Din varukorg är för närvarande tom!
Vad är skillnaden på sockerärt, sugar snaps och märgärt?

Har du också undrat över skillnaden mellan olika slags ärtor? Jag gjorde helt fel och fick en aha-upplevelse när jag förstod mitt misstag.
När jag var liten var en av mina bästa grönsaker ärtor. När mina föräldrar arbetade var jag och min syster dagbarn i en lantbrukarfamilj. Där odlades ärtor som jag ibland kunde mumsa på till lunchen. Det var lite extra gott att få äta kokta hemodlade ärtor. Vi hade lite ärtor hemma hos oss också i vårt grönsaksland om somrarna, men dessa åt vi upp råa. Vi öppnade skidorna och pillade ut de söta små ärtorna på plats i landet.
När det gäller ärtor har jag också ett annat starkt minne. Ibland fanns det grönsaksförsäljning på torget i min hemstad och då köpte min mamma färska ärtor i skidor som vi sedan smaskade på. Skalen lade vi åt sidan och det var bara själva ärtorna vi åt. Det var något särskilt med detta att skala och äta. Åkte vi till Stockholm blev det en tradition att besöka hötorget, just för ärtornas skull.
I Johannes och mina odlingar har vi också alltid ärtor. Johannes väljer sorter som vi hjälps åt att så, och sköta om. Mest blir det till trädgårdssnacks.
På en sensommarfest för några år sedan började jag och mina vänner prata om ärtor och vilken typ av ärtor vi odlar. Jag vet att det är sockerärtor vi har, men medger att jag inte vet skillnaden på märgärtor, spritärtor, brytärtor och sugarsnaps. Jag och vännerna enas om att några är till för att kokas och lagras, några ätes råa, några ska vara platta och ätas hela och några har tjockt och saftigt skal. Jag påstår att de ärtor vi odlar som heter sockerärtor är sådana som man äter söta ärtor ur.
Väl hemma efter festen börjar jag googla runt för att utröna vad som är vad. Till min förvåning läser jag på flera ställen att sockerärtor är de platta varianterna som ska ätas hela och gärna kan fräsas och användas i matlagningen. Ganska uppjagad frågar jag Johannes om det är sant. Och, ja, jag har alltså helt missuppfattat och varje år väntat med att skörda bara för att invänta de ”riktiga ärtorna”. Så jäkla dumt. Jag har helt enkelt utgått ifrån att de ärtor vi odlar är samma slags ärtor som jag ätit av som barn.

Vad är vad?
Kanske finns det fler förvirrade själar i odlingarna runt om, så därför tänker jag ge mig på en slags redogörelse.
Spritärt odlas för ärtorna. Man plockar ur ärtorna ut skidorna, vilket kallas just för att sprita ärtorna. Ärtorna är inte så söta.
Märgärt har fler likheter med spritärtan, baljan äts inte utan bara själva ärtorna. Ärtan är söt och god och vill man odla ”egna gröna ärtor” brukar man välja märgärtor.
Sockerärt odlas för den platta baljans skull. Det betyder att man skördar innan ärtorna har hunnit utvecklas. De platta baljorna är söta och goda och kan ätas både råa och tillagade.
Brytärtor har i likhet med sockerärten aptitlig balja. Baljan brukar vara tjock och krispig. Ärtorna är också söta och goda och man kan äta både ärtor och baljor råa eller tillagade. Vad jag förstår är salladsärt och Sugar snap brytärtor.
På bilderna högst upp och längst ned kan man se hur sockerärtor ser ut när de har stora ärtor i sin balja. Jättefina, eller hur? Dessa bilder tog jag för några år sedan. Jag minns att ärtorna var lite beska och inte så goda som jag hoppats. Hade jag vetat bättre hade jag aldrig låtit dem bli så där, utan skördat dem platta, så som det är tänkt.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
7 svar till ”Vad är skillnaden på sockerärt, sugar snaps och märgärt?”
Vilken bra info, tack Theres. Kollade även upp ordet "märg". Det betyder:
• den centrala mjuka delen i vissa organ: benmärg, ryggmärg
• innersta delen i en träd- eller växtstam
• bildlig betydelse, det innersta; kraft, styrka; gå genom märg och bentränga igenom alltNamnet brytärt kommer sig av att om man bryter av en färsk brytärt, snäpper/knäpper det till.
innersta delen i en träd- eller växtstamทางบ้าน
Precis den info jag behövde! Tack!
Men gråsockerärtor då? Hur är det tänkt att man gör då?
Det är väl lite olika om man vill spara själva ärtorna eller plocka baljorna.
[…] Lästips:Så ärtor ofta för att skörda länge, Skörda ärtor för att äta eller spara, Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv, Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott, Vad är skillnaden på sockerärt, sugar snaps och märgärt? […]












Lämna ett svar