Dags att sommarså en ny omgång örter

Under sommaren sår vi ytterligare en omgång örter. Det gör vi för att njuta av färska kryddor under en längre tid än om man bara kallsår på vintern och våren. Här berättar vi om våra favoriter.

Det tog några år innan jag blev så pass klåfingrig i mina fröfingrar att jag även fortsatte att så växter in i juni och juli. Genom att så under sommaren kunde vi få ut mer av både kryddväxt, grönsaker och blomsterfägring än vad vårsådderna tidigare hade givit oss. Det tar tid att bli en odlare, det är mycket som måste klicka i skallen för att man ska börja se mer och att se fler möjligheter. Det gäller att utveckla sin känsla för odlandet, sin följsamhet, medvetenhet och att aldrig ge upp. Det bästa sättet att utveckla dessa egenskaper är att fortsätta att odla och att lära sig av sina egna misstag. Och du, det tar aldrig slut, det finns så mycket att upptäcka och lära.

En bukett av örter

Att ha egna örter att krydda sin mat med är en lyx. Vi kan helt inte få nog om man frågar någon i vår familj. Ibland är det någon särskild växt som ska krydda en maträtt eller så är det kanske en salig blandning som ska ingå i ett örtsmör. Vartannat år gör vi eget örtsalt och då blandar vi allt vi har att tillgå i princip. Om man inte riktigt vet hur man ska använda egna kryddväxter kan man plocka en bukett, ställa i vas på bordet och smaka sig fram. Ta några blad i salladen, ovanpå soppan eller ovanpå smörgåspålägget och känn efter. Det är inte säkert att varje växt smakar så mycket om man bara stoppar ett blad i munnen men i kombination med något annat som tex smör, grädde, ost eller olja kan smaker blomma ut på ett helt annat sätt.

Örter eller kryddor är det någon skillnad?

I matsammanhang kallas smakrika blad för örter, medan smakrika växtdelar såsom rot, bark, blomma och frukt kallas kryddor. I odlingssammanhang är örter växter vars delar ovan jord vissnar ner på vintern. Motsatsen till örter är växter med stam som förvedas, vedartade växter. När vi skriver blandar vi ofta orden krydda, ört och kryddväxt när vi berättar om de växter vi använder som smaksättning. För oss är det inte så viktigt att särskilja dem.

Basilika

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *