Tvångspollinera chili och paprika för tidig skörd

Vem vill inte ha en tidig skörd av paprika och chili? Knepet är att tvångspollinera och se till att plantorna utvecklar frukter under våren som sedan mognar under tidig sommar.

Har du funderat över varför chili- och paprikaplantor kan börja blomma så tidigt, men ändå inte ge skörd förrän sent under sommaren och hösten? När jag och min vän Christopher odlade massvis med chili och paprika på Takfarmen ( ca 30 kg varje år) kunde vi förundras över denna otroliga väntan. Tiden från att ha börjat producera blommor redan i april till att ge skörd i augusti kändes orimligt lång. Varför ville inte plantorna ge oss frukt tidigare? Varför verkade plantorna stå och stampa under hela juni? Skulle vi kunna få skörd tidigare?

När Jag började odla med Christopher på Takfarmen i stor skala var det främst två grödor vi odlade väldigt mycket utav: tomat och chili/paprika. Vi skördade mellan 150 – 300 kg tomater och ca 30 kg chili och paprika årligen. Plantorna drog vi upp hemma under växtbelysning. Efter några omplanteringar fick de ta plats under växtbelysningen i ett rum under Takfarmen. Då, liksom nu, var det mycket prat i olika odlingsforum att man skulle plocka bort blommorna på chili och paprikaplantorna när de stod under växtbelysningen. Skälet till att plocka bort blommor sägs vara att växten ska satsa på tillväxt istället för att blomma, att det skulle gagna växterna på det sättet. Herregud tänkte vi, ska de växa ännu mer? Det var ju supertrångt redan i april!

Lästips: Takfarmen 8 års himmelskt odlande

När plantorna börjar bli stora sätter de igång att producera blommor

Plocka blommor eller låta vara kvar

Det var ett otroligt plockande av blommor under några år. En del paprikor och chili-plantor producerar blommor ganska tidigt och vissa sorter ger verkligen ett överflöd. På ett sätt är väl själva plockandet av blommor bra, man kommer nära sina plantor och chansen att få se skadedjur på ett tidigt stadie ökar markant. Men det som ofta sker, om inte blommor blir pollinerade, är att de lossnar alldeles av sig själva. Därför la vi ner det där med att plocka bort blommorna efter ett par säsonger, det kändes onödigt. Vi förstod att plantorna är så fiffiga att de själva släpper sina blommor om de inte är mogna för att kunna frambringa frukter.

Men det är svårt att låta bli att vara vid blommorna med klåfingriga odlingsfingrar. Då jag under många år hjälpt till att pollinera både tomater och aubergine, både inne och ute ligger det så att säga nästan i generna. Jag testade såklart att tvångspollinera plantorna. Egentligen räcker det med att skaka plantorna säger en del och det gör det ofta, men jag är gärna lite mer noggranna och petar försiktigt in ett finger eller tops och rumsterar om. Att jag gör så beror på att jag tar egna frön och vill ha sortäkta sorter, inte några korsningar.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *