Smör, göra eget smör, fermenterat smör.

Ikväll gjorde vi smör tillsammans med våra barn. Det var verkligen mycket enklare än vad jag trott och med en smak som översteg våra förväntningar. ska bli kul att få bre deras smörgåsar imorgon bitti med hemgjort smör, vilken lyx!  Jag följde Jakobs recept som han publicerat på sin blogg Solanaceae Garden.
Ingredienser
9 dl grädde
0,5 dl gräddfil
en skvätt havssalt (var försiktigt det e ganska lätt att överdosera)
Gör så här: Blanda grädden och gräddfilen och häll det i en burk som du kan försluta. Låt den stå i rumstemperatur i 2-3 dagar tills du ser att allt tjocknat. Vispa den därefter på lägsta hastighet i mellan 5-10 minuter och sila av kärnmjölken från smöret i en silduk. Placera smöret i en skål och häll i kallt vatten och krama smöret i vattnet en stund och tvätta det, låt det därefter rinna av i silduken en stund. Mortla havssaltet till lagom kornstorlek och blanda det med smöret. Ös upp smöret i en behållare och förvara det i kylskåpet. Jag vet inte ännu hur länge det håller eller hur fort det kommer gå åt. Vi fick 560g smör på 1 liter fermenterad grädde. Faktiskt mer än vad vi trodde.

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Smör, göra eget smör, fermenterat smör.”

 1. Profilbild för Margareta Dahlqvist
  Margareta Dahlqvist

  Vad är fördelen med fermenterat smör?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ingen fördel bara smakskillnad och att det är kul. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *