Gurka – så odlar vi den inomhus

Tänk att slippa köpa gurka under kanske en eller två månader och innan man ens kommit igång på riktigt ute i trädgården! Vågar du också testa inomhusodlade gurkor?
Efter flera års belamrande av tomatodlingar i våra österfönster fick barnen nog. ”Vi vill ha gurka också”, hördes det titt som tätt. Självklart vill jag att odlingarna ska gagna alla i familjen. Så tomaterna fick maka på sig och leva lite på undantag och inomhusodling av gurka blev det nya!
 Sådd
Gurkfröna kan sås mellan mitten av mars till mitten av sommaren. Så gärna två frön i en 7 cm kruka som du fyller med planteringsjord och därefter ställer i ett odlingstråg under belysning. Gurkor gillar att ha det extra varmt när de ska gro så har du en värmematta får du gärna plocka fram till gurksådden. Kombinationen värmematta och växtbelysning gör att gurkplantorna tittar upp på ett par dagar. När de är uppe ska värmemattan stängas av.

VIKTIG INFO: Pga av bekämpningsmedelsrester ”pyralider”  i främst ekologiska, kravmärkta och organiska jord och gödselprodukter, samt i olika form av djurbajs som häst, ko, gris och hönsgödsel, både direkt från gårdar eller från trädgårdshandeln, även strömaterial. Rekommenderar vi dig som ska använda dessa produkter, även produkter i detta inlägg, att kontakta tillverkaren eller försäljningsstället innan köp. Kan de inte garantera att deras produkter, material är 100% fria från pyralider bör du inte använda dem. Läs merGift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?

Jord, krukor och gödsel

Just nu är det sonens sovrum som får härbärgera vår gurkodling. Det bor två gurkplantor av sorten Sherpa i två kruka som har en volym på ca 5 liter. I dem har vi  planteringsjord samt 25 gram ekologiskt grönsaksgödsel och 25 g pelleterat hönsgödsel. ( numera med risk för pyralidrester  tar vi 1 – 2msk blåkorn fördelat i nedre tredjedelen av krukan)

Ljus

Det passar alldeles utmärkt att odla gurka inomhus i soliga fönster mellan mars och augusti och det kräver ingen extra växtbelysning om du har ett fönster som sol mellan 6-12 timmar per dygn. Tänk på att om dina gurkplantor startar under växtbelysning kan de behöva vänja sig vid den starka solen i fönstret. Man kan skymma gurkplantorna med en bit kartong de första dagarna och vänja dem vid sin nya ljusstarka miljö.

Temperatur
Gurkor älskar när det är över 20 grader vilket gör att fönster är en alldeles idealisk plats att odla gurkor på. Se till att det är minst 5 – 6 h full sol. Och glöm inte bort att det är bladen som ska ha sol inte de små gurkorna, Ju mer blad som kan lapa sol desto mer gurkor,
Vattning
Gurkor älskar vatten, det består till 96% vatten. Vid ojämn bevattning kan plantan lättare drabbas av mjöldagg.
Läs mer:  Mjöldagg
Vad betyder partenokarp?
När man odlar gurka stöter man förr eller senare på något som heter partenokarpa gurksorter. Dessa har bara honblommor och behöver inte befruktas av hanar för att utveckla frukter. Partenokarpa gurkor ska inte odlas tillsammans med icke partenokarpa sorter då de genom pollinering av hanblommor ofta blir missbildade och får stora kärnhus. Att satsa på parternokarpa gurkor vid inomhusodfing är att rekommedera, då slipper man pollinera.
Vilka sorter odlar vi och hur skiljer de sig åt?
Vi odlar oftast dessa tre sorter inomhus, alla dessa sorter är partenokarpa
1. Piccolino för att den ger så jämn kvalité, inga missformade gurkor och helt bitterfri, bladmöglet kommer när plantan slutar att ge frukt.
2. Passandra för att det blir stora och fina minislanggurkor, riktigt stora! Också den är bitterfri och sen med bladmöglet.
3. Sherpa, en trevlig liten gurka med fin smak men som blir lite deformerad och den plantan som drabbas av mjöldagg först av alla dessa tre sorter.
 
Växtstöd
Här kan man se hur gurkorna skickar ut sina tentakler så att de kan stödja sig. Jag brukar sätta ner ett par höga blompinnar i respektive kruka i början av plantans levnad, så att den har något att hålla sig i och inte vräker sig ut på fönsterbrädan. Senare när plantorna blir lite yvigare knyter jag ner steksnören från gardinstången som hänger och dinglar mot gurkorna till dess framtida stöd.
OBS: Snören behövs för om man bara använder pinnar blir det förr eller senare oftast för tungt för gurkplantan och den kapsejsar.
Slutet

Gurkplantan med bladet här ovanför döende och går inte att rädda men frukterna som sitter kvar på plantan kan man fortfarande skörda. Plantan har drabbats av spinnkvalster och det är väldigt svårt att åtgärda detta ”problem” när de små hemska insekterna satt igång med att knapra på plantorna. Det är bara att skörda det som går att skörda och tvätta rent och börja om.

Spinnkvalster kan gå i dvala och sova i 12 månader så även om du tvättar fönstret är många av dem kvar, tro mig, jag vet. Så när du vill odla gurka inomhus efter att du haft spinnkvalster behöver du arbeta förebyggande, även om det gått ett år sedan sist.

Förebygga spinnkvalster: Bekämpa spinnkvalster med myrnix

Tycker du att det ser stökigt ut i fönstret? Jag håller med men vi tycker att det är värt det vissa perioder av året. Vi vet att våra gurkor är ekologiska, inte innehåller några bekämpningsmedel och att det inte används någon extra energi förutom under frösådden. Sen är de ju dessa extremt närodlade gurkor så otroligt goda, slår det mesta i smak.

I vårt österfönster med ca 6 h sol per dygn levererar 4 plantor någonstans mellan 25 – 40 gurkor. Testa du också och bli en härodlare! Det är mycket enklare än vad man tror. Om 100 000 österfönster skulle odla 25 gurkor varje år så skulle dessa fönster producera 2,5 miljoner närodlade och giftfria gurkor. För mig är det makt att odla, makt över vad vi äter.

Se till att skörda löpande och misstänker du näringsbrist ( du kanske varit slarvig med att tillföra fast gödsel vid planteringen) vattna då med en svag koncentration av blomstra vid varje vattning( 6 mått till 10 liter vatten)  eller ditt egna kiss ( 1 dl till 10 liter vatten).

Och du, glöm inte att ta sticklingar från dina plantor när de växer upp i taket eller blir för yviga. Då slipper du köpa nya frön och hålla på.

Läs mer: Hur vi tar gurksticklingar, beskärning utav gurkväxter. 

Johannes Wättebäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

26 svar till ”Gurka – så odlar vi den inomhus”

 1. Jag försökte förra året, men de blev inte polliinerade trots öppna fönster under långa perioder. Bina hittade inte dit. Hur gör du för att det ska bli pollinerat?

  1. Jag odlar bara parternokarpa sorter inomhus. De behöver inte pollineras. Det står lite om det i inlägget.

 2. Att ge gurkorna näring i starten 25g hönsgödsel och 25g grönsaksgödsel. räcker väl inte för hela säsongen.skall man inte stödgöda med gödslat vatten eller mera hönsgödsel?

 3. Är det för sent att sätta dem nu? Hur stor slutkruka har du?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Nej då, mellan 4l-10l

 4. Jag har odlat Växthusgurkan "Max" i växthus med värme (fast nu bara solljus). Den kom upp fint och satte små gurkor, som har växt till sig. Två tre har blivit ätbara, men dessvärre fick de detta bladmögel väldigt snabbt. Jag trodde att det var spinn, men bladen ser precis ut som det du visat här ovan. Du skriver att du inte vet vad det beror på, men kanske jag helt enkelt borde pröva en annan sort och hoppas på att det går bättre, åtminstone att de hinner ge mer än några stycken gurkor innan det är kört. MVH Bethan Modin

 5. Hej! jag är orolig över ifall mina gurkor drabbats av bladmögel men mina blad ser inte riktigt ut som dina… Det började när jag försökte avvänja mina plantor och ställa ut dom på balkongen. en utav plantorna blåste sönder (vad jag tror) på direkten, bladen började krulla sig blommorna släppte och "spröten" tinade bort, detta på bara några timmar.. De plantor som jag hann rädda ser lite eller mycket trasiga ut i bladen, tappat färg med inte krullat sig utan mer spricker som ett blad på hössten.. Bland alla dessa fula blad så producerar den gurkor, skall jag hålla ut och se om dessa överlever eller börja på ny kull?
  MVH CISSI

 6. Hej!
  Våra gurkplantor i växthuset drabbades av bladmögel. Klippte bort det mesta och sedan tog sig plantan och det kom till och med fler gurkor.

 7. Profilbild för Annika Ternström
  Annika Ternström

  Hej!
  Vad är det för kärl du använder till dina gurkplantor? Jag har gott om plats för relativt stora krukor. Tänkte experimentera med att odla inomhus över vinter och se vad det blir av min lilla odling. 🙂

 8. Profilbild för Claudia Bruss
  Claudia Bruss

  Hej,
  Nu har jag försökt mig på ”Piccolino” i en liten Harvy. Alltså hydroponisk. Sådde i slutet på juli. Det blev två plantor i söderfönstret. Bladen ser fina ut och det blommar för fullt. Och så kommer små gurkor (ca 2-3 cm). Men sedan avstannar tillväxten. Några växer, men de flesta stannar bara så här. Vad kan det beror på? Eller kanske är det normalt, att inte alla utvecklas.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Hur har du gödslat jorden och hur många fulla soltimmar får den?

 9. Fick en riktigt god skörd förra året, i ett fuskbyggt växthus på en lastpall i trädgården. Över 15 gurkor på 4 plantor, var för mig strålande. Det var första gången jag någonsin försökt med egna gurkor. Nu har jag förkultiverat lite i ”miniväxthus” i ett österfönster och gurkfröna har dragit iväg ordentligt. Nu när jag hittade detta inlägg så vet jag vad jag ska göra med de första plantorna. Tack för uppslaget!

 10. Profilbild för Birgitta Pettersson
  Birgitta Pettersson

  Hej Johannes! I femte bilden i din intressanta gurktext tycker jag mig se ”spinn” mot handen i bild. Ser ut som spindelväv och brukar hänga ihop med spinnkvalster, som jag själv haft mycket svårt att freda mina gurkor mot i mitt stora växthus där det sommartid blir riktigt varmt och det krävdes bara att gurkorna fick sloka en gång så var det kört, detta trots att jag satte in rovkvalster men förmodligen var det för varmt och torrt för att dessa skulle föröka sig och få bukt med spinnkvalstren. Spinnkvalstren övervintrade i växthuset och angrep gurkplantorna varje år, tills jag kom på att jag måste städa ur och sanera ordentligt efter en säsong innan nästa års friska plantor sätts ut. Obs inget får sparas, alla krukor måste ut och diskas med såpa liksom växthuset. (Har plattor på golvet så jag kan spruta såplösning överallt, borsta och sedan skölja.)
  Tidigare år övervintrade jag växter i växthuset och där gömde sig troligen kvalstren även om plantorna ej såg angripna ut.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack. Sedan jag började med myrnix förebyggande har vi klarat oss riktigt bra. https://farbrorgron.se/bekampa-spinnkvalster-med-myrnix/

   / Johannes

 11. Profilbild för Pontus Raask
  Pontus Raask

  Hej!
  Har två gurkplantor med minigurkor på den inglasade balkongen och som växer på fint, ca 1,5m höga båda två. När du skriver att ge dom näring kontinuerligt, hur ofta menar du då ungefär? 1 ggn/vecka/månad? Jag satte plantorna i 12 liters kärl somnat fyllde med köpt kogödsel. Men nu har det ju gått några veckor och dom börjar nog behöva lite mer näring. Har Algomin flytande näring hemma.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   algomin flytande fungerar bra så även blomstra. Vattna kontinuerligt med en svag lösning och se till att algominvatten inte blir stående då det kan lukta illa. Alla ekonäringar som blir stående börjar lukta men inte blomstra. Vid blomstra 4 – 6 mått i 10 liter vatten, vattna kontinuerligt.

   / Johannes

 12. Hej! Jag har tre fina gurkplantor som tagit sig fint och börjat bära gurkor för fullt. Men det är ett väldigt varmt söderfönster. Ser att du har dina i öster. Är det mildare för gurkplantan eller tror du de klarar ett söderfönster?
  Det är sherpa.
  Caroline

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Japp det är mildare fast i gengäld kan det vara så att du i ett söderfönster får en större skörd. Det är naturligt att de slokar lite mitt i värmen och att du behöver vattna en hel del. Håller tummarna att du får en stor skörd 🙂

 13. Inser att jag sannolikt har spinnkvalster sedan länge men ändå producerar min planta enstaka gurkor som är goda. Det är piccololino som bor i 10 l kruka o fått bokashijord o lakvatten gödsling nu o då.

  Jag undrar är det ok att använda den gamla jorden som spinnplantan bott i som fuljord i bokashi jordfabrik? Har gjort så tidigare år men borde kanske slänga allt? Eller ok att slänga i utekompost?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det borde fungera, de dör nog där i fukten. Sök myrnix på vår sida får du lite pepp om bekämpning.

   / Johannes

 14. Profilbild för Anna-karin Ellström
  Anna-karin Ellström

  Hejsan, jag har satt gurkorna, druvgurka nu för att odla inne. Tyvärr så är hela huset som ett växthus och alla fönster är i direkt söderläge och det kan bli upptill 45 grader på insidan under sommardagar. Funderar på att sätta upp film på fönstren eller hänga upp något väldigt tunnt tyg för. Tror du att det blir för hett ändå? Mvh Anna-Karin

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Intressant, hur gjorde du? Kanske kan en liten fläkt hjälpa till?

 15. Profilbild för Susan Ljungberg
  Susan Ljungberg

  Hej Farbror Grön!
  Jo jag undrar mina gurkor växer på jätte bra och har skördat fina gurkor och har många fler på gång..
  Nu undrar jag varför vissa gurkor bara torkar bort?
  Plantorna är gröna och fina..
  Har jag vattnat för mycket och gödslat för lite eller vad är detta som drabbar vissa gurkor, bara själva gurkan inte plantan 🌷
  Tack för en fin text!
  Hoppas på svar

  Mvh Susan Ljungberg

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Kan det handla om att du har för lite sol där du odlar dem?

 16. Profilbild för Christer Bjurefalk
  Christer Bjurefalk

  Hej,
  Vi har planterat och fått upp två rejäla plantor i köksfönstret som har rejält med sol, vattnar rikligt och gödslar ordentligt. Det kommer mängder med fina gula blommor och sticklingar som vi hjälper till att pollinera med en en fin liten pensel, samt ansar från för många blommor och sticklingar. Efter ett tag så börjar det växa fram en liten knottrig gurkliknande sak bakom blomman som sedan faller bort. Denna blir sedan ca. 3 till 4 cm lång och 3 till 4 mm i diameter och ser grön och fin ut men efter en vecka så skrumpnar den ihop och faller bort. Detta sker med samtliga av våra s.k. start-gurkor. Vad gör vi för fel?

  //Christer

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Hej, det kan bero på flera saker, solbrist, mindre än 5 h fullt gassande sol och näringsbrist, ingen tillförd näring och ofta i kombination med solbrist. För liten kruka med jord i kombination med dessa två faktorer kan också ställa till det. Odla F1 hybrider / Parternokarpa gurkor så slipper du pollinera 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *