Ge din broccoli en ny chans

Vad gör jag med min risiga och blommande broccoli som liksom ser förskräcklig ut, ska jag dra upp den och slänga den på komposten? Svaret är: Nej, ge din broccoli en ny chans.

Att skörda broccoli kan för den ovane odlaren te sig som en stor svårighet. ”Den blev bara spretig och började blomma!”. Kruxet är att skörda precis när man ser att det ser ut som en broccolibukett. Det brukar oftast vara så att plantans största bukett bildas först. När den skördats sätter plantan i gång med att producera sidoskott. Det gäller att vara snabb när man ser buketter utvecklas. På ett kick kan den allra finaste buketten förvandlas till en mycket spretig variant med en massa blomknoppar. När detta händer kan man lätt bli lamslagen, ledsen och så himla besviken, men loppet är inte kört.

Om buketterna går upp i blom

När man anar att blomning är på gång gör man bäst i att klippa av buketten direkt och givetvis äta upp den. Broccolibuketter med blommor är supergoda att äta. Kan kokas lätt eller fräsas i rapsolja och äta precis som vanlig broccoli. När en bukett är bortklippt kommer snart en ny som du kan hålla koll på. Buketterna blir oftast mindre och mindre och till slut kan det tyckas att de är för små för att plockas. Då känns det som att tiden för broccoliskörd är slut på allvar. Plantan ser ganska spretig och risig ut, särskilt om den dessutom drabbats av larver.

Kapa plantan och börja om

En alldeles för spretig och blommande planta kan vara svår att känna hopp för. Men hiva den för allt i världen inte på komposten. Kraft finns fortfarande kvar.

Vi brukar klippa eller skära av broccoliplantan så att det bara finns en stubbe kvar. Det kan röra sig om ungefär en decimeter hög stubbe av stjälken som står kvar i jorden. Det kommer inte dröja allt för länge innan man ser att plantan är på gång att växa vidare och rätt som det är kommer nya buketter att bildas. Det kommer inte bli någon stor bautabukett, likt den allra första. Men fina småbuketter att njuta av i alla fall och många bäckar små bildar snart en å.

För att säkerhetsställa att broccolin kommer att växa fint behövs troligen ett tillskott av gödsel i någon form. Vi brukar inte vilja chansa utan myllar ner gödsel kring varje avklippt broccolistjälk. 2-3 nävar gödsel räcker till en pallkrage med ca 5- 6 plantor.

Den kasserade plant-delen då?

Inte kan man slänga en stor avklippt planta hur som helst. Efter all ansträngning med att odla fram den och hålla den vid liv trots ihärdiga kålmålar och fjärilar som vill göda sina avkommor på dess blad, vill i alla fall vi kunna njuta maximalt. Det går utmärkt att äta upp en hel broccoliplanta och vi brukar smörsteka bladen eller koka dem hastigt, den tjocka stjälken kan skivas tunt och tillagas på samma sätt som bladen. Passa också på att göra en slät broccolisoppa på den skrotade plantan.

Läs mer om broccoli i inläggen: Broccoli-tidig och sen skörd från sammaplanta och 7 läckra recept med broccoli

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

6 svar till ”Ge din broccoli en ny chans”

 1. Hej!

  Har du testat att odla broccoli i kruka och har det funkat? Hur många liter kruka behövs per planta?

  Tobias

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det fungerar! En planta i en 20 liters med planteringsjord och en näve gödsel. Glöm inte att skörda skonsamt!

 2. Profilbild för Lotta Pettersson
  Lotta Pettersson

  Tack för alla bra tips till oss nybörjare. 😃

 3. Profilbild för Kerstin Olofsson
  Kerstin Olofsson

  Toppen – mina blommar under duken – men nu var det ju det där med pelleterad hönsgödsel….

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja det var ju det, den här giftskandalen har verkligen skapat nya frågor.

   Johannes

 4. Jag plockade småbuketter hela vintern på min broccoli som stod i garaget i 10 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *