Syra chili

Bhut Jolokia och Aji Pineapple från Takfarmen

 

Ingredienser:
Ta så många mogna chilis du kan skörda, jag använde ca 30 av varje sort
Havsalt utan jod
Vatten
Plasthandskar
Skyddsglasögon ( om du hanterar superstarka sorter som Jolokia eller liknande)
Äppelcidervinäger för smaksättning av slutprocessad produkt

Gör så här: Leta på ett par glasburkar och klyfta upp chilifrukterna på längden. Fyll glasburkarna med chilifrukterna. Vispa ut 2 msk havssalt i 1 liter vatten tills det löst sig och häll i det i burkarna. Stoppa i något som kan tynga ner chilifrukterna så att de hålls under vattnet och fyll på med saltvatten till kanten ( detta kan behövas göras lite då och då under syrningstiden) Låt stå i 10 dagar i rumstemperatur och separera därefter saltvatten och chilifrukter. Mixa chilifrukterna med en stavmixer och tillsätt saltvatten (från lagen) vart eftersom du mixar och en skvätt äppelcidervinäger tills du får önskad konsistens och smak. Du kan säkert förvara dem hela i burken i lagen också men vi har aldrig testat det. Förvara sedan chilisåsen i kylen. Vi vet inte hur hållbar den är men Tistelvind gör liknande såser och de håller i ett år. Vissa chilisfrukters skal är svårare att mixa till en slät sås och kräver en hel del mixande.

Tips: När man mixar starka chilifrukter kan man drabbas av stark rethosta vilket är helt normalt.


MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.
13 Comments

 1. Till gräddfilsåser och tomatsåser och som krydda i enchiladas, tacowraps och allt möjligt. Fördelen med jolokian som är så extremt, extremt stark är att det bara behövs några droppar:).

 2. Jag vet inte men Tistelvinds syrade chilisåser håller i drygt ett år, så jag tänker mig något liknande. Men jag ska hålla er underrättade om ev smakförändringar och lagringsproblem.

 3. