Jag sår basilika kallt i tuvor!

Det tog många år innan jag fattade att basilika fungerar bäst att så kallt. Jag vet inte hur många småplantor som dog inne på fönsterbrädan innan jag bestämde mig för att testa att så basilikan ute i kallväxthuset.

Jag vet att det kan låta lite märkligt i en del medodlares öron, att jag lyckas bättre med att så basilika i det ouppvärmda kallväxthuset än inomhus. Men det är verkligen 100% sant och något jag praktiserat sedan mitten av 1990-talet. Mitt vurm för kallsådder har två grundorsaker. Dels att jag tidigt började så frön som behöver stratifieras, köldavhärdas, ute i mitt växthus i skogsträdgården och dels att solljuset i fönstren i stugan var minimalt. Ute i växthuset däremot var det full sol och eftersom jag redan hade börjat så blomfrön redan i januari, var det ju inte långsökt att testa att så grönsaksfrön lite senare.

Sådd av basilika med sandtäcke

Vartefter tiden går utvecklar man olika sådder för olika växter, man lär sig växterna och vet hur man lyckas bäst. Många gånger går det ju att tillämpa någon slags generell metod ( vilket jag också stundtals gör) men med en del växter vill jag trixa till det lite extra för. Basilika är en sådan växt. Basilikafrön har en egenhet när de får vatten på sig, att de bildar ett tjockt gråvitt slemmigt hölje runt sig (som ett eget fuktskydd). De ser då ut som små gråvita snigelägg så det är inte konstigt om en eller annan odlare blivit förskräckt över vad som poppat upp i krukan / odlingsbehållaren. Och just det där poppandet är lite av ett problem för mig, eller kanske mer ”oönskad egenhet”. För det får fröna att ofta resa sig ovanpå jorden och bli känsligare för uttorkning. Därför lägger jag på ett lager sand, ett par millimeter, ovanpå planteringsjorden där jag placerat basilikafröna, så att fröna verkligen inte kommer upp och råkar torka.

Den bästa tidpunkten att så basilika kallt i kallväxthuset i odlingszon 2- 4 torde vara under mitten av april, även om jag också sår i mars och under sommaren. Att jag rekommenderar mitten av april beror på att de värsta kalla nätterna då ligger bakom oss och eventuella missöden och oro minimeras.

Så basilika i grupp, så de växer upp tuvor

Nästan alla kryddor blir superfina att kallså och jag kom på ganska snabbt på, under mitt tidiga odlande, att kryddor vill jag ha i tuvor och inte som enskilda plantor en och en. Därför sår jag fröna i grupper om 5 – 20 frön och lägger ut dessa grupper på jorden i krukan / behållaren jag använder. Avståndet mellan grupperna sinsemellan kan variera, som tydligt syns på bilderna ovanför. Då får man trixa lite vid omplanteringen till krukorna de sedan ska bo i, så man får med ett gäng i varje kruka.

Var ska basilika sedan bo?

Det bästa sättet för basilikan att slutgiltigt bo, enligt mig, är att odla dem i krukor på skyddande platser så som altaner, balkonger, växthus, trädgårdsbord mm, ja även inne under belysning eller i soliga fönster (men då sår man troligtvis inte fröna kallt). Då står plantorna skyddade så att sniglar inte kastar sig över dem direkt. Det är också smidigt för en själv att ha dem i krukor, då det blir mest överskådligt var man har sina plantor och det är lätt att skörda från dem. Uppe på Takfarmen, där vi visste att det var snigelfritt, kunde vi unna oss att samodla basilika i pallkragar med massor av andra växter. Jösses vad stora buskarna blev, över en halvmeter höga och frön gav de oss också.

Jag brukar använda i 1 – 5 literskrukor för slutplanteringen och använder planteringsjord. Gödsel är en god idé att tillsätta om man vill kunna skörda mycket och länge, tänk på att planteringsjord bara innehåller näring för ca 4 veckor. Antingen kan man gödsla med ett par matskedar hönsgödsel eller pelleterat grönsaksgödsel i nedre delen av krukan när man fyller på med jord eller gödselvattna lite då och då under säsongen med en svag lösning av gödselvatten. Se bara till att det är giftfritt gödsel du använder, fritt från klo- och aminopyralider. Den flytande näringen Blomstra är säker att använda och även färskt gräsklipp eller eget ogräsgödsel.

Läs gärna: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?, Göra eget giftfritt gödsel på 7 sätt, Göra eget ogräsgödsel och ensilage, Blomstra – ett riktigt bra flytande gödsel.

Tips: När du skördar basilika, se till att nypa av topparna så att det på plantan finns tillväxtpunkter kvar så att den kan producera nya blad. Då kan man skörda blad från en och samma planta under flera månader.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *