Gurka – så odlar vi den inomhus

Tänk att slippa köpa gurka under kanske en eller två månader och innan man ens kommit igång på riktigt ute i trädgården! Vågar du också testa inomhusodlade gurkor?
Efter flera års belamrande av tomatodlingar i våra österfönster fick barnen nog. ”Vi vill ha gurka också”, hördes det titt som tätt. Självklart vill jag att odlingarna ska gagna alla i familjen. Så tomaterna fick maka på sig och leva lite på undantag och inomhusodling av gurka blev det nya!
 Sådd
Gurkfröna kan sås mellan mitten av mars till mitten av sommaren. Så gärna två frön i en 7 cm kruka som du fyller med planteringsjord och därefter ställer i ett odlingstråg under belysning. Gurkor gillar att ha det extra varmt när de ska gro så har du en värmematta behöver du plocka fram den till gurksådden.

Jord, krukor och gödsel

Just nu är det sonens sovrum som får härbärgera vår gurkodling. Det bor två gurkplantor av sorten Sherpa i två kruka som har en volym på ca 5 liter. I dem har vi  planteringsjord samt 25 gram ekologiskt grönsaksgödsel och 25 g pelleterat hönsgödsel.

Ljus

Det passar alldeles utmärkt att odla gurka inomhus i soliga fönster mellan mars och augusti och det kräver ingen extra växtbelysning om du har ett fönster som sol mellan 6-12 timmar per dygn.

Temperatur
Gurkor älskar när det är över 20 grader vilket gör att fönster är en alldeles idealisk plats att odla gurkor på.
Vattning
Gurkor älskar vatten, det består till 96% vatten. Vid ojämn bevattning drabbas plantan lättare av mjöldagg se bild längre ner i inlägget.
Vad betyder partenokarp?
När man odlar gurka stöter man förr eller senare på något som heter partenokarpa gurksorter. Dessa har bara honblommor och behöver inte befruktas av hanar för att utveckla frukter. Partenokarpa gurkor ska inte odlas tillsammans med icke partenokarpa sorter då de genom pollinering av hanblommor ofta blir missbildade och får stora kärnhus.
Vilka sorter odlar vi och hur skiljer de sig åt?
Vi odlar oftast dessa tre sorter inomhus, alla dessa sorter är partenokarpa
1. Piccolino för att den ger så jämn kvalité, inga missformade gurkor och helt bitterfri, bladmöglet kommer när plantan slutar att ge frukt.
2. Passandra för att det blir stora och fina minislanggurkor, riktigt stora! Också den är bitterfri och sen med bladmöglet.
3. Sherpa, en trevlig liten gurka med fin smak men som blir lite deformerad och den plantan som drabbas av mjöldagg först av alla dessa tre sorter.
 
Växtstöd
Här kan man se hur gurkorna skickar ut sina tentakler så att de kan stödja sig. Jag brukar sätta ner ett par höga blompinnar i respektive kruka i början av plantans levnad, så att den har något att hålla sig i och inte vräker sig ut på fönsterbrädan. Senare när plantorna blir lite yvigare knyter jag ner steksnören från gardinstången som hänger och dinglar mot gurkorna till dess framtida stöd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slutet

Gurkplantan med bladet här till vänster är döende och går inte att rädda men frukterna som sitter kvar på plantan kan man fortfarande skörda. Vad som är den exakta orsaken till att denna planta drabbades av bladmögel kan jag tyvärr inte berätta, för jag vet inte helt säkert. Förr eller senare kommer dina gurkplantor att få detta utseende och då är det bara att tacka för den här tiden.

Tycker du att det ser stökigt ut i fönstret? Jag håller med men vi tycker att det är värt det vissa perioder av året. Vi vet att våra gurkor är ekologiska, inte innehåller några bekämpningsmedel och att det inte används någon extra energi förutom under frösådden. Sen är de ju desa extremt närodlade gurkor så otroligt goda.

I vårt österfönster med ca 6 h sol per dygn levererar 4 plantor ca 25 gurkor varje vår. Testa du också och bli en härodlare!, Det är mycket enklare än vad man tror. Om 100 000 österfönster skulle odla 25 gurkor varje år så skulle dessa fönster producera 2,5 miljoner närodlade och giftfria gurkor. För mig är det makt att odla, makt över vad vi äter.

Läs också om beskärning utav gurkväxter.

Johannes Wättebäck

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total="false" button_on_newline="false" submit_button_text="Ja tack! " custom_font_size="13px" custom_border_radius="0" custom_border_weight="1" custom_padding="15" custom_spacing="10" submit_button_classes="no-border-radius has-13-px-font-size has-luminous-vivid-amber-border-color has-text-color has-black-color has-background has-light-green-cyan-background-color" email_field_classes="no-border-radius has-13-px-font-size has-luminous-vivid-amber-border-color" show_only_email_and_button="true" success_message="Klart! Ett e-postmeddelande skickades för att bekräfta din prenumeration. Gå till e-postmeddelandet nu och klicka på ”bekräfta” för att påbörja prenumerationen."]

20 Comments

 1. Jag försökte förra året, men de blev inte polliinerade trots öppna fönster under långa perioder. Bina hittade inte dit. Hur gör du för att det ska bli pollinerat?

 2. Att ge gurkorna näring i starten 25g hönsgödsel och 25g grönsaksgödsel. räcker väl inte för hela säsongen.skall man inte stödgöda med gödslat vatten eller mera hönsgödsel?

