Då har vi kommit till årets ljusaste tid. Midsommar är här och vad kan passa bättre än lite smarriga tips till en midsommarbuffé eller kanske en enklare sommarlunch eller middag.
Det vi odlat hittills i år växer som aldrig förr. Mycket har hunnit bli skördeklart såsom sallat, spenat, dill, persilja, rucola, gräslök, rädisor, basilika, morötter. Att fira midsommar med egenodlat är lite extra lyxigt. Om våra barn får välja upplägget för en midsommarafton, nyårsafton eller annan högtidsdag önskar de alltid buffé. Det tycker vi vuxna också om och när det är dags hjälps vi alla åt att ordna små anrättningar och tillbehör. Det behöver ju inte vara några mängder ifall man bara är några stycken som ska äta, men det är ändå roligt med ett flertal små skålar och fat med lite olika rätter.
Här nedan presenterar vi sådant som är gott till just en midsommarbuffé och sådant som till viss del innehåller egenodlade grönsaker.
Potatissallad
Potatissallad med örter och inlagdgurka, enkel potatissallad med creme fraiche, potatissallad med basilika, parmesan och pinjenötter, potatissallad med sallat, dill och tagetes.
Det kan aldrig bli fel med en potatissallad på en midsommarbuffé. Här har vi samlat fem olika recept. En innehåller dill, persilja, lök och inlagd gurka och är en sk Tysk variant av potatissallad. En annan har lite mer italienska smaker med basilika, parmesan och pinjenötter. Potatissalladen i Johannes händer är med dill, sallad och ätbar tagetes. Överst till höger syns den krämiga potatissalladen med äpple och kapris.
Tyvärr brukar inte vi ha hunnit få skördeklara potatisar till midsommar, men kanske har någon annan av er läsare fått det. Men förutom just potatisen har vi egen dill, persilja, basilika, ättiksgurka, gräslök och sallat vi kan använda i potatissalladen. Det gäller bara att välja vilken potatisallad man ska göra…
Läs recepten: Potatissallad på 5 olika vis
Goda pajer lika goda kalla som varma
Västerbottenostpaj, spenatpaj med röd pestcreme, pestopaj med mandelmjöl och sesam, broccolipaj.
Någon god paj går alltid hem på ett buffébord. Extra bra är det om man kan servera dem kalla och alltså inte behöver hålla dem alldeles nygräddade eller uppvärmda. Dessa varianter kan tillagas innan och serveras kalla om man så önskar.
Spenat har vi i frysen efter skörd tidigare i våras, basilika har vi i växthuset till att göra pesto av och några broccolihuvuden har vi också så här års.
Recept:
- Spenatpaj med röd pesto-creme
- Pestopaj med mandelmjöl och sesam
- Västerbottenpaj
- Broccolipaj med fetaost
Goda röror och såser
Dillpesto, örtsås med tångrom, grillsås med cashewnötter, gurktzatziki, krämig feta- och timjanröra, ärtskottspesto, grön örthummus och kesoröra med gräslök.
En eller flera röror eller såser är alltid gott på en midsommarbuffé. Alla i vår familj älskar röror som tillbehör, pålägg och dipp.
Runt om i våra pallkragar och odlingsland står örterna i sin fulla prakt. Det är bara att skörda stora knippen av de vi vill ha. Oftast blir det nog en blandning av flera, men i bland är det gott att enbart välja en som till exempel dill till dillpeston eller timjan till fetaoströran.
Recept:
- Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott
- Grön hummus med blandade örter
- Dillpesto – ett härligt grönt tillbehör
- Kesoröra med gräslök
- Krämig feta- och timjanröra
- Gurktzatziki
- Grillsås med cashewnötter
- Örtsås med tångrom
Smarriga sallader med mera
Tomat- och löksallad, spenatsallad, fänkålssallad, picklade rädisor, pizzasallad och en sallad med mozzarella, tomat och avokado.
När vi gör en midsommarbuffé eller annan buffé tycker vi det är mer intressant med olika små sallader i olika utföranden än en stor. Det är såklart en smaksak. De sallader som vi tycker är enklast att slänga ihop är tomatsalladen och spenatsalladen. Salladen med fänkål, pizzasalladen och den med mozzarella blir goda om de får stå en stund och låta smakerna blandas. Rädisorna blir ett läckert inslag som brukar ätas för sig, men de kanske också kan passa i en sallad.
Recept:
Hembakat bröd till årets midsommarbuffé
Kalljästa rågbröd (tomatbröd), kumminknäcke, surdegsbaguetter, surdegstrekanter, fröknäcke med soltorkad tomat, örtbröd.
På en midsommarbuffé är det självklart med någon typ av bröd. Antingen köper man något gott eller så kan man baka själv.
Beroende på hur mycket tid man vill lägga ner på att baka eget bröd, har vi några olika alternativ. Dels har vi dem med surdeg vilka kräver i runda slängar två dygn men i gengäld är de otroligt goda. Sedan ett kalljäst bröd som behöver en natt i ett kylskåp eller motsvarande tid. Det kalljästa blir också riktigt gott. Örtbröden, frökäcket och kumminknäcket tar kortare tid ca 1-2 timmar. Knäckiga alternativ är alltid gott på buffébord och brödet med örter smakar kanske lite mer sommar än något annat.
Recept:
- Kalljästa tomatbröd
- Rustika surdegstrekanter – och hur jag räddade en trist deg!
- Örtbröd med en massa kryddgrönt
- Fröknäcke – tomat, oregano och parmesan
- Surdegsbaguette
Kumminknäcke med kummin – 26 tefatsstora bröd
Detta recept har inte fått något eget inlägg ännu, därför skriver vi ut det här. Kumminknäcke passar lika bra på midsommarbuffén som till julen eller kräftskivan.
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk
- 1 msk sirap
- 1 msk olivolja
- 1-2 tsk salt
- 2-3 tsk kummin
- 2 dl Rågmjöl, grovt
- 5 dl vetemjöl
- Ev flingsalt och solrosfrön
Gör så här: Smula ner jäst i en stor bunke. Tillsätt kall mjölk, sirap, olja, salt och kummin (gärna mortlad) och rör tills jästen lösts sig. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl och arbeta degen smidig med hjälp av elvisp med degkrokar eller förhand. Låt degen jäsa i kylskåpet en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader. Nu gäller det att kavla degen så tunt som möjligt. Vi brukar ta en bit, kavla relativt tunt, trycka ut med en cirkel-form på ca 10 cm diameter. Därefter har vi kavlat tills degbiten varit några millimeter tjock. 3-4 brödkakor gräddar vi i taget på en plåt med bakplåtspapper. Vi brukar ha timer på 8 minuter och därefter håller vi koll på bröden så att de får lite färg. Om ett bröd verkar ganska mjukt när det tas ut, brukar det betyda att det är lite för tjockt. Kavla tunnare nästa gång.
Efter gräddningen kan man låta bröden svalna på ett galler eller i en kökshandduk.
Kryddade smör till grillat, bröd eller färskpotatisen
Smarrigt basilikasmör, dillsmör, ramslökssmör, lyxigt örtsmör och pepparrotssmör
Har du liksom vi fullt med frodiga örter i din trädgård just nu? Om inte, så finns det att köpa färska örter i de flesta matbutiker.
Det är lätt att göra himmelskt goda smör om man har ett gäng örter eller kryddväxter. Ett bröd med smaksatt smör blir något alldeles extra. Ett smör med örter eller pepparrot som får smälta över något grillat eller nykokt färskpotatis, kan det bli godare? För att göra det hela ännu lite lyxigare kan man göra sitt eget smör från grunden.
Smörrecept:
- Basilikasmör – ett läcker tillbehör till grillad mat
- Pepparrotssmör – ett smakrikt tillbehör
- Fantasiskt gott ramslökssmör
- Örtsmör
- Smör, göra eget smör, fermenterat smör.
- Örtkryddat smör med dill och gräslök
Grillade godsaker
Framåt kvällen brukar vi grilla och då blir det allra helst flera olika grejer på grillen. Grillost är alltid gott, samt quornfilér och majs. Grillade paprikor är en riktig favorit och ibland grillar vi chili också. Vi grillar också gärna en zucchini som vi skurit i skivor på längden och ibland får klyftor av färsk vitkål bli härligt grillrandiga efter en stund ovanpå grillgallret. Viktig för oss är att vi penslar allt med någon typ av grillolja, både innan grillningen och under tiden.
Hela tomater lägger vi i foliépaket med lite örtkryddor och salt, innan de läggs på grillen. När de är klara blir de som en varm tomatsalsa. Vill man ha lite mer smak kan man ta med hela vitlöksklyftor i foliepaketet också.
Som avslutning passar vi på att grilla marshmallows, grillbilar eller poppar popcorn i foliepaket med lite olja i. Det blir ett mysigt avslut på kvällen.
Glad midsommar!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar