Gurksticklingar – den snabba vägen till en likadan planta

Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia av den man redan har. Det gör livet lite enklare men också att kilopriset på dina gurkor sjunker. Du behöver ju inte köpa så många dyra frön.

Eftersom jag är en ganska klåfingrig odlare och har klippt i tomater under många år är det ju inte långsökt att göra likadant med andra växter. När jag började föröka gurkorna genom sticklingar tänkte jag, varför har jag inte gjort det här tidigare när det är så enkelt och resultatet blir så bra. Men det är ju så med odlandet, det finns så mycket mer att hela tiden lära och leka med. En bieffekt och stor bonus med sticklingar är att man spar en hel del pengar då man kan göra en exakta kopia av den planta man har, oavsett om det är en sortäkta, F1 eller parternokarp gurka. Bara det!

Vill du läsa fler av våra gurkinlägg

Klippa sticklingar

Själva klippandet är inte svårt och kan göras i princip när du vill i ett gurkstadie, ja inte när de är för små förstås, det ska ju vara lagom stora. Du kan även klippa gurkplantor som drabbats av spinn om topparna ser fina ut, mycket lättare att få ordning på topparna än hela spinninvaderade plantor. På bilden bredvid syns två tänkbara ställen att klippa för att få en stickling. Då får du en ny gurkplanta och gurkplantan som är kvar kan bilda sidoskott och fortsätta att växa och ge gurkor.

Oftast gör jag så att jag hellre klipper en inomhusgurkplanta då när plantan närmar sig taket (Som på den vänstra plantan på bilden ovan där Tora skördar gurkor). Den ska ju ändå bromsa in när möjligheten till ljus försvinner. Jag låter oftast bli att klippa och störa plantor när de växer om jag kan, det är liksom min läggning. Att skörda gurksticklingar när de ändå ska upp i taket känns mer naturligt för mig, men man kan göra lite som man vill.

Var ska sticklingen bo?

Det är verkligen fascinerande att se hur en växt skickar ut nya rötter från en avklippt del. Det är delvis därför jag mer eller mindre alltid sticklingsförökar gurkor, sötpotatis, tomater och krukväxter i vatten. Jag gillar att se processen, förvandlingen. En annan orsak till vattenförökning är att man slipper sticklingar som slokar av vätskebrist när man sätter dem i såjord. Börjar de sloka av vätskebrist brukar det inte vara någon fara så länge man håller koll på att såjorden är fuktig, men att ha dem i vattenglas och vaser gör det ju helt klart mycket enklare att ha koll på sticklingarna.

Slutplantering av sticklingar

När sticklingarna har bildat ungefär så många rötter som på bilderna ovanför är de att beteckna som likvärdiga som gurkplantor du odlat fram från frö. Nu är det dags att plantera dem i de krukor där man vill att de ska bo. Det kan tyckas lite omständigt men när jag odlar växter inomhus, små eller stora, ugnsbakar jag jorden i ugnen på 150 grader i två timmar. Det gör jag för att undkomma sorgmyggornas larver som kan äta på plantornas rötter. Man kan använda vilken planteringsjord man vill eller tex blanda hälften kokosfiber med torvbaserad planteringsjord.

Förutom jord behöver gurkorna näring och man kan göra på i huvudsak två sätt. Antingen tillsätter man ca 50- 100 g fast pelleterat ”giftfritt” grönsaksgödsel av något slag i jorden i krukan 5 – 10 liter och blandar runt gödslet i jorden, eller så vattnar man med en svag näringslösning tex blomstra men 4 – 6 mått per 5 liter vatten och vid varje vattning. Det blir lika bra resultat hur du än gör, bara en smaksak. En del lite mer vågade odlare vattnar med sitt utspädda kiss även inomhus.

OBS! Se upp för gifter i gödsel: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?

Giftfri flytande näring: Blomstra – ett riktigt bra flytande gödsel

Fyrkantigt

Sticklingarna/plantorna fick hamna i fyrkantiga krukor, för att jag tycker att fyrkantigt är så himla praktiskt på fönsterbrädan. Just de här krukorna har ett vattenmagasin men själva krukan är inte så pass genomtänkt konstruktionsmässigt att man kan förlita sig på vattenmagasinet. Men den är väldigt praktisk för fönsterodling pga sin form och för växter som vill eller klarar av att vara översvämmade som tex sodaört. Se till att ni vattnar gurkan löpande utan att den inte blir stående i vatten.

Skötsel av gurkorna

Har du kommit så här långt är det bara att vattna och vänta och se till att du knutit upp typ steksnören i gardinstången eller spikat fast dem i listen ovanför. Det är absolut det bästa stödet för gurkor då deras tentakler för fastsättning kommer att hitta dem och snurra sig fast i dem. Häng gärna flera steksnören med avstånd i fönstret och hjälp gurkan att hitta dem.

Läs mer om att odla gurka inomhus: Gurka – så odlar vi den inomhus

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

19 svar till ”Gurksticklingar – den snabba vägen till en likadan planta”

  1. Profilbild för Camilla Widen
    Camilla Widen

    Du är så attans pedagogisk!!!
    Tack för tipset och tack för all info
    Tomatplantor har jag använt sidoskott av på detta sätt men gurka har jag alltid misslyckas med att odla
    Vet inte vad jag gör för fel….. Suck

  2. Kan man ta sticklingar av sidoskotten som kommer på gurkorna? De toppar man ju ändå efter några blad 😊

    1. Vi har aldrig gjort det, men det borde gå. Testa och hör gärna av dig sedan om resultatet. Blir lite nyfiken på varför du toppar sidoskotten.

  3. Det är ju för att det skrivs så i stort sett överallt. ”Toppa” sidoskotten efter 2 blad. Men det kanske inte behövs, får testa att låta bli 😊😊🌷🥀🙋‍♀️

    1. Vi brukar inte toppa våra plantor. https://farbrorgron.se/darfor-beskar-vi-inte-gurkvaxter/
      Testa gärna att låta någon planta växa fritt och så jämför du med en planta som är sidoskotts-toppad.
      Om det blir några skillnader får du gärna höra av dig.

  4. Hej! Jag har nu gurksticklingar i vatten där rötterna börjar växa till sig. Hur djupt planterar ni dem i jorden? Jag funderar eftersom att gurkplantor ska vara känsliga för rotblöta så blir lite fundersam hur det fungerar att sätta sticklingarna i jorden 🙂

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Ja det stämmer det kan vara lite känsligt men vi har satt dem ganska djupt varje gång och det har fungerat.

  5. Jag toppade en gurka som stått inne i fönstret och blivit lite för stor. Satte toppen i ett vattenglas. Det är två veckor sedan men den har inte fått några rötter än. Hur länge tar det innan de får rötter? Hade för mig att de får rötter ganska snabbt. Toppen är ganska stor och har tillstymmelse till ett par små gurkämnen. Jag tog bara bort nedersta bladet på toppskottet. Den ser fräsch och fin ut men inga rötter än.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Oj, vad ställde du denna stickling?

    2. Jag har samma problem! Sticklingen har stått i vatten i flera veckor, men inga rötter har kommit.

      1. Profilbild för Farbror Grön
        Farbror Grön

        Ojdå, hur har du det med ljuset? Eller kan det vara dålig karma som ställer till det? 😉

  6. Profilbild för Ann-Christin Berg Eriksson
    Ann-Christin Berg Eriksson

    Jag klippte toppen och ställde den i ett vattenglas på fönsterbrädan. Men den har fått rötter nu 😊. Jag var nog bara för otålig. Kan det kanske varit att toppen med alla blad var så stor och att det tog lite längre tid då?! Båda plantorna (både botten och toppen) ser jättefina ut! Så nu fick jag två plantor av en. Tack för tipset!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Kul att höra, hoppas det gav mersmak 🙂

  7. Går detta och göra med en planta som börjat ge upp men Fortsätter växa? En av gurkplantorna jag har växte så fint inomhus men mår nog inte så bra utomhus. Gula blad, vita blad osv. Gurkorna har stannat av. Blommorna vissnar. Men plantan växer och ser frisk ut på toppen… några tips?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Testa 🙂

  8. Hej och tack för denna pedagogiska och fina förklaring. Vi har odlat gurkor på fönsterbrädan denna sommar och varit mycket positivt överraskade av resultatet. Men mu undrar vi vad som händer till hösten? Läste att gurkplantor är ettåriga. Betyder det att det bara är att slänga det som är kvar i höst och börja på ny kula i vår?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Gurkplantor brukar inte vara särskilt långlivade. Efter ett tag, när det gjort sitt, brukar de ge upp och vissna. Då är det bara att kassera dem. Men om man har tagit gurksticklingar innan kan man ju starta om med dem. Under vintern brukar det inte gå så bra att odla fönstergurka eftersom ljuset inte är tillräckligt, har man växtbelysning kanske det går. I februari då dagarna börjar bli längre igen kan man starta om med fönstergurka.

  9. Hej!
    Hur tidigt kan man ta toppstickling på nysådda gurkplantor? Eller gäller detta bara stora och etablerade plantor?
    Och gäller det alla sorters plantor? Jag har bland annat sått djungelgurka.
    Tack på förhand!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi gör det oftast på stora eller om det är en gren som drar iväg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *