Kronärtskockor och aubergine – två växter vi sår inomhus januari

Nu är det äntligen dags att sätta på ugnen, sterilisera jorden och ta fram fröerna till kronärtskockor och aubergine och plocka fram miniväxthus och belysning. Nu börjar våren!  Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som just nu, fram till den 23 januari har ett erbjudande på några utvalda produkter, köp 3 fröpåsar betala för 2 och få den billigaste på köpet.

Nu är det äntligen dags att plocka bort julbelysningen och annat som hör vintern till och ställa upp mer växtbelysning och välkomna våren. Två av våra första två sådder ( finns några till) är aubergine och kronärtskocka. Två grödor som behöver tid på sig för att ge oss delikata skördar.

Inomhussådd i januari

Varför ska man hålla på och rumstera om inomhus med frösådder redan i januari kanske en del tycker? Varför inte vänta tills våren är här? Ja för att en del av de växter många av oss vill odla idag härstammar från ett helt annat klimat och de behöver en lång startsträcka för att kunna ge skörd här hos oss, under vår förhållandevis korta och intensiva sommar. Vill man njuta av växter som härstammar från trakterna kring Medelhavet och ännu längre söderut, får man anstränga sig lite. Dessutom genererar dessa tidiga frösådder mycket odlarglädje som man antagligen hade behövt vänta på i några månader till om man inte hade välkomnat våren på det här viset med att så. Det kanske är en av de mest angenäma bieffekterna, det vill säga att man får ut mer vår per år eftersom man börjar tidigare.

Det är egentligen alldeles för mörkt att få något att växa bra så här års. Därför behöver man införskaffa sig en växtbelysning så att januarisådderna som man gör inomhus ska kunna växa och utvecklas fint. Optimal ljustillförsel för växande småplantor är 12-14 timmar med ljus. Vi använder oftast timer och låter växtbelysningen var påslagen på dagtid. Om natten behöver växterna vila.

Ej heller att förglömma att den där växtbelysningen även ger oss energi. Placera den nära frukostbordet och se till att den sätts på via timer strax innan du går upp. Laddar du dessutom kaffebryggaren redan på kvällen får du både ljusterapi och kaffe så tidigt som möjligt och det ger effekt, jag tjänar minst 30 min i vakenhet på det sättet!

Samarbete

Det här inlägget är ett av många inlägg vi gör tillsammans med fröföretaget Impecta Fröhandel . Under det gångna odlingsåret har vi arbetat en hel del med Impecta Fröhandel och kommer att göra det vid ett flertal tillfällen även detta år. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i mitt odlarliv. Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.

Just nu har Impecta Fröhandel ett erbjudande på några utvalda produkter, köp 3 fröpåsar betala för 2 och få den billigaste på köpet.

Två helt olika växter men båda behöver starta tidigt

Ska man kategorisera växter som lätta eller svåra så hamnar aubergine och kronärtskocka i den senare kategorin. Jag vill verkligen inte skrämma bort dig från att odla dessa, det är verkligen inte omöjligt att lyckas med dessa. Men det är en lång resa och det kräver tålamod och vilja, något som byggs på för varje år vi odlar.

För att säkerhetsställa att rötterna på dina inomhus sådda plantor inte äts upp av sormyggornas larver rekommenderar jag dig att du steriliserar planteringsjorden/ värmer upp den så att eventuella ägg dör.

Läs mer om sterilisering av jord: Så undviker vi sorgmyggor, Vad händer med mikrolivet när man steriliserar jorden?

I kruka, med näring, jämn vattning, hjälp med pollinering, bra med sol och tre pinnar till stöd. Då levererar auberginerna

Aubergine från frö till skörd

Aubergine, även kallad mellanösterns potatis, är en värmeälskande växt med stora potatis- och tomatlikande blommor som oftast är purpurfärgade. Det finns mängder av olika slags sorter med frukter i många olika färger och former. Plantorna kan vara upp till, 1.5 meter höga eller låga knappt 40 cm och odlas med fördel i växthus eller på soliga lägen med så mycket sol som möjligt.

Är du nybörjare på aubergine rekommenderar jag dig att testa någon av F1 hybriderna, de ger oftast en tidigare skörd och det är således lättare att lyckas med. Den allra största orsaken till att ganska många klagar över att de inte fått någon eller ganska liten skörd, är att de inte vetat om att man behöver hjälpa till att pollinera blommorna. Så lägg gärna in en påminnelse typ till den 19 juni i telefonen om att du ska pollinera dina plantor.

Sådd: Sådden sker i planteringsjord någon gång i januari – februari och kräver växtbelysning. Ett hett tips är att sterilisera jorden så att sorgmyggornas ägg dör, larver som kläcks äter nämligen upp småplantors rötter. Fröna sprids ut på jordytan i en kruka eller odlingsbehållare med planteringsjord som ställs i en odlingsbricka med vatten i. Se till att jorden suger upp vattnet underifrån så att all jord blir fuktig/ blöt. Lägg på lite jord ovanpå fröna och duscha med en duschflaska så att ytan blir fuktig och stoppa därefter in ekipaget i ett miniväxthus där du dessförinnan placerat en värmematta under och växtbelysning över. Upp till en vecka brukar det ta innan alla frön har tittat upp, ja ibland kanske två. När de flesta tittat upp stäng då av värmemattan och ta bort locket på växthuset.

