Att samla egna gräslöksfrön är enkelt

Det är roligt och superlätt att ta egna frön från gräslök. Fröna kan man spara till nästa gräslökssådd. Augusti är en bra tid att samla gräslöksfrön.

Gräslök är en tacksam växt att ha i sin grönsaksodling. Den sköter sig nästan helt själv och kommer upp varje vår med sina smakrika strån. Vid vår stuga, skogsträdgården, är jorden väldigt sandig, torr och näringsfattig. Under jorden i landen och rabatterna finns bara grus och stenar. När man vattnar eller gödslar rinner det mesta bara rakt ner. Så om vi inte gödslar jorden och tillför organiskt material vid gräslöken minskar den i sitt omfång varje år. På vissa håll kan vi endast se några gräslöksstrån. Dessa vittnar om att det en gång stod en praktfull gräslöksplanta här.

I tillsammansodlingen har vi planterat gräslöken i pallkragehörn och då får plantorna automatiskt ny näring när vi gödslar jorden inför sådd av olika ettåriga eller tvååriga växter. Den gräslöken stormtrivs och har grova strån som nästan mer liknar piplök än gräslök. När den blommar tidigt på sommaren låter vi ofta blommor vara kvar så att de kan bilda frön. Fröna använder vi för att så nya plantor till framför allt skogsträdgården.

Hur bildas fröna?

Gräslöken pollineras av insekter. För att pollinering ska ske behöver det finns flera blommor som pollinatörerna kan åka emellan. Ju fler blommor som finns på gräslökstuvan, desto större chans till många frön på varje blomma. 

Tittar man noga på en blommande blomma ser man att det är som flera små blommor som sitter tätt ihop. Varje sådan miniblomma kan bilda ett frö efter pollinering. När en miniblomma har blivit pollinerad bildas med tiden en liten grön hård knöl inuti den. Det är fröet. Vill man samla egna frön låter man den bara vara tills dess att de torkat.

Så här gör vi

I slutet av juli eller i augusti kan man se att de engång härligt lila gräslöksblommorna blivit färglösa och alldeles torra. Tittar man efter kan man se att det gömmer sig kolsvarta små frön inuti de torra blommorna. Blomstjälkarna brukar vi klippa av. Sedan tröskar vi dem så gott vi kan. Vissa frön trillar lätt ur den torra blomman, med andra sitter ganska hårt fast. Man kan behöva klämma och pilla för att få loss fröna.

Man kan också smula sönder hela blomman och låta både frön och blomrester hamna i samma bytta eller påse. Blomdelarna kan man ta bort sedan om man så önskar. Men det gör inget om det finns kvar.

Gräslöksfrön

Förvara torrt 

Gräslöksfröna med eller utan blomrester förvarar vi luftigt i rumstemperatur. Vi föredrar papperspåsar i storlek som vykortspåsar. Plastburkar och glasburkar fungerar också bra. Det kan dock vara bra att tänka på att fröna måste vara helt torra innan man sätter på något lock. Minsta lilla fukt kan förstöra fröna och skapa en förruttnelse istället. För den som vill spara frön väldigt länge är frysen att rekommendera som förvaringsplats, gärna i glasburkar med lock och än en gång, fröna måste verkligen vara torra.

Finns risk för korspollinering?

Gräslök kan korspollinerar sig med andra gräslöksplantor i odlingen. Har man bara en sorts gräslök behöver man alltså inte vara orolig för ”konstiga” frön, alltså korsningar. Andra typer av lökväxter i odlingen korsar den sig inte med. Kinesisk gräslök och vanlig gräslök korsar sig alltså inte med varandra eftersom det är två olika arter. Gräslök korsar sig inte heller med piplök, vanlig lök, purjolök, ramslök eller vitlök.

Läs gärna inlägget om hur man odlar gräslök och piplök

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *