Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott

Ärtskottspesto i en skål

Så här års brukar vi så ärtor för att kunna skörda ärtskott. Det är ett fantastisk tillskott till våra måltider då sallaten, spenaten och annat grönt börjar ta slut utomhus. Ärtskott kan användas i sallad, som smörgåspålägg eller som topping på en middag. Har man mycket ärtskott kan man också gör sig en god ärtskottspesto.

Ibland blir det ganska mycket ärtskott här hemma. Det är ju så lätt att odla och det är lätt hänt att det blir som en ärtskottsdjungel. Vad kan då passa bättre än att göra en härlig pesto på skotten?

En ärtskottspesto har den vanliga pestokaraktären med vitlök, parmesan och solroskärnor, men med lite ärtig smak. Mycket gott! Vi äter den helst som tillbehör till någon maträtt, sallad eller på bröd.

Ingredienser 4 portioner

  • 5 dl ärtskott
  • 1,5 dl olivolja
  • 1/2 – 1 dl rostade solrosfrön
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 dl finriven lagrad ost, tex parmesan
  • salt och peppar

Gör så här: Klipp ärtskotten i mindre bitar och mät upp så att det blir ungefär 5 dl. Bland olja, ärtskott, en pressad vitlöksklyfta, salt och lite peppar i en mixerbehållare. Mixa röran tills den blivit relativt slät. Ärtskotten gör att det kan bli lite trådigt, men det gör inte så mycket tycker vi. Rör ner osten med en sked. Mixa inte, då finns risk att det blir en ostkräm istället för grynig pesto. Blanda ev ner mer olja om du vill ha röran lite mer rinnig.

Ärtskottspesto kan sparas i kylen några dagar.

Lästips: Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott”

  1. […] läckra pestovarianter: Ärtpesto, Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott, Dillpesto – ett härligt grönt tillbehör, Rödbetspesto med smak av timjan, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *