Skörda gurka – om partenokarpa sorter, skördetid och beska gurkor.

Skörda gurka, en hel korg full

Hur vet man egentligen att gurkan är skördeklar? Och vad händer om man råkar skörda gurka för tidigt eller för sent? Varför blir gurkor beska och vad betyder partenokarp? Här ger vi våra svar.

För många är gurka en viktig grönsak att odla. Inte för att den kanske är så lätt att tillaga eller använda i olika matanrättningar, utan för att den på något sätt ger en form av extra lyx. Att knapra i sig en egenodlad gurka är verkligen otroligt gott. Smaken är fyllig och doften obeskrivbar.

Hur blir det gurkor?

Innan gurkorna utvecklas blommar gurkplantan. För att den ska blomma behövs mycket solljus, rejält med näring och rikligt med vatten. När blomningen tar sin början kan en pollinering behövas för att gurkorna ska utvecklas. Men det kan också gå bra utan pollinering.

När det gäller gurkor finns det sorter som behöver pollineras för att utveckla gurkor och sorter där pollinering inte behövs. Är sorten man odlar partenokarp (framgår på fröpåsen) har den korsats fram för att inte behöva pollineras och blommar med endast honblommor. Övriga sorter får både han- och honblommor och då behöver de pollineras. En partenokarp sort är alltid en F1-hybrid och ger således inte frön som man själv kan spara och så.

Skörda gurka som växer i ett fönster.
Minislanggurka, bakom varje blomma finns ett fruktämne och därför är sorten partenokarp.

Har man rikligt med insekter sköter de pollineringen på de sorter som kräver pollinering. Odlar man endast partenokarpa sorter blir det ingen pollinering eftersom det endast finns honblommor. Om man odlar de båda typerna i närheten av varandra kan en partenokarp sort råka bli korspollinerad. Vi har aldrig varit med om det men andra odlare vittnar om att sådana gurkor inte blir särskilt goda.

Om man odlar gurka på en plats där få naturliga pollinatörer finns, kan man själv behöva leka humla. Ta i så fall en pensel, tops eller liknande och dutta i blommorna så att pollenet från hanblommor kommer till honblommorna på samma planta.

Lästips: Ska gurkor pollineras eller inte?

Ingen fröpåse kvar?

Om man nu inte har blompåsen kvar, kan man om man tittar noga, se om det endast är honblommor eller både och. På honblommor finns alltid ett fruktämne precis bakom blomman. Har alla blommor det är sorten förmodligen partenokarp. Har bara vissa blommor fruktämne bakom blomman, är sorten inte partenokarp.

När ska man skörda gurka?

Det finns gott om gurkor i olika former och storlekar. Tex är små djungelgurkor, bittergurka, svampgurka och inka gurka roliga och spännande gurkor att odla. Men mestadels är det slanggurkor och Västeråsgurkor vi odlar och skördar i våra odlingar.

Om man har fröpåsen kvar kan man utläsa ungefär hur lång gurkorna sak bli som fullstora. En del gurkor brukar bli lite kortare och andra lite längre än vad som kan stå. Det bästa är att gurkor är goda redan som mycket små, därför brukar vi försöka skörda gurka ganska tidigt. På så sätt kan vi ibland lyxa till det med att äta hela minigurkor. Men det brukar inte bli så ofta, eftersom gurkor kan växa ganska snabbt

Blir gurkorna längre än anvisningen brukar det inte vara någon fara. Men börjar de svälla upp i ena änden eller helt och hållet är de inte lika goda lägre. Fröhuset kan smaka märkligt och frön kan ha blivit hårda. Sådana gurkor kan också ätas, men godast blir det om man tar bort skal och fröhus. Gröna gurkor som blivit gula är vanligen lite övermogna. Det är alltså bättre att skörda lite för tidigt än att vänta för länge.

Skörda gurka som börjag producera frön
Dessa gurkor har börjat svälla och frön är på väg att bildas. Gurkan går bra att äta, men man kan bort fröhuset om man vill.

När vi odlade bittergurkan, djungelgurkan och svampgurkan behövde vi tänka annorlunda. Djungelgurkan är otroligt liten, mer i storlek som en oliv. Bittergurkan sprack upp när den var övermogen och visade sitt röda innandöme. Svampgurkan som ska torka helt, kan gärna sitta kvar ganska länge på plantan. Men när den börjar vissna bör man skörda och där efter lägga svampgurkan på ett torrt ställe för eftertorkning.

Lästips: Egen svampgurka till nyårsbadet

Hur skördar man på bästa sätt?

Själva gurkorna kan man försiktigt dra loss eller vrida loss. Det är bra om man håller emot så att resten av plantan inte går sönder. Gurkplantor kan vara ganska pigga på att producera nya gurkor om man skördar flitigt.

Efter en tid verkar det som att gurkplantor inte orkar mer och vissnar. Det är inget konstigt, man får tänka att säsongen är över för just den plantan.

Lästips: 7 gröna recept med gurka

Gurkor och en burk ättiksgurka.
Bittra gurkor brukar kunna användas till inläggning.

Beska gurkor

Olika gurksorter har lite olika smak, vissa beskare än andra. Bittergurka (se bild ovan) till exempel var riktigt besk men ändå väldigt angenäm i smaken. Vanlig slanggurka och Västeråsgurka ska vanligen inte vara särskilt beska, men ibland blir det så ändå. Det brukar då ofta bero på att man vattnat för dåligt. Vissa som varit med om att partenokarpa gurksorter ändå blivit pollinerade hävdar att gurkorna blir bittra. Vi har dock inte varit med om just detta fenomen.

Att skörda gurka som är bitter är inte så kul, men det kan gå bra att äta beska gurkor om man avlägsnar skalet. Mycket av bitterheten kan nämligen sitta i skalet. Att göra något typ av inläggning är en bra idé för just bittra gurkor eftersom bitterheten på något underligt vis brukar försvinna då.

Lästips: Ättiksgurka

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

7 svar till ”Skörda gurka – om partenokarpa sorter, skördetid och beska gurkor.”

 1. Jag brukar göra bostongurka av de gurkor som blivit bittra 🙂 Jättegott!

 2. Profilbild för Lisa Israelsson
  Lisa Israelsson

  Jag odlade partenokarpa gurkor inomhus i stora krukor, dom växte upp fint och jag fick mängder med honblommor. Tyvärr blev det aldrig några gurkor att skörda utan honblommorna vissnade bara och trillade av. Hade 3 krukor av samma sort i fönstret och fick samma resultat med alla tre. Vet du vad jag kan gjort för fel?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Hej, vi tror att det dels kan bero på solbrist, att du inte haft tillräckligt många timmar med direkt solljus. Eller att du gödslat lör lite och ev i kombination med för små krukor. Så har det blivit för oss när vi försökt att odla chili och paprika i österfönster md bara 5 h direktsol, men för aunergine, gurka och tomat fungerar det bra.

   Johannes

   1. Hej, min mamma sa alltid att för att slippa beska i gurkan så ska man börja skiva gurkan från toppen. Och alltså inte från skaftet..
    Så sa alltid människor förr..
    Mvh /Ulla

    1. Profilbild för Farbror Grön
     Farbror Grön

     Där ser man, intressant 🙂

 3. I förra året var mitt tredje år med att odla gurka. Den första året smakade dom bäst, plantorna fick jag av en odlarvän (samma sort) då slapp jag beskheten. År två och år tre var inte lika lyckat. Har odlat dom på samma plats i krukor, har vattnat dom ordentligt, så jag utesluter att det var vattningen som gjorde dom beska. Min teori är att dom blev korspollinerade. har odlat flera sorter.
  I förra året har jag märkt att på början av säsongen var dom inte beska.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Testa att bara odla perternokarpa eller bara sortäkta och utvärdera ett par år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *