Zucchinifrukterna skrumpnar

Det är så här man inte vill att zucchinifrukterna ska se ut.
Ser dina zucchini märkliga ut? Liksom skrumpnar i toppen? Lugn, det är ingen fara. Det händer de flesta och är fullkomligt naturligt.

Att zucchinifrukterna skrumpnar är ganska vanligt. Den mest vanligt förekommande förklaringen brukar vara att det är någon slags brist i pollineringen. Mer exakt att pollen från hanblomman inte träffar honblomman och att frukterna blir ofullständigt pollinerade. Och att detta i sin tur resulterar i missbildade frukter. Denna förklaring stämmer till viss del, för ofta utvecklas inte både han och honblommor samtidigt i början av en plantas utveckling. Det är honblommor som har en liten frukt bakom sin blomma och hanblomman som inte har det.

Genom årens lopp tycker jag mig ha sett att det här problemet oftare inträffar i början av en zucchiniplantas historia även om det också kan drabba frukter senare under säsongen. Vilket till viss del stöder teorin om bristande pollinering. Men det finns även andra orsaker och alla dem kan samverka med varandra. Här kommer några förklaringar som cirkulerar på nätet och bland odlare. Vissa är mer rimliga än andra men jag kan inte dissa någon, då jag inte exakt vet vad som händer. Däremot vet jag hur man motverkar detta problem och det återkommer jag till.

Olika förklaringar:
 1. Att den bristfälliga pollineringen beror på att plantan/plantorna bara utvecklat ett visst kön så att sexuell fortplantning blir omöjlig.
 2. Plantan har inte hunnit etablera sig ordentligt innan den sätter igång att producera frukter. Att plantan/ plantorna liksom inte är riktigt redo att producera frukter, men ändå gör det. Likt ett ivrigt barn som vill gå och springa innan det lärts sig och ramlar omkull.
 3. Att den växer i för liten behållare/ kruka. Använd minst en 20 literskruka och gödsla frikostigt.
 4. Att det saknas näring i jorden där zucchinin växer. Gäller även på friland och i pallkrage, alltså inte bara i krukor.
 5. Att plantorna på det här sättet aborterar sina frukter tills de är redo att verkligen producera frukter.
Det är så här man vill att zucchinifrukterna ska se ut.
Lösningen

Hur det exakt ligger till i alla lägen är svårt att veta men jag tycker mig ha sett att det handlar om en kombination med bristfällig pollinering i kombination med en eller flera av de andra förklaringarna. Det verkar som att det är viktigt att plantorna verkligen har etablerat sig på sin växtplats och att de har tillgång på näring och vatten innan de börjar producera frukter. Det bästa ni kan göra när det här än händer, oavsett när på säsongen, är att bryta loss dessa missbildade frukter på ett så tidigt sttadium som möjligt. Då kan plantan istället lägga energi på att producera andra, mer välskapta frukter. Misstänker du att din planta eller planta växer i en för liten behållare eller på en plats med för lite näring, kan du lätt åtgärda ditt problem med att mylla ner en näve eller två av antingen pelleterat hönsgödsel eller pelletterat grönsaksgödsel. Har du flytande växtnäring eller ett gödselvatten går det bra att vattna med det.

Lycka till/ Johannes


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

8 svar till ”Zucchinifrukterna skrumpnar”

 1. Tack! Detta var precis vad jag behövde läsa nu. Allt gick fint ifjol, vårt premiärår med zucchini, men i år är det exakt som det beskrivs i inlägget. Å som jag har funderat på orsaken…

 2. Mitt problem har förutom detta även varit att frukterna börjat mögla/ruttna vid blomman. Så efter ett par år av missbildade och/eller mögliga frukter så gav jag upp med zucchini.

  Tack för en bra blogg 🙂

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ojdå, det har jag inte varit med om. Odlar du i skuggigt läge?
   / Johannes

 3. Nej jag odlar i växthus där solen ligger på från morgon till sen kväll. Har även testat att odla utomhus i samma solläge med samma resultat.

 4. Har hittat en gäng frukter som antingen skrumpnar eller ruttnar i ena änden. Min gigantiska planta växer i en öppen kompost med hästgödsel och det är mitt i säsongen, så det enda som kan passa in är bristande pollinering. Jag ska nu försöka hjälpa den på traven… 😊

 5. Profilbild för Jens Holstein-Krag
  Jens Holstein-Krag

  Har odlat zucchini i 10 talet år nu, har råkat ut för i princip allt som ni andra , vissa år går allt bra andra år sätter väder o vind käppar i hjulet, satte ut Zucchini för någon vecka sedan och har just nu gamla bildäck liggande över/runt plantorna som vindskydd, då vinden lätt sliter sönder plantorna när bladen börjar bli större. Problemet med att frukterna börjar ruttna eller mögla vid den gamla blomman har jag löst genom att helt ängeln se till att pilla av blomresterna när blomningen är över, fukt i blomresterna har jag i alla fall kopplat till att de ruttnar/möglar.

 6. Profilbild för Malin Vougt
  Malin Vougt

  Jag har skördat fina stora zuccini från våra plantor men nu har jag tagit bort tre stycken skrumpna/ruttna zuccini. Jag har mina i pallkrage och misstänker att fyra plantor i en krage är alldeles för trångt? De har fått lagomt med vatten och för en vecka sedan gödsel och lite ny jord. Skall jag flytta två plantor tror du?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Nja, tappa av lite guldvatten och spä ut och ge dem mer näring men håller med, 4 kanske är lite väl mycket 2 – 3 brukar vara lagom.

   / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *