Tacosås

Förra året provade vi att göra egen salsa, tacosås. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta salsan bleknade vid bara tanken. Känslan av att själv veta exakt vad salsan innehåller och bara använda rena råvaror, i kombination med att smaken blev så angenäm, gjorde att det blev ett måste för oss att även detta år göra vår egna variant. I en Land-tidning hittade vi vår inspirationskälla, Lisas Trädgård. I dessa två recept har vi till stor del kunnat använda egenproducerade tomater, lök och chili, men även vår egna äppelcidervinäger. Två olika såser fick vi till, en röd med mediumstyrka och en grön variant, extra hot. Vi brukar återanvända barnmatsburkar eller liknande och fick ihop ungefär 5-6 burkar av varje sort.

Ingredienser: 

Röd – Medium
2 l oskalade tomater, hackade så att det verkligen blir 2 liter och inte massor av luft.
5 små hackade lökar
4 vitlöksklyftor
2 gröna chilifrukter eller cajenne
1,5 tsk salt
2 msk spiskummin
1/2 dl socker
1/2 dl vinäger
Atamon om du vill slippa ev mögel och inte konsumerar din burk snabbt
Grön – Hot
2 l oskalade gröna, gula och röda tomater, hackade så att det verkligen blir 2 liter och inte massor av luft.
5 små hackade lökar
4 vitlöksklyftor
16 chilifrukter eller cajenne
1,5 tsk salt
2 msk spiskummin
1/2 dl socker
1/2 dl vinäger
atamon
Gör så här: Hacka alla ingredienser och blanda i en stor kastrull. Koka såsen i ca 40 minuter tills den tjocknar. Känns den för vattnig så kan man först prova att stavmixa den, då blir såsen jämnare i konsistensen. I fall man vill få såsen än mer tjock, kan den ev. redas med lite maizena. Såsens vattnighet kan bero på hur mycket vätska tomaterna innehåller. Vår erfarenhet säger oss att köpetomater är mycket vattnigare än våra egenodlade. Tillsätt atamon enligt förpackningens anvisningar. Rengör burkar noga med kokhett vatten och atamon innan såsen fördelas i burkarna. Förvaras svalt.
Tips 1: Ifall man gör de båda såserna samtidigt, kan styrkan i den röda såsen regleras genom att man blandar i lite hot grön sås i den röda.
Tips 2: Ställ gärna fram din köpe-favorittacosås bredvid och ha som smakreferens och konsistensreferens när du kokar din egen. Tänk på att såsen är lösare när den är varm.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

12 Comments

 1. Det står i ditt recept att det ska vara 2 liter oskalade tomater…men har jag stora tomater i mitt litermått sp blir det bara 4-5 tomater och massa luft i litermåttet och änvänder jag små tomater så får jag plats med 50 tomater och lite luft i litermåttet???
  Menar du att man ska hacka ner tomaterna I småbitar och sedan mäta upp 2 liter tomater?
  Det blir en väldans skillnad på mängden tomater beroende på hur man tolkar receptet.
  Denna fråga har florerat runt på tomatklubben, så det är många som undrar.
  Vänligen anette

  1. Hej Anette, det är två liter tomater oavsett storlek på dem så det bösta är att hacka dem så att du inte kokar sås på luft, det är ju inte kul.

   Ställ gärna fram din köpe-favorittacosås bredvid och ha som smakreferens och konsistensreferens när du kokar din egen. Tänk på att såsen är lösare när den är varm.

 2. Hej har aldrig använt atamon tidigare men har köpt det. Gissar att ni menar blanda ihop atamon med salsan innan man lägger i väl rengjorda (kokade) burkar?
  Mvh Thomas

  “Rengör burkar noga med kokhett vatten och atamon innan såsen fördelas i burkarna”

  1. Vi brukar både rengöra burkarna med kokhett vatten och atamon, därefter blandar vi även ner atamon i såsen. Läs även instruktionerna på atamon-påsen.

 3. Fick tips från min syster om detta recept.Jag kommer aldrig att köpa tacosås mer.Denna slår allt!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *