Surdegsbaguette

Surdegsbaguette på skärbräda

Dessa bröd tar lång tid på sig att bli klara, 2,5 -3 dagar får man räkna med. Receptet är hämtat från Pain de Martin och utgår ifrån ett ciabattarecept, men funkade superbra till baguetter.

Ingredienser
100 g vetesurdegsgrund
100 g + 550 g ljummet vatten
150 g + 750 g vetemjöl special
50 g rågmjöl
25 g salt
En skvätt Neutral olja
isbitar

Gör så här:
Dag 1 (kväll): Rör ihop vetesurdegsgrunden med 100 g ljummet vatten, 150 g vetemjöl och allt rågmjöl i en bunke. Rör inledningsvis med en träslev och ta hjälp med händerna mot slutet och forma till en slät klump. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ca 20 timmar.

Dag 2 (kväll): Blanda klumpen från dag 1 med 550 g ljummet vatten och 750 g mjöl i en degblandare. Kör på låg hastighet i ett par minuter och låt sedan degen vila i 30 minuter. Häll därefter i saltet och kör degblandaren på lite högre hastighet i ca 3 minuter. Smörj en bunke med olja och lägg i degen. Degen ska nu jäsa i en timme. Med jämna mellanrum ska du vika degen i bunken. Dra då i en sida och lägg den överst, dra i nästa sida och lägg den överst osv. Vänd sedan degen upp och ner. Upprepa 3 gånger under jäsningstiden. Låt stå i kylen över natten.

Dag 3 (morgon): Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 delar som du formar till långa bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller i särskild baguetteplåt. Låt jäsa under en handduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt på nedersta falsen och en plåt i mitten. För över baguetterna med bakplåtspapperet eller baguettplåten på den heta plåten i ugnen. Peta in några isbitar i den undre plåten så det bildas ånga. Grädda tills bröden fått fin färg, lite olika beroende på tjocklek (10 minuter och framåt).

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Surdegsbaguette”

  1. Profilbild för Åsa Wolffsohn
    Åsa Wolffsohn

    Mycket välgjort och lätt att följa, många inspirerande recept förutom konkret kunskap kring odling ! Toppen !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *