Örtsmör

På 90-talet åt jag ofta vitlöksbröd med ett smör gjort på vitlök och persilja. En dag för en sisådär 8-10 år sedan blev jag så sugen på det, men hade tyvärr ingen persilja hemma. Jag tog det jag hade i min balkongodling och blandade gräslök, timjan, dill och vitlök med smör och salt. Efter någon timme i kylen hade smakerna blandad sig och gjort smöret så gott att jag inte ville gratinera bröden med smöret på, utan åt det direkt på brödet. Hejdå gamla vitlökssmör och välkommen hit vårt nya smakrikare smör! Flera gånger i veckan under högsäsong för färska kryddväxter i vår trädgård, gör jag ett liknande smör. Jag tar vad som finns och blandar ihop. Oftast tänker jag att jag ska göra en stor sats som sedan kan ligga i kylen och användas i flera dagar. Men av någon anledning spelar det ingen roll hur mycket jag gör, känns det som. Det tar ändå alltid slut samma dag. Alla i familjen bara älskar det.

Smöret passar bra till färskpotatis, till grillat, på nybakat bröd eller till ugnsrostade grönsaker. Man kan välja att endast tillsätta en typ av färsk ört eller blanda hej vilt.
Ingredienser:
Kryddgrönt som tex gräslök, timjan, dill, persilja, basilika, vinterkyndel, lökblast, vitlöksblast.
Smör
Salt eller örtsalt
Ev nymalen peppar
Ev pressad vitlök
Ev några droppar saft från en citron
Gör så här: Skörda det du har av kryddväxter. Alla kombinationer är goda. Finhacka på en plastskärbräda eller klipp i så små delar som möjligt. Lägg önskad storlek på smörklick på det gröna hacket och blanda med en gaffel. Tillsätt salt och ev peppar , citron och vitlök. Låt gärna stå i kylen någon timme innan servering.

 

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *