Odla frilandsgurka – från sådd till skörd

I våra odlingar finns varje år gurkor. Vi brukar odla gurka inomhus, i växthuset, men också i våra friland och pallkragar utomhus. Här berättar vi mer om odling av frilandsgurka.

Om man bor i Västerås är det ju självklart att man odlar gurka, eller hur? Det trodde i alla fall Johannes när vi träffades. Jag minns hur han frågade om stadens gurkodling och blev väldigt förvånad när jag inte ens visste var de låg när det begav sig. Jag skyllde på att jag inte hade bott i Västerås så länge

För de allra flesta grönsaksodlare i Sverige är Västerås lika med gurkstaden. Alla odlare, men även ickeodlare, förknippar Västerås med gurka troligtvis eftersom det finns en särskild typ av gurka som heter just Västeråsgurka. Människorna i Västerås verkar och andra sidan inte vilja kännas av sin gurkhistoria. Varför är fortfaranade lite oklart. Att jag inte visste särskilt mycket kan bero på att jag är från Sala.

Västeråsgurkans historia

Hur som helst började jag och Johannes luska lite kring ursprunget till Västeråsgurkan efter att frågan kom upp. Vi hittade info om att en tysk trädgårdsmästare hade börjat odla gurka i Västerås under 1700-talet och efter det började man odla gurka i var och varannan trädgård. Gurkor från Västerås såldes till hela Sverige och exporterades också till Danmark. I tiden kring första världskriget verkar odlingarna ha lagts ned. Tydligen fanns en ganska stor gurkodling (4,5 hektar) precis där jag bodde när jag och Johannes träffades. När vi då läste om detta kändes det som ett märkligt sammanträffande. Nu 15 år senare kan man börja undra om vi då lite omedvetet började planera för att åter sätta Västerås på den gröna kartan.


Vad betyder partenokarp?

Med partenokarp menas gurksorter som endast utvecklar honblommor. Dessa sorter utvecklar gurkor utan pollinering.

Sorter som inte är partenokarpa får både hon- och hanblommor och kräver alltså pollinering för att ge gurkor.

När gurka odlas utomhus behöver man vanligen inte tänka så mycket på pollinering eftersom insekter sköter det om det behövs. Men det är dock viktigt att känna till att man inte bör odla partenokarpa sorter tillsammans med icke partenokarpa. Om en partenokarp sort blir korspollinerad av en icke-partenkoarp kan gurkorna bli ganska märkliga, både utseendemässigt och i smak.


Gurkorter vi har odlat utomhus och lyckats bra med

De gurkor som betecknas som frilandsgurka klarar ofta vårt klimat bättre än de som benämns som växthusgurkor. Men man kan odla frilandsgurka i växthus och växthusgurka på friland. Ofta tänker man att frilandsgurka är gurka man har till inläggningar medan växthusgurka mer är anpassad till färskkonsumtion.

Frilandsgurka klassisk, Västeråstyp

Dessa gurkor är ofta sinnebilden för gurkodling i vårt klimat. Man kan nästan se framför sig en mängd knottriga små gurkor som hänger och dinglar och där tanken är att man ska syra eller lägga in dem. Egen Västeråsgurka till inläggningar är en lyx men dessa sorter kan man också borsta eller skala och använda likt de tråkiga butiksgurkorna. Ofta kan dessa gurkor, speciellt de klassiska sorterna som Rhensk drev och Arboga vit bli lite beskare än andra om man slarvar med vattningen. Sorter vi gillar är Vert petit de Paris, Rhensk druv, Diamant mm.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *