9 grönsaker som producerar mer efter skörd

Visst låter det fantastiskt att både kunna skörda och förvänta sig mer skörd av en och samma grönsak. Här får du tips på sådana grönsaker.

Ofta kanske man tänker att man driver upp grönsaksplantor som man sedan vårdar och tillslut skördar. Sedan är säsongen slut, åtminstonde för den plantan. Men så behöver det inte vara. Det finns många grödor som kan, efter skörd, producera mer. En del till blir till och med stimulerade att växa vidare och ge mer av sig själv efter skördande. Här kommer några exempel:

Broccoli

När man odlar broccoli utvecklas först en stor bukett i mitten av plantan, ja för oss som tillfört näring. Om din bukett inte blir särskilt stor beror det oftast på en kombination av för lite sol, vatten och gödsel eller så kan det bero på sorten. Men om du har planterat din broccoli på en solig plats och försett den med mycket näring och vatten kan man förvänta sig en redig bukett, som en knytnäve. Den ska man skörda när den ser grön och kompakt ut. Väntar man längre än så blir buketten ganska spretig och börjar resa på sig. Då behöver man direkt kapa av den och äta upp annars blir den trådig och inte lika delikat.

I och med att den stora buketten är borta börjar plantan inom kort producera sidoskott i form av lite mindre buketter. Skördar man dessa blir den ännu mer sidoskott, fast allt mindre för varje gång. Tillslut blir plantan oavsett flitigt skördande eller ej, ganska risig. Då kan man kapa hela plantan en bit ovanför de nedersta bladen. Då börjar plantan om med sidoskott.

Lästips: Ge din broccoli en ny chans, Broccoli – tidig och sen skörd från samma planta, Frysa broccoli

Ärtor

Om det är någon grönsak som verkligen vill fortplanta sig till varje pris så är det ärtor. Avlägsnar man ärtskidor löpande så utvecklar det strax nya. På så sätt kan man får en ganska stor skörd och även över en längre tid. Är det ärtskidorna man vill åt och äta som sockerärtor går det ganska snabbt att få nya skidor att sköra än om det är fullmatade baljor med stora ärtor i.

Lästips: Vad är skillnaden på sockerärt, sugar snaps och märgärt?

Brytbönor och vaxbönor

Långa bönor beter sig ganska lika som ärtor. Men de brukar komma igång med sin blomning och därefter fruktsättning märkbart senare än ärtorna. Så även om man skördar flitigt när de väl kan urskönjas bland bladen, så går det inte riktigt lika snabbt att producera nya. Men att det ger stora skördar genom att hela tiden skörda löpande bönbaljor från störbönor brukar bli väldigt tydligt under varma höstar, då man ofta kan skörda ända in i oktober.

Lästips: Läckra brytbönor med vitlöksvinägrett, Odla störbönor – från sådd till skörd, Bönsoppa med brytbönor, zucchini och tomat,

Zucchini

Ibland kan man se hur nya odlare lyckligt visar upp enorma zucchinis. För oss är det lite av ett misslyckande. De allra godaste exemplaren är nämligen de som är små, typ 10-20 cm långa. De brukar vara fasta i fruktkötten och fröna har inte hunnit bli stora. Om man skördar frukterna när de är ganska små kommer plantan att ganska snabbt utveckla fler frukter. Låter man de frukter som utvecklats vara tills de är riktigt stora får man i och för sig mycket mat, men inte lika god mat som om man skördar dem när de är små. Så vi väljer hellre att skörda ofta och äta mindre zucchini-frukter än skörda sällan och få bjässar.

Lästips: Zucchinifrukterna skrumpnar, 7 underbara recept med zucchini, Skörda zucchini, Ta frön från zucchini

Gurka

Gurkorplantor är också hejare på att spotta fram frukter allt eftersom man skördar. Här tycker vi principen om att hellre skörda mindre frukter än stora gäller i ännu högre grad än för zucchini. En stor gurka kan få ganska hårda frön inuti om de får växa länge på plantan och även belasta plantan med sin tyngd.

Lästips: Odla frilandsgurka – från sådd till skörd, Skörda gurka – om partenokarpa sorter, skördetid och beska gurkor., Gurka – så odlar vi den inomhus, Gurksticklingar – den snabba vägen till en likadan planta

Basilika

Om man tittar nog på hur basilika växer kan man se att den på sina stjälkar utvecklar två blad och därefter utveckals två blad till vid varje bladbörjan. Om man klipper av stjälken precis över de allra minsta bladen så kommer plantan sedan att växa vidare. Den till och med förgrenar sig och skapar därmed ännu fler blad. Det är inte helt ovanligt att en basilikaplanta ger blad hos oss under flera månader. Rekordet är när vi odlade hydroponiskt inomhus ett år. Vi sådde fröna i februari och skördade sista bladen i slutet av september innan spinnkvalsterna satte stopp för fler skördar. Utan dessa kvalster hade vi lätt kunnat skörda ända fram till jul.

Lästips: Jag sår basilika kallt i tuvor!, Sommarså basilika och skörda under sensommaren, Potatissallad med basilika och parmesan

Nyzeeländsk spenat

Vanlig spenat kan klippas ner och sedan växa vidare ett tag till innan de börjar blomma. Blomningen sker kring midsommar och efter det får man så ny spenat om man vill kunna skörda spenatblad. Annat är det med den nyzeeleändska varianten. Den blommar inte alls lika lätt och växer på ett annat sätt. Klipper man av några toppar förgrenar den sig och blir buskigare och ger ännu flera blad. Dess blad blir knapriga när man steker dem i smör, en riktig läckerhet.

Gräslök

Ganska tidigt på våren kan man se hur gräslöken växer upp med ljusgröna strån. Efter ett tag blir de mörkare gröna och innan midsommar blommar plantan med sina lila blommor. Där någonstans vid eller efter blomningen kan man klippa ner hela gräslökstuvan några centimeter ovanför jordytan. Sedan kan man förvänta sig en ny fin tuva någon månad senare.

Lästips: Att samla egna gräslöksfrön är enkelt, Odla egna kryddor – gräslök

Paprika

Under de senaste 10 åren har vi odlat mängder med chili och paprika. De sorter som är ganska snabba av sig på att frambringa frukter kan ge en ganska stor skörd om man plockar bort de paprikor som är mogna. Då finns energi att fortsätta blomning och utvecklar fler frukter. Vi har på senare år kunnat få ännu större skördar genom att vi odlar spetspaprikor, tvångspollinerar och skördar dem omogna, som gröna. De gröna spetspaprikorna blir utmärkta som svaga padronpeppar som hela familjen kan äta.

Lästips: Tvångspollinera chili och paprika för tidig skörd, Chili och paprika – dags att så frön

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *