Kalljästa tomatbröd

Ett fantastisk gott tomatbröd som också är super enkelt att göra. Degen gör man på kvällen, jäser i kylskåpet över natten. När man vaknar gräddar man bröden och familjen får njuta av nygräddade tomatbröd till frukost.

Vi har gjort egna semitorkade tomater. Brödet på bilden är bakade med naturella tomater. Men det går lika bra med tomater som ligger i olja med något typ av smaksättning.

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 – 3 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 10-11 dl rågsikt
  • 1,5 dl finhackade semitorkade tomater

Rör ut jästen i det kalla vattnet. Blanda i salt, honung, olivolja och mjöl. Ta förslagsvis häften av mjölet först och därefter resterande mjöl. Till sist blandar man i tomatbitarna.

Låt den klibbiga degen stå i rumstemperatur en halvtimme innan den ställs, täckt av plastfolie, i kylskåpet över natten.

På morgonen sätter du ugnen på 275 grader och tar sedan ut degen ur kylskåpet. Mjöla bakbordet med vetemjöl eller rågsikt och stjälp ut degen. Man ska inte knåda! Dela degen i två lika stora delar och dela dessa deghalvor i sex delar var som likna trianglar. Vänd varje del i mjölet på bakbordet innan de läggs på en plåt med bakplåtspapper. Vi brukar ställa en plåt med höga kanter i botten av ugnen och plåten med bröden placeras i mitten. När brödplåten är i ugnen sänker vi värmen till 250 grader och i plåten längst ner i ugnen lägger vi 5-6 isbitar och stänger ugnsluckan snabbt. Isen skapar ånga i ugnen, vilket gör brödytan lite extra knaprig. Efter 15 minuter ungefär är bröden klara. 

Har du mycket örtkryddor? Prova gärna att baka vårt goda örtbröd.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

12 svar till ”Kalljästa tomatbröd”

  1. Jag tycker detta brödet är jättegott och enkelt att göra

  2. Goda och enkla att göra!

  3. Fungerar det lika bra med torrjäst?

    1. Ja, det fungerar att använda torrjäst.

  4. Underbara!
    Ugnen gick sönder när degen lagts på kvällen innan baket!
    Vad göra?
    Grillen, kan det funka??
    Ja, lite längre gräddningstid men så goda och en särskild känsla när det luktar bageri på altanen:)

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vilket bra tips, att även grillen kan fungera för gräddning!

  5. Profilbild för Britt-Marie Söderlund
    Britt-Marie Söderlund

    Om man är ett litet hushåll så går det fint att lägga två små degklumpar i en direktvärmande strålugn med gradantal på 175-200 grader, typ en mackgrill. Baka ditt bröd i 7-10 minuter. Alltid nybakat. Det fungerar och du fortsätter förvara degen du har kvar i kylen tills du vill baka igen. Jag gör den på 2 små teskedar torrjäst. Sist hade jag i två matskedar av lågsockrad hemgjord lingonsylt som smaksättare.
    Mvh Britt-Marie

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vilket bra tips, vi måste testa i vår airfryer!

  6. Profilbild för Eva Margareta Hansson
    Eva Margareta Hansson

    Kan man mala grovt rågmjöl fint och blanda upp det med vetemjöl? Har inte rågsikt hemma. Om ja, proportioner?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi har gjort så flera gånger, senast i veckan då vi testade ett grytbröd och saknade rågsikt. Blev toppenbra.

      1. Profilbild för Eva Margareta Hansson
        Eva Margareta Hansson

        Toppen! Vilka proportioner ska det vara? 50/50????

        1. Profilbild för Farbror Grön
          Farbror Grön

          Man kan höfta om man vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *