Din varukorg är för närvarande tom!
Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott

Så här års brukar vi så ärtor för att kunna skörda ärtskott. Det är ett fantastisk tillskott till våra måltider då sallaten, spenaten och annat grönt börjar ta slut utomhus. Ärtskott kan användas i sallad, som smörgåspålägg eller som topping på en middag. Har man mycket ärtskott kan man också gör sig en god ärtskottspesto.
Ibland blir det ganska mycket ärtskott här hemma. Det är ju så lätt att odla och det är lätt hänt att det blir som en ärtskottsdjungel. Vad kan då passa bättre än att göra en härlig pesto på skotten?
En ärtskottspesto har den vanliga pestokaraktären med vitlök, parmesan och solroskärnor, men med lite ärtig smak. Mycket gott! Vi äter den helst som tillbehör till någon maträtt, sallad eller på bröd.
Ingredienser 4 portioner
- 5 dl ärtskott
- 1,5 dl olivolja
- 1/2 – 1 dl rostade solrosfrön
- 1 stor vitlöksklyfta
- 1 dl finriven lagrad ost, tex parmesan
- salt och peppar
Gör så här: Klipp ärtskotten i mindre bitar och mät upp så att det blir ungefär 5 dl. Bland olja, ärtskott, en pressad vitlöksklyfta, salt och lite peppar i en mixerbehållare. Mixa röran tills den blivit relativt slät. Ärtskotten gör att det kan bli lite trådigt, men det gör inte så mycket tycker vi. Rör ner osten med en sked. Mixa inte, då finns risk att det blir en ostkräm istället för grynig pesto. Blanda ev ner mer olja om du vill ha röran lite mer rinnig.
Ärtskottspesto kan sparas i kylen några dagar.
Lästips: Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott”
[…] läckra pestovarianter: Ärtpesto, Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott, Dillpesto – ett härligt grönt tillbehör, Rödbetspesto med smak av timjan, […]
Denna ärtskottspeston blev mycket god.
Tack för tips och recept!Vad roligt att höra!











Lämna ett svar