Din varukorg är för närvarande tom!
Gurka – så odlar vi den inomhus
Sådd
Gurkfröna kan sås mellan mitten av mars till mitten av sommaren. Så gärna två frön i en 7 cm kruka som du fyller med planteringsjord och därefter ställer i ett odlingstråg under belysning. Gurkor gillar att ha det extra varmt när de ska gro så har du en värmematta får du gärna plocka fram till gurksådden. Kombinationen värmematta och växtbelysning gör att gurkplantorna tittar upp på ett par dagar. När de är uppe ska värmemattan stängas av.
VIKTIG INFO: Pga av bekämpningsmedelsrester ”pyralider” i främst ekologiska, kravmärkta och organiska jord och gödselprodukter, samt i olika form av djurbajs som häst, ko, gris och hönsgödsel, både direkt från gårdar eller från trädgårdshandeln, även strömaterial. Rekommenderar vi dig som ska använda dessa produkter, även produkter i detta inlägg, att kontakta tillverkaren eller försäljningsstället innan köp. Kan de inte garantera att deras produkter, material är 100% fria från pyralider bör du inte använda dem. Läs mer: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?
Jord, krukor och gödsel
Just nu är det sonens sovrum som får härbärgera vår gurkodling. Det bor två gurkplantor av sorten Sherpa i två kruka som har en volym på ca 5 liter. I dem har vi planteringsjord samt 25 gram ekologiskt grönsaksgödsel och 25 g pelleterat hönsgödsel. ( numera med risk för pyralidrester tar vi 1 – 2msk blåkorn fördelat i nedre tredjedelen av krukan)
Ljus
Det passar alldeles utmärkt att odla gurka inomhus i soliga fönster mellan mars och augusti och det kräver ingen extra växtbelysning om du har ett fönster som sol mellan 6-12 timmar per dygn. Tänk på att om dina gurkplantor startar under växtbelysning kan de behöva vänja sig vid den starka solen i fönstret. Man kan skymma gurkplantorna med en bit kartong de första dagarna och vänja dem vid sin nya ljusstarka miljö.
Temperatur
Vattning
Vad betyder partenokarp?
Vilka sorter odlar vi och hur skiljer de sig åt?
Växtstöd
Slutet
Gurkplantan med bladet här ovanför döende och går inte att rädda men frukterna som sitter kvar på plantan kan man fortfarande skörda. Plantan har drabbats av spinnkvalster och det är väldigt svårt att åtgärda detta ”problem” när de små hemska insekterna satt igång med att knapra på plantorna. Det är bara att skörda det som går att skörda och tvätta rent och börja om.
Spinnkvalster kan gå i dvala och sova i 12 månader så även om du tvättar fönstret är många av dem kvar, tro mig, jag vet. Så när du vill odla gurka inomhus efter att du haft spinnkvalster behöver du arbeta förebyggande, även om det gått ett år sedan sist.
Förebygga spinnkvalster: Bekämpa spinnkvalster med myrnix
Tycker du att det ser stökigt ut i fönstret? Jag håller med men vi tycker att det är värt det vissa perioder av året. Vi vet att våra gurkor är ekologiska, inte innehåller några bekämpningsmedel och att det inte används någon extra energi förutom under frösådden. Sen är de ju dessa extremt närodlade gurkor så otroligt goda, slår det mesta i smak.
I vårt österfönster med ca 6 h sol per dygn levererar 4 plantor någonstans mellan 25 – 40 gurkor. Testa du också och bli en härodlare! Det är mycket enklare än vad man tror. Om 100 000 österfönster skulle odla 25 gurkor varje år så skulle dessa fönster producera 2,5 miljoner närodlade och giftfria gurkor. För mig är det makt att odla, makt över vad vi äter.
Se till att skörda löpande och misstänker du näringsbrist ( du kanske varit slarvig med att tillföra fast gödsel vid planteringen) vattna då med en svag koncentration av blomstra vid varje vattning( 6 mått till 10 liter vatten) eller ditt egna kiss ( 1 dl till 10 liter vatten).
Och du, glöm inte att ta sticklingar från dina plantor när de växer upp i taket eller blir för yviga. Då slipper du köpa nya frön och hålla på.
Läs mer: Hur vi tar gurksticklingar, beskärning utav gurkväxter.
Johannes Wättebäck
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
26 svar till ”Gurka – så odlar vi den inomhus”
Jag försökte förra året, men de blev inte polliinerade trots öppna fönster under långa perioder. Bina hittade inte dit. Hur gör du för att det ska bli pollinerat?
Jag odlar bara parternokarpa sorter inomhus. De behöver inte pollineras. Det står lite om det i inlägget.
Att ge gurkorna näring i starten 25g hönsgödsel och 25g grönsaksgödsel. räcker väl inte för hela säsongen.skall man inte stödgöda med gödslat vatten eller mera hönsgödsel?
Är det för sent att sätta dem nu? Hur stor slutkruka har du?
Nej då, mellan 4l-10l
Jag har odlat Växthusgurkan "Max" i växthus med värme (fast nu bara solljus). Den kom upp fint och satte små gurkor, som har växt till sig. Två tre har blivit ätbara, men dessvärre fick de detta bladmögel väldigt snabbt. Jag trodde att det var spinn, men bladen ser precis ut som det du visat här ovan. Du skriver att du inte vet vad det beror på, men kanske jag helt enkelt borde pröva en annan sort och hoppas på att det går bättre, åtminstone att de hinner ge mer än några stycken gurkor innan det är kört. MVH Bethan Modin
Hej! jag är orolig över ifall mina gurkor drabbats av bladmögel men mina blad ser inte riktigt ut som dina… Det började när jag försökte avvänja mina plantor och ställa ut dom på balkongen. en utav plantorna blåste sönder (vad jag tror) på direkten, bladen började krulla sig blommorna släppte och "spröten" tinade bort, detta på bara några timmar.. De plantor som jag hann rädda ser lite eller mycket trasiga ut i bladen, tappat färg med inte krullat sig utan mer spricker som ett blad på hössten.. Bland alla dessa fula blad så producerar den gurkor, skall jag hålla ut och se om dessa överlever eller börja på ny kull?
MVH CISSIHej!
Våra gurkplantor i växthuset drabbades av bladmögel. Klippte bort det mesta och sedan tog sig plantan och det kom till och med fler gurkor.Hej!
Vad är det för kärl du använder till dina gurkplantor? Jag har gott om plats för relativt stora krukor. Tänkte experimentera med att odla inomhus över vinter och se vad det blir av min lilla odling. 🙂Hej,
Nu har jag försökt mig på ”Piccolino” i en liten Harvy. Alltså hydroponisk. Sådde i slutet på juli. Det blev två plantor i söderfönstret. Bladen ser fina ut och det blommar för fullt. Och så kommer små gurkor (ca 2-3 cm). Men sedan avstannar tillväxten. Några växer, men de flesta stannar bara så här. Vad kan det beror på? Eller kanske är det normalt, att inte alla utvecklas.Hur har du gödslat jorden och hur många fulla soltimmar får den?
Fick en riktigt god skörd förra året, i ett fuskbyggt växthus på en lastpall i trädgården. Över 15 gurkor på 4 plantor, var för mig strålande. Det var första gången jag någonsin försökt med egna gurkor. Nu har jag förkultiverat lite i ”miniväxthus” i ett österfönster och gurkfröna har dragit iväg ordentligt. Nu när jag hittade detta inlägg så vet jag vad jag ska göra med de första plantorna. Tack för uppslaget!
Hej Johannes! I femte bilden i din intressanta gurktext tycker jag mig se ”spinn” mot handen i bild. Ser ut som spindelväv och brukar hänga ihop med spinnkvalster, som jag själv haft mycket svårt att freda mina gurkor mot i mitt stora växthus där det sommartid blir riktigt varmt och det krävdes bara att gurkorna fick sloka en gång så var det kört, detta trots att jag satte in rovkvalster men förmodligen var det för varmt och torrt för att dessa skulle föröka sig och få bukt med spinnkvalstren. Spinnkvalstren övervintrade i växthuset och angrep gurkplantorna varje år, tills jag kom på att jag måste städa ur och sanera ordentligt efter en säsong innan nästa års friska plantor sätts ut. Obs inget får sparas, alla krukor måste ut och diskas med såpa liksom växthuset. (Har plattor på golvet så jag kan spruta såplösning överallt, borsta och sedan skölja.)
Tidigare år övervintrade jag växter i växthuset och där gömde sig troligen kvalstren även om plantorna ej såg angripna ut.Tack. Sedan jag började med myrnix förebyggande har vi klarat oss riktigt bra. https://farbrorgron.se/bekampa-spinnkvalster-med-myrnix/
/ Johannes
Hej!
Har två gurkplantor med minigurkor på den inglasade balkongen och som växer på fint, ca 1,5m höga båda två. När du skriver att ge dom näring kontinuerligt, hur ofta menar du då ungefär? 1 ggn/vecka/månad? Jag satte plantorna i 12 liters kärl somnat fyllde med köpt kogödsel. Men nu har det ju gått några veckor och dom börjar nog behöva lite mer näring. Har Algomin flytande näring hemma.algomin flytande fungerar bra så även blomstra. Vattna kontinuerligt med en svag lösning och se till att algominvatten inte blir stående då det kan lukta illa. Alla ekonäringar som blir stående börjar lukta men inte blomstra. Vid blomstra 4 – 6 mått i 10 liter vatten, vattna kontinuerligt.
/ Johannes
Hej! Jag har tre fina gurkplantor som tagit sig fint och börjat bära gurkor för fullt. Men det är ett väldigt varmt söderfönster. Ser att du har dina i öster. Är det mildare för gurkplantan eller tror du de klarar ett söderfönster?
Det är sherpa.
CarolineJapp det är mildare fast i gengäld kan det vara så att du i ett söderfönster får en större skörd. Det är naturligt att de slokar lite mitt i värmen och att du behöver vattna en hel del. Håller tummarna att du får en stor skörd 🙂
Inser att jag sannolikt har spinnkvalster sedan länge men ändå producerar min planta enstaka gurkor som är goda. Det är piccololino som bor i 10 l kruka o fått bokashijord o lakvatten gödsling nu o då.
Jag undrar är det ok att använda den gamla jorden som spinnplantan bott i som fuljord i bokashi jordfabrik? Har gjort så tidigare år men borde kanske slänga allt? Eller ok att slänga i utekompost?
Det borde fungera, de dör nog där i fukten. Sök myrnix på vår sida får du lite pepp om bekämpning.
/ Johannes
Hejsan, jag har satt gurkorna, druvgurka nu för att odla inne. Tyvärr så är hela huset som ett växthus och alla fönster är i direkt söderläge och det kan bli upptill 45 grader på insidan under sommardagar. Funderar på att sätta upp film på fönstren eller hänga upp något väldigt tunnt tyg för. Tror du att det blir för hett ändå? Mvh Anna-Karin
Intressant, hur gjorde du? Kanske kan en liten fläkt hjälpa till?
Hej Farbror Grön!
Jo jag undrar mina gurkor växer på jätte bra och har skördat fina gurkor och har många fler på gång..
Nu undrar jag varför vissa gurkor bara torkar bort?
Plantorna är gröna och fina..
Har jag vattnat för mycket och gödslat för lite eller vad är detta som drabbar vissa gurkor, bara själva gurkan inte plantan 🌷
Tack för en fin text!
Hoppas på svarMvh Susan Ljungberg
Kan det handla om att du har för lite sol där du odlar dem?
Hej,
Vi har planterat och fått upp två rejäla plantor i köksfönstret som har rejält med sol, vattnar rikligt och gödslar ordentligt. Det kommer mängder med fina gula blommor och sticklingar som vi hjälper till att pollinera med en en fin liten pensel, samt ansar från för många blommor och sticklingar. Efter ett tag så börjar det växa fram en liten knottrig gurkliknande sak bakom blomman som sedan faller bort. Denna blir sedan ca. 3 till 4 cm lång och 3 till 4 mm i diameter och ser grön och fin ut men efter en vecka så skrumpnar den ihop och faller bort. Detta sker med samtliga av våra s.k. start-gurkor. Vad gör vi för fel?//Christer
Hej, det kan bero på flera saker, solbrist, mindre än 5 h fullt gassande sol och näringsbrist, ingen tillförd näring och ofta i kombination med solbrist. För liten kruka med jord i kombination med dessa två faktorer kan också ställa till det. Odla F1 hybrider / Parternokarpa gurkor så slipper du pollinera 🙂
Lämna ett svar