 3. Jag har odlat Växthusgurkan "Max" i växthus med värme (fast nu bara solljus). Den kom upp fint och satte små gurkor, som har växt till sig. Två tre har blivit ätbara, men dessvärre fick de detta bladmögel väldigt snabbt. Jag trodde att det var spinn, men bladen ser precis ut som det du visat här ovan. Du skriver att du inte vet vad det beror på, men kanske jag helt enkelt borde pröva en annan sort och hoppas på att det går bättre, åtminstone att de hinner ge mer än några stycken gurkor innan det är kört. MVH Bethan Modin

 4. Hej! jag är orolig över ifall mina gurkor drabbats av bladmögel men mina blad ser inte riktigt ut som dina… Det började när jag försökte avvänja mina plantor och ställa ut dom på balkongen. en utav plantorna blåste sönder (vad jag tror) på direkten, bladen började krulla sig blommorna släppte och "spröten" tinade bort, detta på bara några timmar.. De plantor som jag hann rädda ser lite eller mycket trasiga ut i bladen, tappat färg med inte krullat sig utan mer spricker som ett blad på hössten.. Bland alla dessa fula blad så producerar den gurkor, skall jag hålla ut och se om dessa överlever eller börja på ny kull?
  MVH CISSI

 5. Hej!
  Våra gurkplantor i växthuset drabbades av bladmögel. Klippte bort det mesta och sedan tog sig plantan och det kom till och med fler gurkor.

 6. Hej!
  Vad är det för kärl du använder till dina gurkplantor? Jag har gott om plats för relativt stora krukor. Tänkte experimentera med att odla inomhus över vinter och se vad det blir av min lilla odling. 🙂

 7. Hej,
  Nu har jag försökt mig på ”Piccolino” i en liten Harvy. Alltså hydroponisk. Sådde i slutet på juli. Det blev två plantor i söderfönstret. Bladen ser fina ut och det blommar för fullt. Och så kommer små gurkor (ca 2-3 cm). Men sedan avstannar tillväxten. Några växer, men de flesta stannar bara så här. Vad kan det beror på? Eller kanske är det normalt, att inte alla utvecklas.

 8. Fick en riktigt god skörd förra året, i ett fuskbyggt växthus på en lastpall i trädgården. Över 15 gurkor på 4 plantor, var för mig strålande. Det var första gången jag någonsin försökt med egna gurkor. Nu har jag förkultiverat lite i ”miniväxthus” i ett österfönster och gurkfröna har dragit iväg ordentligt. Nu när jag hittade detta inlägg så vet jag vad jag ska göra med de första plantorna. Tack för uppslaget!

 9. Hej Johannes! I femte bilden i din intressanta gurktext tycker jag mig se ”spinn” mot handen i bild. Ser ut som spindelväv och brukar hänga ihop med spinnkvalster, som jag själv haft mycket svårt att freda mina gurkor mot i mitt stora växthus där det sommartid blir riktigt varmt och det krävdes bara att gurkorna fick sloka en gång så var det kört, detta trots att jag satte in rovkvalster men förmodligen var det för varmt och torrt för att dessa skulle föröka sig och få bukt med spinnkvalstren. Spinnkvalstren övervintrade i växthuset och angrep gurkplantorna varje år, tills jag kom på att jag måste städa ur och sanera ordentligt efter en säsong innan nästa års friska plantor sätts ut. Obs inget får sparas, alla krukor måste ut och diskas med såpa liksom växthuset. (Har plattor på golvet så jag kan spruta såplösning överallt, borsta och sedan skölja.)
  Tidigare år övervintrade jag växter i växthuset och där gömde sig troligen kvalstren även om plantorna ej såg angripna ut.

 10. Hej!
  Har två gurkplantor med minigurkor på den inglasade balkongen och som växer på fint, ca 1,5m höga båda två. När du skriver att ge dom näring kontinuerligt, hur ofta menar du då ungefär? 1 ggn/vecka/månad? Jag satte plantorna i 12 liters kärl somnat fyllde med köpt kogödsel. Men nu har det ju gått några veckor och dom börjar nog behöva lite mer näring. Har Algomin flytande näring hemma.

  1. algomin flytande fungerar bra så även blomstra. Vattna kontinuerligt med en svag lösning och se till att algominvatten inte blir stående då det kan lukta illa. Alla ekonäringar som blir stående börjar lukta men inte blomstra. Vid blomstra 4 – 6 mått i 10 liter vatten, vattna kontinuerligt.

   / Johannes

 11. Hej! Jag har tre fina gurkplantor som tagit sig fint och börjat bära gurkor för fullt. Men det är ett väldigt varmt söderfönster. Ser att du har dina i öster. Är det mildare för gurkplantan eller tror du de klarar ett söderfönster?
  Det är sherpa.
  Caroline

  1. Japp det är mildare fast i gengäld kan det vara så att du i ett söderfönster får en större skörd. Det är naturligt att de slokar lite mitt i värmen och att du behöver vattna en hel del. Håller tummarna att du får en stor skörd 🙂

 12. Inser att jag sannolikt har spinnkvalster sedan länge men ändå producerar min planta enstaka gurkor som är goda. Det är piccololino som bor i 10 l kruka o fått bokashijord o lakvatten gödsling nu o då.

  Jag undrar är det ok att använda den gamla jorden som spinnplantan bott i som fuljord i bokashi jordfabrik? Har gjort så tidigare år men borde kanske slänga allt? Eller ok att slänga i utekompost?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *