Tacosås

Förra året provade vi att göra egen salsa, tacosås. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta salsan bleknade vid bara tanken. Känslan av att själv veta exakt vad salsan innehåller och bara använda rena råvaror, i kombination med att smaken blev så angenäm, gjorde att det blev ett måste för oss att även detta år göra vår egna variant. I en Land-tidning hittade vi vår inspirationskälla, Lisas Trädgård. I dessa två recept har vi till stor del kunnat använda egenproducerade tomater, lök och chili, men även vår egna äppelcidervinäger. Två olika såser fick vi till, en röd med mediumstyrka och en grön variant, extra hot. Vi brukar återanvända barnmatsburkar eller liknande och fick ihop ungefär 5-6 burkar av varje sort.

Ingredienser: 

Röd – Medium
2 l oskalade tomater
5 små hackade lökar
4 vitlöksklyftor
2 gröna chilifrukter eller cajenne
1,5 tsk salt
2 msk spiskummin
1/2 dl socker
1/2 dl vinäger
atamon
Grön – Hot
2 l oskalade gröna, gula och röda tomater
5 små hackade lökar
4 vitlöksklyftor
16 chilifrukter eller cajenne
1,5 tsk salt
2 msk spiskummin
1/2 dl socker
1/2 dl vinäger
atamon
Gör så här: Hacka alla ingredienser och blanda i en stor kastrull. Koka såsen i ca 40 minuter tills den tjocknar. Känns den för vattnig så kan man först prova att stavmixa den, då blir såsen jämnare i konsistensen. I fall man vill få såsen än mer tjock, kan den ev. redas med lite maizena. Såsens vattnighet kan bero på hur mycket vätska tomaterna innehåller. Vår erfarenhet säger oss att köpetomater är mycket vattnigare än våra egenodlade. Tillsätt atamon enligt förpackningens anvisningar. Rengör burkar noga med kokhett vatten och atamon innan såsen fördelas i burkarna. Förvaras svalt.
Tips!
Ifall man gör de båda såserna samtidigt, kan styrkan i den röda såsen regleras genom att man blandar i lite hot grön sås i den röda.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

2 Comments

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

nio − 5 =