Din varukorg är för närvarande tom!
Broccoli – tidig och sen skörd från samma planta

Nu har vi börjat skörda broccoli
Redan innan midsommar producerar våra broccoliplantor i skogsträdgården sina första buketter. De är så otroligt goda så det är svårt att hålla fingrarna i styr påväg till köket. En av buketterna råkade slinka ner i min mage när jag satt i bilen och styrde hemåt mot Västerås. Jag tror att det är en av de godaste broccolibuketter jag ätit i hela mitt liv.
Vår favoritsort vi odlar för närvarande heter Green Magic och det är en F1-hybrid, dvs en korsningsbroccoli som inte ger dugliga frön ifall den skulle blomma och gå upp i frö. Vilket vi inte heller vill att den ska göra. Vi vill skörda buketter och inte frön från våra broccoliplantor och den här sorten visade sig motsvara våra förväntningar av hur vi vill att en broccoli ska vara. Både till smak, färg och växtsätt.
Portionsförpackad mat
Broccoli är ju en fantastisk grönsak då den under lång tid producerar portionsförpackad mat man successivt kan skörda av. Inte som en morot eller rödbeta som man skördar vid ett tillfälle, drar upp och äter upp. Nej! Broccolin ger skörd över en lång tidsperiod och den stimuleras av att man skördar kontinuerligt. Se bara till att den har mycket näring och att den får vatten.
De klarar att frysa
Genom att bryta eller skära av buketter som knoppas håller man ner blomningen och sprider på så sätt ut skörden. Vårt rekord är att skörda broccoli ända in i februari. Det är ju inte så att själva växten växer under vintern men blomknopparna tål kyla ett par månader och klarar av att stå där ute och se vackra ut. Om man slipper skadedjur och kylan är konstant är ett riktigt bra ställe att förvara broccolin på.

Små vintersådda plantor
Jag planterade ut vår vintersådda broccoli redan i april i år. Det var lite av ett experiment att plantera ut små spensliga broccoliplantor, ca 5cm höga, så tidigt. Vanligtvis brukar plantorna planteras ut under maj och vara mellan 20 -30 cm höga och med kraftiga rotsystem. Men jag måste testa nya vägar och metoder för att inte sitta fast i idéer och metoder och det fungerade.
Samtidigt som vi planterade ut de små plantorna applicerade vi bamburibborna från ett gammalt bambujalusi över pallkragarna. De är det bästa fiberdukshjälpmedel för pallkragar jag någonsin använt under alla mina odlingsår. Går de sönder kan man använda dem som tändved. Sedan täckte vi jorden med hösilage, vattnade rejält och la på fiberduken för att skapa ett gynnsammare mikroklimat. Vi täcker ju inte någon kål mot skadedjur utan bekämpa skadedjuren genom att försöka klämma ihjäl dem för hand och använder bakteriepreparatet Thurex/ larvskydd om angreppen blir stora och oöverkomliga.

Så här kraftiga och vackert djupgröna är våra broccolibuketter under midsommarveckan. Det spelar ingen roll om majvärmen är hysteriskt hög som i år eller om den är mer normal som 2016 och 2017. Vi har skördat buketter från midsommarveckan de senaste tre åren i odlingszon 3.

Knäck av buketterna
Har jag ingen kniv eller sekatör med mig när jag ska skörda så knäcker jag bara av buketterna. Låter man broccolin gå upp i blom blir buketterna och stjälkarna träiga och trådiga. Skörda alla buketter, även de som är små, de blir inte större även om om du väntar. Skulle dina plantor gå upp i blom ska du ändå skörda buketterna, de passar bra till soppor eller till broccolibiffar. Har dina broccoliplanter ränt i väg och blommar för fullt bör du kapa av dem ca 10 cm från marken. På så vis kommer plantan börja om att producera buketter. Glöm inte att gödsla och vattna runt plantorna när du klippt ner dem.

Det är så här vi vill ha våra buketter, knutna och med en frisk djupgrön färg som buketterna i mataffärerna aldrig i princip har. Det här är fantastisk mat och som alltid smakar det hemodlade otroligt mycket mer än det man köper i affären.
Tips på hur du lagrar broccoli kan läsas i inlägget ”Frysa broccoli” och ”Håll skörden färsk länge”
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Broccoli – tidig och sen skörd från samma planta”
Jätteintressant att man kan skörda länge och ändå sedan skära ned dom så fortsätter dom att producera Tack för det











Lämna ett svar