Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – vårså mangold

Mangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför.
När vi odlar mangold köper vi gärna mixpåsar med olika färger på stjälkarna. Det blir så läckert med gul, rosa och vita stjälkar i en blandning på tallriken.
Mangoldsfrön passar bra att sås i utomhusklimat om våren. Vi kallar det för att kall vårsådd. Vi sår vanligen i någon form av bytta för att sedan kunna plantera om plantorna en gång innan utplantering. Så gör vi med nästan alla växter som vi vill ska växa sig stora. Eftersom vi har kallväxthus brukar vi ha våra mangoldsådder där till en början. Men det går också bra i ett söderläge någonstans utomhus, till exempel mot en södervägg eller på en annan solig plats.


Kallodlingens olika såtider
När det handlar om att odla kallt brukar vi dela upp den kalla perioden i vinter, vinter/vår och vår. Mangolden sår vi på våren från mitten av mars och framöver. Man kan så ändra fram till augusti om man så önskar. Då kallar vi det för sommarsådd. När det handlar om mangold är det bra att veta om att plantorna är känsliga för riktigt kall väderlek. Det är därför vi inte sår dessa innan mitten av mars. Eftersom mangold är en tvåårig växt och går i blom sitt andra år, kan en period med flera minusgrader få plantorna att tro att det blivit dags för blomning, att de redan är inne på år två.

Varför så mangold kallt?
När växter startar sitt liv utomhus blir plantorna fina och kompakta. Det beror på en förhållandevis låg temperatur nattetid, kraftigt solljus och relativt hög temperatur dagtid. Dessutom tycker vi att det är mycket skönare och mer praktiskt att driva upp plantor utomhus i jämförelse med att belamra inomhus. Det är ju mer naturligt!
Sedan många år tillbaka kallsår vi allehanda växter. I begynnelsen var det endast våra perenner, däribland Primula, som vi vintersådde. Det gjorde vi för att just primula kräver det. Dess fröer behöver nämligen utsättas för omväxlande plus- och minusgrader för att gro. Vartefter åren gått och vi testat att kallså flera växter har vi upptäckt att nästan alla växter vi odlar klarar av att sås utomhus när det är ganska kallt. Kålväxter, perenner, örter och annat bladgrönt brukar gå bra att så på vårvintern då det är minusgrader. Andra växter som betor, mangold, nyzeeländsk spenat, purjo, tomat och basilika tål inte allt för många minusgrader men kan ändå växa till sig bra vid relativt låga temperaturer (över nollan).

Lite kort om hur sådden går till hos oss
Mangoldsfröna sår vi på våren från mitten av mars och framöver. Vi brukar förkultivera mangold, men man kan också direktså om man hellre vill det. Vi sår i plastbyttor som vi först fyllt med planteringsjord. Oftast sprider vi ut fröna jämnt över jordytan och därefter täcker vi fröna med ett tunt jordlager och vattnar rikligt. Sådden ställer vi i vårt kallväxthus. Men det går lika bra att låta såbyttan vara på en balkong, i en kallbänk, i en pallkrage eller direkt på marken vid en södervägg. Det är viktigt att hålla koll på sin sådd och vattna ofta så att sådden inte torkar ut.
Omplantering och utplantering
När det ser lite trångt ut i såbyttan och plantorna är mellan 5 – 10 cm höga, är det dags att plantera ut dem eller plantera om dem. Vi gör på båda sätten beroende på vad vi har för plats, hur mycket tid vi har och hur kall eller varm våren är. Om tilltänkt odlingsyta inte är beredd ännu och vi inte har tid med utplantering kan vi plantera om varje planta en gång i ny planteringsjord. Har vi en odlingsyta som är preparerad med gödsel och som är fri från eventuellt ogräs planterar vi ut plantorna. Varje planta planterar vi med ett avstånd på cirka 10 – 15 centimeter från de andra plantorna. Oftast planterar vi inte i raka rader utan jämnt över en yta. Ibland blandat med andra slags växter, 15- 20 plantor i en pallkrage är inte ovanligt.
Läs gärna: Vattna vid utplantering
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck



Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odla kallt – vårså mangold”
Finessen med mangold är att plantan övervintrar (jag tror den är två-årig) så tidigt nästa vår kan man börja skörda o äta färsk mangold. Kanske lite grövre än de nysådda späda bladen
Ja det är härligt.
Lämna ett svar