När jag besökte min odlingsguru Nils Åkerstedt

Nils Åkerstedt min stora odlingsförebild

Jag fick äntligen möjligheten att besöka min odlingsguru Nils Åkerstedt. Det här är en berättelse om mitt möte med honom och vad hans böcker ”Den biologiska trädgården” inneburit för mitt odlarliv och författarskap.

Idoldyrkan?

Jag har inte eller har haft så många idoler egentligen. Det är bara Paul Stanley i Kiss och Nils Åkerstedt. Paul för sin sångröst, låtsnickeri och snygga gitarrgrejer och Nils för sin odlingskunskap och experimentlusta. Jag har inte riktigt förstått det där med att dyrka någon eller något. Jag blir inspirerad av olika tankar, idéer eller handlingar och jag kan tycka att det är smått osunt att placera människor på piedestal och se dem som alltigenom fantastiska, vem det än är.

För mig är Nils en sann inspiratör. Det är hans tankar och kunskap i bokserien ”Den biologiska trädgården”som inspirerat mig mest och som träffade rakt i mitt odlarhjärta.  Det han förmedlade i böckerna jag läste i min odlarungdom betydde otroligt mycket för mig. Mitt odlarliv är lite som före och efter Nils, han gav mig nycklarna till en värld jag så innerligt ville upptäcka. Han fick mig att förstå helheten av odlandet, vägen från frö till skördad gröda och alla små tips och trix. Allt det där jag inte fattade när jag var ny men verkligen behövde lära mig.

Farbror Grön i skogsträdgården ca 2009

Jakten på kunskap

När jag startade upp mitt odlande i skogsträdgården den 8 mars 1992 visste jag inte mycket om odling.  Det här var ju innan internet överhuvudtaget fanns och det var inte lika lätt som idag att söka och finna kunskap. För att lära mig och komma vidare i mitt odlande frågade jag flitigt på handelsträdgårdar jag besökte och bland människor jag kom i kontakt med som odlade, nästan alltid äldre odlarkvinnor. Jag fick inte så många bra råd och blev mest frustrerad över alla olika förslag jag fick som liksom inte stämde överens med varandra. Jag tog mig ofta in till biblioteket och lånade böcker om odling. Den ena boken var mer fantastisk än den andra men den gav inte mig de där råden jag behövde.

Bokserien ”Den biologiska trädgården”

Den biologiska trädgården

Men så en dag fann jag en serie på tre böcker som stod i en hylla, gröna på utsidan och lite små-anonyma. I dem fanns inte ett enda fotografi, bara små enkla teckningar och fullständigt fullproppade med lättförståelig odlingskunskap i form av text. Herre jösses de där böckerna var som en bottenlösbrunn där en torr och törstig strupe kunde fuktas och ja till och med bli sjöblöt! Dessa böcker gav mängder av svar och skapade massor av nya frågor. Äntligen kunde mitt odlande växa och jag tror inte att jag överdriver när jag säger att mitt odlande avancerade flera år under en enda säsong på grund av dessa böcker.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”När jag besökte min odlingsguru Nils Åkerstedt”

 1. Profilbild för Marianne Johansson
  Marianne Johansson

  Åh lyckost dej som fått träffa Nils Åkerstedt !! Han e verkligen en idol för mej me !
  Dom böckerna skulle man verkligen vilja ha !!
  Men d e åxå intressant att följa dej i ditt odlande åxå !
  Tack för din inspiration åxå !!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Hej. Det var verkligen underbart!Böckerna är fantastiska!Bevaka antikvariaten på nätet, ibland kan man finna dem där. / Johannes

   1. Profilbild för Lennart Berglund
    Lennart Berglund

    Hej! Det var inspirerande att läsa inlägget om Nils Åkerstedt. I början av 80-talet läste jag om hans odlande, när jag skaffat mitt första växthus. Är det så enkelt tänkte jag, det måste jag praktisera.
    Det fungerade alldeles utmärkt, och jag gör det delvis än idag.
    Jag följer dig och tar del och inspireras av dina artiklar och kunskaper.
    MVH
    Lennart född 1938, bor utanför Sunne Värmland

    1. Profilbild för Farbror Grön
     Farbror Grön

     Tack, vad kul att höra.

     Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *