När fröskalet fastnar på chiliplantorna

När fröskalet fastnar på chiliplantorna

Jag vet inte hur många gånger jag varit med om att chilins hårda fröskal fastnar på groddarna som tittar upp under frösådden. Kommer inte skalet bort från plantan stannar den i växten där och då för att sedan dö. Vill du rädda plantan måste fröskalet bort. Här berättar jag om hur du lyckas utan att ha sönder dina plantor.

Vissa sorters chilifrön har lättare att fastna på grodden än andra men då och då händer det på de flesta sorter. Under åren som gått har jag förfinat en teknik som fungerar för mig. Som vanligt i mitt odlarliv ligger det en mängd döda och misslyckade plantor bakom mina experiment. Under åren har jag testat att få bort fröskalet med nagelsaxar, pincetter, vanliga saxar och med fingrarna. Man kan avlägsna fröskalen på många olika sätt, men oavsett teknik gäller det att verkligen vara lätt på handen. Nu ska jag berätta om min metod som både är snabb och skonsam. Hoppas att du som fortfarande inte har löst detta problem får den där rätta knuffen för att kunna rädda fler av framtidens fastnade plantor. Det är ju så trist om de ska dö när de kämpat sig upp.

Vattnet mjukar upp fröskalet
En liten vattendroppe

Om en liten planta står och stampar med sitt fröskal som en mössa under flera dagar är det dags att hjälpa till att få bort den, annars dör plantan. Det första du ska göra är att försöka få en vattendroppe att stanna på fröskalet, alltså på toppen av plantan. Det är inte jättelätt, man kan behöva testa sig fram ett par gånger för att hitta rätt balans med storlek på växt, droppe och hur man lär sig hur ytspänningen fungerar.

Efter ett par gånger kommer du finna balansen och får in det i ryggraden. Det är nästan lättast att få droppen att fastna på första försöket när skalet är torrt och absorberar vattnet, men det är inte kört om du misslyckas. Det fungerar även när skalet är blött. Försök att sätta på några droppar på plantan under en halvtimmes tid så att fröskalet verkligen blöts ner innan du går till nästa steg.

Håll handen extrem still när du klämmer på skalet och lirka sedan försiktigt bort det.
Kläm försiktigt på fröskalet

När vattnet gjort fröskalet mjukt är det dags att sträcka fram sina klåfingriga fingrar och börja klämma.  Det är på högkant av fröskalet du ska klämma, så att de platta sidorna buktar ut och skalet vidgas. Se till att inte dra bort skalet direkt utan kläm först ett par gånger.

När du vidgat fröskalet ett par gånger är det dags att försiktigt lirka bort det från plantan. Oftast räcker det med ena handen men ibland, om det känns som att skalet det sitter hårt, kan man hålla försiktigt med ett par fingrar runt stjälken på plantan. Sitter det fortfarande fast kan man som en sista utväg försöka med en nagelsax och klippa försiktigt längs kanterna på fröskalet.  Är det första gången du gör det här? Bli inte förvånad ifall du råkar döda någon planta, det händer även den mest rutinerade. Lycka till

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”När fröskalet fastnar på chiliplantorna”

 1. Vad händer om man råka få med lite av bladet när man tar bort skalet?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Man blir ledsen och det kan hämma växten.

 2. Profilbild för Gull Törnegren
  Gull Törnegren

  Jag brukar ta fram duschflaskan och spraya vatten på den så snart jag ser att ett fröskal verkar sitta fast. Sedan vänta och så duscha igen. Efter några duschningar brukar det sällan vara något problem att försitigt lirka bort fröskalet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *