Chili och paprika – dags att så frön

Vad ska man tänka på när man ska så chili och paprika? Vilken jord, krukor, växtbelysning? En del sår sina frön i december och andra i februari, vad är det egentligen som gäller? Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel . Just nu köper du 3 påsar men betalar endast för 2 av fröer till chili och paprika, Impecta Fröhandel bjuder på den billigaste påsen t.o.m. den 13 februari, 2022.

Chili är en växt som inte lämnar någon oberörd. Den inte bara smakar, den bits också! Olika människor är olika mycket känsliga för chilins styrka och jag är inte en av de som klarar de allra starkaste utan att blinka. Lyckas man från frö till färdiga frukter är det inte sällan att ens smaklökar och smärttålighet får jobba ganska hårt i slutet av sommaren. Efter några veckors smärta inträffar ofta någon slags härdighet i både mun och mage. Under några års misshandel av munnen med stora skördar kom jag på en idé. Om jag gör en sås på frukterna så kanske jag lättare kan portionera chilin och kanske därmed också njuta mer av smaken. Allt hänger ju på dosering. Men först måste fröna i god jord och passera alla omplanteringar innan man i början av juni kan ställa ut sina plantor man vårdat så ömt och hoppas på skörd.

Det här inlägget är ett av många inlägg vi gör tillsammans med fröföretaget Impecta Fröhandel . Under det gångna odlingsåret har vi arbetat en hel del med Impecta Fröhandel och kommer att göra det vid ett flertal tillfällen även detta år. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i mitt odlarliv. Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.

Just nu har Impecta Fröhandel ett erbjudande på några utvalda produkter .Köp du 3 påsar chili och paprika men betala bara för 2 påsar, Impecta Fröhandel bjuder på den billigaste påsen. Erbjudandet gäller t.o.m. den 13 februari, 2022.

Läs gärna årets första inlägg vi gjorde med Impecta Fröhandel om Aubergine och kronärtskocka, två växter man inte vill leva utan. Kronärtskockor och aubergine – två växter vi sår inomhus januari

Dags att börja

Det första du behöver göra är att skaffa dig några frön och här nedanför följer en punktlista på de olika sorterna och när det på året är värt att fröså dem. Annum släktet är helt klart det säkraste kortet om du vill lyckas då de är relativt snabba, inom den gruppen finns det mängder av olika sorters chili, det är även här du hittar alla paprikor. Chinense är den sorts chili som klassas som de allra svåraste och starkaste, mest för att de behöver starta redan i november – december. En tidpukt man många gånger måste ha utvecklat sitt odlarnörderi för att få frösåddfeeling samtidigt som man sätter upp julstjärnan och kokar knäck.

  • Annum-sorter är de mest vanliga chilisorterna som odlas tex Jalapeno, Lombardo, Espelette, Pimiento de padron, 5 color Chinese, Vampire, Hungarian Yellow Wax Hot, De Cayenne . Sås mellan februari och april. Plantorna kan klara sig utan växtbelysning om de står i ljust fönster och du sår från mitten av mars. Men de brukar bli finare under växtbelysning.
  • Chinense- och pubescens-sorter är långsamma och väldigt heta. Exempel på chinense-sorter: Carolina reaper, Fruity Vulcano, Habanero, Bhut jolokia, Scotch Bonnet, Rocoto tillhör Pubescens-släktet. Det tar ca 120 dagar innan fruktsättningen börjar. Så i december och använd växtbelysning.
  • Frutecense- eller baccatum-sorter är lite extra fruktiga och medelstarka . Alla sorter med namnet Aji tillhör baccatum och bland frutecense hittar man tabasco, Capela White. Sås i januari – februari, förutom Aji Amarillo som behöver sås i december ( den är så seg). Plantorna behöver växa under växtbelysning.

Sådd

Material: Bortsett från frön behöver du planteringsjord ( gärna steriliserad och ugnsbehandlad) krukor, odlingsbrickor, gärna ett miniväxthus, värmematta och växtbelysning. Vill du så utan växtbelysning är det i mars du kan så fröna till Annum-sorterna med bäst resultat, då börjar ljuset komma tillbaka.

Hur och varför sterilisera gjord: Så undviker vi sorgmyggor

Sådden sker i planteringsjord någon gång i januari – februari och kräver växtbelysning. Ett hett tips är att sterilisera jorden så att sorgmyggornas ägg dör, larverna äter nämligen upp småplantors rötter. Fröna sprider vi ut över jordytan i en kruka eller odlingsbehållare med planteringsjord. Sedan brukar jag ställa såbehållaren i en odlingsbricka med vatten i. Jag ser till att jorden suger upp vattnet underifrån så att all jord blir fuktig/ blöt. Ovanpå fröna lägger jag ett tunt lager jord och sedan duschar jag med en duschflaska så att ytan blir fuktig. Därefter stoppar jag in ekipaget i ett miniväxthus där jag dessförinnan placerat en värmematta under och växtbelysning över. Upp till en vecka brukar det ta innan alla frön har tittat upp, ja ibland kanske två. När de flesta tittat upp stänger jag av värmemattan och tar bort locket på växthuset. 

Lästips: Växtbelysning – Det här använder vi, Odla utan växtbelysning med goda resultat, Jag sår mina frön och bygger miniväxthus på 2 minuter, När fröskalet fastnar på chiliplantorna

Omplantering

Mellan 3 – 5 omplanteringar behöver göras i successivt större och större krukor innan det i början av juni är dags att slutplantera chiliplantorna i krukorna de ska bo i under sommaren. Till alla omplanteringar använder jag oftast steriliserad planteringsjord, även om det blir mindre och mindre viktigt ju större plantorna är. Plantorna behöver stå under växtbelysning (12-14 timmars ljus) eller i fönster med väldigt mycket sol. 

Slutplantering

I mitten / slutet av maj brukar vi börja vänja plantorna vid utomhusljus sk avhärdning. Vi bor i Västerås odlingszon 2-3. Avhärdningen kan göras i växthus med fiberduk eller genom att ställa ut plantorna i halvskugga lite då och då. Chili-plantor vill växa på en mycket solig plats och ha det varmt om fötterna och vill därför allra helst bo i krukor. Pallkragar och upphöjda bäddar fungerar dessvärre inte så bra. Den optimala krukstorleken är mellan 10 – 60 liter, de större krukorna kan man ha flera plantor i och de mindre passar de minsta sorterna ca 90 g per planta.

Planteringsjorden till slutplanteringen behöver inte vara steriliserad. För att få bra med frukter behöver man tillsätta gödsel och man kan göra på två sätt. Antingen tillsätter man något fast gödsel en gång för alla vid slutplantering, i nedre delen av krukan och blandar runt, eller så gödselvattnar man med en svag näringslösning kontinuerligt under hela växtsäsongen.

OBS: Var noga att du inte får in gifter via gödsel: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?

Den vackra och mycket goda sorten Vampire. Svart när den växer och klarröd som mogen.

Skörden

Det är för chili och paprika precis som för aubergine, kronärtskocka och rotselleri, en lång resa från frö till skörd. Det är mycket som kan hända innan man går i mål. Odling är på samma sätt som när man bygger ett hus, är inte grunden stabil blir inte väggar och tak heller så bra. Så när du, i augusti- september, skördar drivor av egna chilifrukter och paprikor, ska du vara stolt! Du har lyckats att hålla igång och utveckla livet från ett litet frö. Skulle det vara så att du har riktigt fina plantor med många omogna frukter när frosten närmar sig, glöm då inte bort att du kan ta in dem och ställa dem under växtbelysning och skörda vartefter frukterna mognar och slår om till sin mognadsfärg.

Vad ska man göra i köket med chili?

Kanske är det mest användbara vi gjort med chili att fermentera den och göra sås av dem, men också att koka dem till salsa och tacosås. Det är betydligt enklare att dosera flytande chili på en wrap, smörgås eller i en gryta än att hacka i färsk chili. Det är lättare att styra både smak och styrka med chilisås och slippa få styrkan på sina händer ( Det tar ca 14 timmar innan den försvinner).

Personligen vurmar jag för de fermenterade såserna allra mest då de är självkonserverande i ca 2 år om man förvarar dem kallt och att de verkligen behåller de olika chilisorternas karaktäristiska smaker. Restprodukten som hamnar i silen när såserna silas blir även det en angenäm produkt, ett fermenterat och svagt salt chilipulver som är underbart att använda i matlagningen. Min personliga favorit är vårt rökta chilipulver som kan användas till kryddsmör eller bara att strö över en krämig äggröra!

Mattips: Syra chiliSyra chili mysigt kvällsgöraSyrade chilisåser 2015Syrad och rökt chilisås, så här gör duVår chilisåshistoriaTacosås extra starkTacosås

OBS: En del tar egna frön från köpechilis, vi gör det inte då kvalitén är så pass varierande och att vi inte vill riskera att det blir pannkaka av alltihopa, läs mer: Varför vi aldrig sår köpegrönsakernas fröer,

För en mer detaljerad resa från sådd till skörd, rekommenderar vi vår bok Alla fingrar gröna eller vårt premiuminlägg Odla chili – från sådd till skörd.

Just nu har Impecta Fröhandel ett erbjudande på några utvalda produkter .Köp du 3 påsar chili och paprika men betala bara för 2 påsar, Impecta Fröhandel bjuder på den billigaste påsen. Erbjudandet gäller t.o.m. den 13 februari, 2022.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *