Kalljästa tomatbröd

Ett fantastisk gott tomatbröd som också är super enkelt att göra. Degen gör man på kvällen, jäser i kylskåpet över natten. När man vaknar gräddar man bröden och familjen får njuta av nygräddade tomatbröd till frukost.

Vi har gjort egna semitorkade tomater. Brödet på bilden är bakade med naturella tomater. Men det går lika bra med tomater som ligger i olja med något typ av smaksättning.

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 – 3 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 10-11 dl rågsikt
  • 1,5 dl finhackade semitorkade tomater

Rör ut jästen i det kalla vattnet. Blanda i salt, honung, olivolja och mjöl. Ta förslagsvis häften av mjölet först och därefter resterande mjöl. Till sist blandar man i tomatbitarna.

Låt den klibbiga degen stå i rumstemperatur en halvtimme innan den ställs, täckt av plastfolie, i kylskåpet över natten.

På morgonen sätter du ugnen på 275 grader och tar sedan ut degen ur kylskåpet. Mjöla bakbordet med vetemjöl eller rågsikt och stjälp ut degen. Man ska inte knåda! Dela degen i två lika stora delar och dela dessa deghalvor i sex delar var som likna trianglar. Vänd varje del i mjölet på bakbordet innan de läggs på en plåt med bakplåtspapper. Vi brukar ställa en plåt med höga kanter i botten av ugnen och plåten med bröden placeras i mitten. När brödplåten är i ugnen sänker vi värmen till 250 grader och i plåten längst ner i ugnen lägger vi 5-6 isbitar och stänger ugnsluckan snabbt. Isen skapar ånga i ugnen, vilket gör brödytan lite extra knaprig. Efter 15 minuter ungefär är bröden klara. 

Har du mycket örtkryddor? Prova gärna att baka vårt goda örtbröd.

Theres Lundén

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

4 Comments

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *