Odla egna kryddor – gräslök

Gräslök med knoppar hos Farbror Grön
Gräslök är fasligt vacker när den ska blomma.

Gräslök, visst är det den allra vanligaste kryddan i våra svenska köksträdgårdar? Det kanske kan bero på vår nationalrätt sill och potatis, som oftast serveras med gräddfil och gräslök.

Vi har plantor lite varstans i våra land som ger riklig skörd varje år. Den är otroligt lättskött också och så här års slår blommorna ut och gör tuvan mycket dekorativ. Plockar man en del blommor, alltså klipper bort dem, kommer man få uppleva en till blomning under sommaren. Dessutom blidas det en del nya strån. Blommorna går att äta och ger både fin smak och färg i t ex en sallad.

Gräslök ger en något mildare smak än vanlig lök och håller smaken allra bäst färsk eller torkad. Vi tar hellre en stor hög finhackad färsk gräslök ovanpå en tillagad rätt, än att låta den koka med.

Allra godast är den i ett örtsmör eller i en kall gräddfilssås. I sallader av olika slag ger den en mjuk löksmak som inte blir allt för påträngande.

Att odla gräslök

Eftersom gräslök är perenn, brukar vi så vår ranson av gräslök vid ett och samma tillfälle under året och vi sår ny gräslök varje år för att föryngra och öka vårt bestånd. Förr om åren skedde sådden alltid på våren i ett kallt växthus. Nu förtiden sås den under ett snötäcke mitt i vintern i växthuset sk vintersådd. Under våren tittar den upp när den behagar och förutsättningarna är som bäst.

För att få till tuvor behöver fröna planteras tillsammans i en liten hög om 15-20 stycken frön.
Har man köpt en planta i matbutiken som man skördat av, kan man plantera om resterna i en större kruka med näringsrik jord. Kort därefter börjar gräslöken skjuta nya strån.

Vill du veta mer om hur man kan odla gräslök, om omplantering, vilken jord den trivs i, gödselbehov, vattningsbehov, skörd och hur man undviker problem finns exakta anvisningar i vår prisbelönta odlingshandbok Alla fingrar gröna. Där finns även  steg-för-steg-anvisningar  för 35 andra ätbara växter.

Läs också
Odla egna kryddor
Odla egna kryddor – timjan
Odla egna kryddor – kyndel
Odla egna kryddor – persilja

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Odla egna kryddor – gräslök”

  1. Åh! Gräslök som är så gott! Har lite på g som inte mått så bra, behöver ta ett litet omvårdnadstag kring dem!

    /Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *