Din varukorg är för närvarande tom!
Fröknäcke – tomat, oregano och parmesan

Baka fröknäcke av majsmjöl är fiffigt. Då blir det glutenfritt. Just det här fröknäcket kunde vi baka av eget majsmjöl, egna semitorkade tomater och egna pumpakärnor.
- 2 dl majsmjöl
- 1,5 dl solrosfrön
- 0,5 dl hela linfrön
- 0,5 dl pumpafrön
- 0,5 dl finhackade semitorkade tomater
- 0,5 dl rapsolja
- 0,5 dl finriven parmesan
- 1,5 dl kokat hett vatten
- Salt
- 1 tsk torkad oregano eller timjan
Gör så här: Sätt ugen på 150 grader. Blanda mjöl, frön och tomatbitarna i en bunke. Strö över parmesanosten jämnt. Tillsätt olja och vatten, salt och hälften av oreganon. Bland till en jämn smet/deg. Verkar den alldeles för smulig, tillsätt några droppar vatten eller olja. Vält ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå och kavla degen tunn så att den tänker så gott som hela plåten. Strö över salt och resten av oreganon. Grädda i mitten av ugnen. Efter ca 60 minuter är ditt fröknäcke färdigt att ta ut.
Knäck brödet i mindre bitar och ät som det är eller med något gott pålägg.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Fröknäcke – tomat, oregano och parmesan”
Hej
Vad använder du för att mala ner majskornen till mjöl?Vi har en elektrisk kvarn. Tror vi köpte den på https://www.brodochkvarn.se/produkt-kategori/kvarnar/
Låter gott. Kan man använda färska tomater tro? Hur mycket i så fall? /Marie
Färska tomater innehåller mycket mer vätska än torkade så det blir troligen en viss skillnad. Det bästa är att prova sig fram. Man kan också utesluta tomaterna helt om man vill göra brödet men inte har torkade tomater.
Lämna ett svar