Omplantering: Mellan 3 – 5 omplanteringar behöver göras i successivt större och större krukor innan det i början av juni är dags att slutplantera aubergineplantorna i krukorna de ska bo i under sommaren. Till alla omplanteringar används steriliserad planteringsjord och plantorna behöver stå under växtbelysning (12-14 timmars ljus) eller i fönster med väldigt mycket sol.

Slutplantering: I mitten / slutet av maj brukar vi börja vänja plantorna vid utomhusljus sk avhärdning. Vi bor i Västerås odlingszon 2-3. Avhärdningen kan göras i växthus med fiberduk eller genom att ställa ut plantorna i halvskugga lite då och då. Den här växten vill ha det varmt om fötterna och vill därför allra helst bo i krukor, även om pallkragar och upphöjda bäddar kan fungera. Den optimala krukstorleken är mellan 10 – 60 liter, de större krukorna kan man ha flera plantor i och de mindre passar de minsta sorterna. Planteringsjorden till slutplanteringen behöver inte steriliseras. För att få bra med frukter behöver man dels tillsätta gödsel och man kan göra på två sätt. Antingen tillsätter man något fast gödsel en gång för alla vid slutplantering, i nedre delen av krukan och blandar runt, eller så gödselvattnar man med en svag näringslösning kontinuerligt under hela växtsäsongen.

Favoritsorter: Farmers long, Miniaubergin F1 ’Jackpot’, Aubergin ’De Barbentane’, Aubergin F1 ’Green Knight’

Vill du läsa mer om aubergine? Här kommer en länk till ett annat inlägg vi gjorde tillsammans med Impecta Fröhandel under vintern 2021: Dags att så aubergine – två favoriter och en ny och har också ett Premium-inlägg om Aubergine – från sådd till skörd som mer i detalj berätta om hur man odlar aubergine.

Kronärtskockan Green globe

Kronärtsskocka från frö till skörd

Kronärtskocka gillar likt auberginen värme. Våra äventyr med denna gröda har varit lite sådär tidigare år, men de senaste två åren har det fungerat och vi har kunnat njuta av egna nykokta kronärtskockor. Plantorna brukar kunna bli max 1,5 meter höga av de två sorter, Green globe och Violet de Provence som vi huvudsakligen har odlat. Kronärtskockor vill ha soligt läge, med så mycket sol som möjligt.

Sådd: Sådden ske i planteringsjord någon gång i januari – februari och kräver växtbelysning. Ett hett tips även här är att sterilisera jorden så att sorgmyggornas ägg dör, larverna som kläcks älskar småplantors rötter. Fröna trycks ner ca 1 cm i en kruka eller odlingsbehållare med planteringsjord som ställs i en odlingsbricka med vatten i.

Se till att jorden suger upp vattnet underifrån så att all jord blir fuktig/ blöt, krukan ska vara tung. Stoppa in ekipaget i ett miniväxthus där du dessförinnan placerat en värmematta under och växtbelysning över. En till två veckor brukar det ta innan alla frön har tittat upp, stäng då av värmemattan och ta bort locket på växthuset.

Omplantering: Mellan 3 – 5 omplanteringar behöver göras i successivt större och större krukor med steriliserad planteringsjord innan det i början av juni är dags att plantera dem på deras slutgiltiga växtplats. Under hela omplanteringsfasen som sträcker sig till maj behöver plantorna växtbelysning eller stå i fönster med väldigt mycket sol.

Utplantering: När slutet av maj börjar brukar det i Mälardalen där vi bor, vara dags att vänja plantorna vid utomhusljus sk avhärdning. Avhärdningen kan göras i växthus med fiberduk eller genom att ställa ut plantorna i halvskugga lite då och då. Kronärtskockor vill ha det varmt om fötterna och trivs ypperligt i pallkragar och upphöjda bäddar. Se till att jorden där du planterar dina plantor är gödslad och att du tillfört organiskt material eller biokol så att jorden hålls fuktig. Se till att vattna regelbundet och gödselvattna gärna lite då och då.

Favoritsorter: Green globe och Violet de Provence är de enda sorterna vi hittills lyckats med.

Världens godaste röra på kronärtskocka: Röra med kronärtskocka och parmesan

Det här inlägget är ett av många inlägg vi gör tillsammans med fröföretaget Impecta Fröhandel . Under det gångna odlingsåret har vi arbetat en hel del med Impecta Fröhandel och kommer att göra det vid ett flertal tillfällen även detta år. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i mitt odlarliv. Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.

Just nu har Impecta Fröhandel ett erbjudande på några utvalda produkter, köp 3 fröpåsar betala för 2 och få den billigaste på köpet.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *