Din varukorg är för närvarande tom!
Örtbröd med en massa kryddgrönt

Vi älskar egna kryddor. Vi odlar dem i mängder och varje sommar brukar vi skörda för att kunna frysa in kryddväxterna. Glasburkar fylls med tex hackad dill, persilja, gräslök eller hela blad av basilika. Några burkar får en blandning av olika växter. Oftast använder vi innehållet i brukarna till olika maträtter och såser, men det är fantastiskt gott att blanda i en bröddeg och göra sitt eget örtbröd. Bilden ovan är tagen i vintras då vi ville rensa i frysen då vi hade halvtomma örtburkar som tog en massa plats. Nu har vi färska kryddor i odlingen som vi kan baka med i stället. I bullarna brukar vi blanda ner basilika, dill, persilja, timjan och vinterkyndel. Man kan blanda vilka örter som helst som man gillar. Även torkade kryddor blir goda i brödet.
Örtbröd
Ingredienser till 16 små bullar
- 25 g jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 1/2 tsk salt, gärna örtsalt
- 2-3 msk olivolja eller rapsolja, gärna smaksatt
- 1 näve färska, frysta eller torkade kryddväxter tex oregano, basilika, persilja, dill, vinterkyndel, timjan mm
- 6 dl vetemjöl till degen och 1 dl till utbakning
Gör så här: Smula jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten och rör tills jästen löst sig. Häll i salt, olja och finhackat kryddgrönt. Blanda i mjölet och rör till en deg. Låt den vara lite kletig. Jäs under kökshandduk i ca 60 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader.
Efter jäsningen delas degen i 16 delar och formas till runda bullar. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa ytterligare en kvart.
Grädda bullarna i ugnen tills de får en lite gyllenbrun yta.
Tomat- och fetasallad
Efter en resa i Grekland blev barnen överförtjusta i en sallad gjord på tomat och fetaost. Till varje frukost åt de salladen på sitt frukostbröd.
Ingredienser
- tomat
- fetaost
- torkad oregano
- olivolja
- örtsalt eller vanligt salt
Gör så här: Skär tomat och fetaost i tärningar. Lägg i en skål. Smula över oregano och strö över örtsalt/salt och häll i en sätt olivolja. Rör runt så att allt blandas. Låt stå en stund i rumstemperatur innan servering. Fördela salladen jämnt på brödet och ringa lite av oljan över så att det kommer ner i brödet.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar