Din varukorg är för närvarande tom!
Odla egna kryddor – gräslök

Gräslök, visst är det den allra vanligaste kryddan i våra svenska köksträdgårdar? Det kanske kan bero på vår nationalrätt sill och potatis, som oftast serveras med gräddfil och gräslök.
Vi har plantor lite varstans i våra land som ger riklig skörd varje år. Den är otroligt lättskött också och så här års slår blommorna ut och gör tuvan mycket dekorativ. Plockar man en del blommor, alltså klipper bort dem, kommer man få uppleva en till blomning under sommaren. Dessutom blidas det en del nya strån. Blommorna går att äta och ger både fin smak och färg i t ex en sallad.
Gräslök ger en något mildare smak än vanlig lök och håller smaken allra bäst färsk eller torkad. Vi tar hellre en stor hög finhackad färsk gräslök ovanpå en tillagad rätt, än att låta den koka med.
Allra godast är den i ett örtsmör eller i en kall gräddfilssås. I sallader av olika slag ger den en mjuk löksmak som inte blir allt för påträngande.
Att odla gräslök
Eftersom gräslök är perenn, brukar vi så vår ranson av gräslök vid ett och samma tillfälle under året och vi sår ny gräslök varje år för att föryngra och öka vårt bestånd. Förr om åren skedde sådden alltid på våren i ett kallt växthus. Nu förtiden sås den under ett snötäcke mitt i vintern i växthuset sk vintersådd. Under våren tittar den upp när den behagar och förutsättningarna är som bäst.
För att få till tuvor behöver fröna planteras tillsammans i en liten hög om 15-20 stycken frön.
Har man köpt en planta i matbutiken som man skördat av, kan man plantera om resterna i en större kruka med näringsrik jord. Kort därefter börjar gräslöken skjuta nya strån.
Vill du veta mer om hur man kan odla gräslök, om omplantering, vilken jord den trivs i, gödselbehov, vattningsbehov, skörd och hur man undviker problem finns exakta anvisningar i vår bok Den gröna handboken i grönsaksodling . Där finns även steg-för-steg-anvisningar för 35 andra ätbara växter.
Läs också
Odla egna kryddor
Odla egna kryddor – timjan
Odla egna kryddor – kyndel
Odla egna kryddor – persilja
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Att låta kreativiteten flöda
Om det är något jag verkligen älskar, så är det de där stunderna när man bara flyter med i kreativiteten och ger sig hän till idéer som dyker upp – fast man kanske… Läs mer: Att låta kreativiteten flöda - Våra syltgrottor
Det råder delade meningar mellan vår dotter och framför allt mig Johannes, vilket grundrecept av syltgrottor som är det bästa. Vi är helt överrens om att vår hemkokade favoritsylt, den på jordgubbar, rabarber… Läs mer: Våra syltgrottor - Mögel i tomatpuré- nej tack
När Testfakta.se publicerade sin artikel om tomatpuré hösten 2025 blev det en väckarklocka för oss. Det visade sig nämligen att flera av de märken som säljs i svenska butiker innehåller mögelgifter – även… Läs mer: Mögel i tomatpuré- nej tack - Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Odla egna kryddor – gräslök”
Åh! Gräslök som är så gott! Har lite på g som inte mått så bra, behöver ta ett litet omvårdnadstag kring dem!
/Anna











Lämna ett svar