta över något grillat eller nykokt färskpotatis, kan det bli godare? För att göra det hela ännu lite lyxigare kan man göra sitt eget smör från grunden.
Smörrecept:
- Basilikasmör – ett läcker tillbehör till grillad mat
- Pepparrotssmör – ett smakrikt tillbehör
- Fantasiskt gott ramslökssmör
- Örtsmör
- Smör, göra eget smör, fermenterat smör.
- Örtkryddat smör med dill och gräslök








Grillade godsaker

Framåt kvällen brukar vi grilla och då blir det allra helst flera olika grejer på grillen. Grillost är alltid gott, samt quornfilér och majs. Grillade paprikor är en riktig favorit och ibland grillar vi chili också. Vi grillar också gärna en zucchini som vi skurit i skivor på längden och ibland får klyftor av färsk vitkål bli härligt grillrandiga efter en stund ovanpå grillgallret. Viktig för oss är att vi penslar allt med någon typ av grillolja, både innan grillningen och under tiden.
Hela tomater lägger vi i foliépaket med lite örtkryddor och salt, innan de läggs på grillen. När de är klara blir de som en varm tomatsalsa. Vill man ha lite mer smak kan man ta med hela vitlöksklyftor i foliepaketet också.
Som avslutning passar vi på att grilla marshmallows, grillbilar eller poppar popcorn i foliepaket med lite olja i. Det blir ett mysigt avslut på kvällen.
Glad midsommar!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar