Info & kontakt

Foto: Linda Eliasson

Vi som driver denna blogg heter Johannes Wätterbäck och Theres Lundén. Vi bor tillsammans med våra två barn i en lägenhet i centrala Västerås. Vi har valt namnet Farbror Grön för att vi vill dela med oss av våra gröna kunskaper och vårt kretsloppstänkande. Vi odlar, tar hand om grödorna i läcker matlagningskost, överblivet avfall komposteras och blir mullrik jord till kommande odlingar.

Vi odlar där vi kan odla

När vi satte igång på allvar att odla vår egen mat fanns det ingen hejd. Vi ville testa olika växter, odlingsmetoder och odlingsplatser. Nu har vi odlingar såväl på landet som i staden, vi har odling i källare, men även på takterrass. Utomhusodling kombineras också med inomhusodling. I och med allt testande har vi kommit fram till många slutsatser. Några av dessa har blivit fasta konstateranden, medan andra leder oss vidare framåt genom mer experimenterande.

Just nu är det vintersådder utomhus i kallt växthus som vi använder oss av frekvent. Det är under vintern vi sår den största delen av alla de plantor som ska förse oss med grönsaker under året. Värmekrävande växter så vi inomhus, oftast under växtbelysning. Växter med kort utvecklingstid och som ger skörd ganska snabbt, sår vi i omgångar under året. På så vis kan vi också skörda under en mycket längre tid.

Att odla mycket grönsaker, bär och frukt innebär också att vi fått utveckla olika sätt att ta tillvara på skörden och lagra den. Vår devis har blivit att försöka äta så mycket som möjligt färskt, låta de grödor som klarar av att vara kvar på sin planta eller nere i jorden länge, få vara det och att frysa, torka, syra och lägga in sådant som inte kan lagras så länge.

Vi äter mest vegetarisk mat och vi älskar att vara kreativa i köket

Allt vi odlar blir till gourmet-ingredienser i våra matlagning. Redan när vi köper frön eller samlar egna påbörjas planerandet av de kommande måltiderna som kommer kunna lagas efter skörd. Det är de allra godaste grönsakerna vi vill odla. Hela familjen äter mestadels vegetarisk mat och våra middagar innehåller alltid egenodlade ingredienser, året om. Under flickan Recept finner ni våra bästa recept.

Våra odlingshandböcker

Utöver allt odlande, matlagning och blogginläggsskrivande har vi också givit ut tre böcker. De två först böckerna Alla fingrar gröna och Flera fingrar gröna innehåller odlingsinstruktioner, steg-för-steg, för 36 olika ätbara grödor och är praktiskt utformad för att verkligen komma till användning. Här ger vi läsaren tips på allt i från fröer, odlingsplatser, sådd, skötsel, problemlösning, jord, gödsel mm. Totalt sett har vi skrivit om 72 ätbara och fantastiskt goda växter. I den senaste boken Skörda, lagra, laga har vi gått djupare in på tillvaratagandet. Här får läsaren våra bästa tips på hur man skördar sina grönsaker på bästa sättet, man kan lagra på olika sätt och hur man kan tillaga eller skapa läckra rätter av sin skörd.

Bilderna i de tre böckerna består främst av vackra illustrationer. Varje gröda är först odlade av oss, fotograferade och slutligen avmålade i akvarell eller akryl av konstnären Tatiana Shirbidova. Vissa av bilderna finns att köpa som poster på adlibris.se.

Alla fingrar grön – utgiven 2015 på Lux publica

Flera fingrar gröna – utgiven 2019 på Bonnier Fakta

Skörda, lagra, laga – utgiven 2020 på Bonnier Fakta

Föredrag, workshops och kurs

Johannes har kommit att bli en flitigt anlitad föreläsare om odling, mat och självhushållning. Tillsammans håller vi också odlingskurser då och då. Under fliken Föredrag och kurs finns mer information kring föredrag och kurser. I webbutiken brukar vi även erbjuda digitala evenemang då och då.

Podcast

Under 2017 och 2018 producerade vi och Sara Bäckmo en mycket omtyckt odlingspodcast tillsammans, Två odlare emellan – Bäckmo och Wätterbäck. 86 avsnitt blev det och alla finns att lyssna till under fliken Podcast i menyn.

Sociala medier

Följ oss gärna på facebok och instagram där vi kontinuerligt uppdaterar läsarna på våra odlings- och matäventyr. På youtube-kanalen har vi lagt ut några odlingsfilmer. Sök efter Farbror Grön så hittar du till oss.

Kontakt

Välkomna att höra av dig på:

kontakt@farbrorgron.se

Hälsningar

Johannes & Theres

swisha

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

30 Comments

  1. vilken underbar blogg, satt nästan och somnade vid skrivbordet och så kom jag in här och kvicknade till. Hur ser era stadsodlingar ut nu, om jag händelsevis skulle ha vägarna förbi skulle jag plåta earthboxarna.
    lena israesson

    1. Tack tack :)Kul att få vara orsak till att någon vaknar till framför skärmen. Stadsodlingarna grönskar fortfarande även om hösten börjat att sätta tydliga spår. Grönkålen växer för fullt och får vi en någorlunda normal höst så kanske den räcker ända fram till julbordet. Earthboxarna kommer att få stå kvar och ge tomater ända tills frosten tar plantorna.

  2. Fantastiskt inspirerande blogg ni har! Både visuellt och intellektuellt 🙂 Jag kommer tillbaka många gånger framöver för hämta kraft i vintermörkret.

  3. En kompis till mig berättade för några dagar sen om begreppet biokol, som jag inte kände till dessförinnan. I samband med googlande hittade jag denna sida som jag tycker är intressant bl a beroende på er kreativitet och experimentella läggning. Jag ska nu införliva biokol i mina odlingar kommande vår.
    Under mina många år med körningar av humanitärhjälp i Baltstaterna och Vitryssland och Ukraina har jag kommit att uppskatta två fantastiska buskar/produkter, nämligen havtorn och aronia och deras respektive bär.
    Har ni provat dessa utomordentligt rikbärande arter som dessutom innehåller en imponerande mängd nyttigheter?
    M v h
    Jan-Ola Gustafsson

    1. Tack:)spännade att du ska börja med biokol, underätta oss gärna om hur det går framöver. 3kg per kvadratmeter ska vara det optimala enligt skånefrö.
      Vi kommer plantera havtorn i vår i vår stadsträdgård och aronia är man ju också sugen på. Vilka sorter skulle du rekomendera?
      Mvh Farbror Grön

  4. Vad spännande blog! Det är särskilt intressant för mig, då kommer jag från Italien. Jag brukade odla på balkong där men tomater växte nästan vilda och basilika skulle hindras för att växa också inomhus… här är det allt så svart pga. klimatet och jag måste vänja mig till nya växter och odlingsmetoder. Det är en skatt att råka på en så pedagogisk och underhållande blog.
    Elisa

  5. Hittade också er blogg efter att ha sökt på biokol! På NE kunde jag nämligen inte hitta något….Bloggen verkade jättefin. Jag kommer tillbaka!

    MVH Lavandel

  6. Mycket pedagogisk sida, trevlig och innehållsrik.
    Jag hamnade här för jag odlar Chili.
    Jag är pensionerad hushållslärare blandannat. Lycka till Maggan

  7. Hej,
    jag läste i VLT's bilagan 'Bostad' i torsdags den 3 april att du testodlar en spansk aubergine-planta från 1700-talet. Det låter mycket spännande, finns det fröer att tillgå någonstans?
    Tack för en inspirerande blogg!

  8. Hej Hej!
    Här kommer ett livstecken från mig som köpte två chiliplantor av dig på Trädgårdsmässan i Älvsjö. Plantorna lever och frodas väl! 🙂 Mvh Ingegerd

  9. Börja odla på riktig i min inglasade balkong i år. Nu har jag läst det mesta i bloggen, boken och lyssnat på podden. Nu är jag peppad och målet är att vi ska få egen odlade grönsaker året om från balkongen! Ska även börja med bokashi så jag inte behöver släpa hem lika mycket jord till lägenheten…

  10. Tack skall ni ha båda två, som gjord denna unikt fina och intressanta blogg!!
    Jag har redan fått svar på några frågor jag hade kring tomater, i eran text. Förutom all fakta och kunskap ni delar, så är er blogg både rolig och kärvänlig att läsa! Jag har lagt ett “stort bokmärke” så jag lätt hittar tillbaka till er,.,. När lusten faller på! Så igen, stort tack från Björne i Kungsbacka👍❤️

  11. Dags för en uppdatering av om oss. Där står att ni givit ut 2 böcker, ska väl vara 3
    Köpte nyligen Alla fingrar gröna, inget man läser som en roman, men väl värd epitetet bra uppslagsverk. Den kommer att bli väl tummad, ett som är säkert.
    Odlar både i hydro och jord på balkongen och i köksfönstret. Tänkte dra fram sallad i hydro i vardagsrummet i vinter, har extra belysning för det.
    Ha det hälsar https://balkongodlarna.wordpress.com/ Janne Östlund

  12. Hej! Jag läser flitigt det s skrivs på fb, många bra tips! Hur gör man för att skriva en direkt fråga på fb? Undrar o hälsar Christina Bjerin från Roslagen

  13. Undrar om man kan ensilera/fermentera bladmögelangripna växter och omogna fröer ex. ringblommor.

  14. Bästa farbror å fröken 🙂
    Tack för det ni gör å sprider ! ( spirar!)
    Jo- så här i början på säsongen undrar jag : VILKEN JORD KAN JAG KÖPA -ex i säckar , för att fylla på mina pallkragar å i växthuset ? Har ” marknaden” reagerat på förra årets upprop å protester ang Pyralider ?
    Mvh Maja-Marie ( med jordiga fingrar):)

  15. Hej,varför kan man inte använda swisha när man ska prenumerationerna på er månadserbjudande?

    1. Hej, nu har vi gjort det möjligt ( tack för inspirationen) för alla nivåer utan månaderbjudandet, då man inte kan ha swish löpande per automatik.

      “Vi kan också skapa prenumerationen manuellt med swish. Swisha 354 kr till 123 261 0285 (Farbror Grön AB) och skicka sedan en skärmbild till konakt@farbrorgron.se.

      Hälsningar

      Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

      Pris: 354 kr (inklusive moms)”
      Kika här: https://farbrorgron.se/register/premium-6-manader/

  16. Hej Johannes!

    Jag tänkte att jag skulle fråga (om du har tid att svara.)
    Har svårt att få mina SommarRudbeckia Sahara och Cherry Brandy att gro.

    Hur gör du? Tips?
    Jag har täckt jorden med ett tunnt lager och provat att ställa både i rumstemperatur och på element.
    Inte Behöver de väl kylbehandlas?

    Har du tips!
    Tack snälla…

    Mvh Helene i Eskilstuna

    1. Jag odlar dem kallt sår nu i kallväxthuset i byttor och då får jag finast plantor.

      / Johannes

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *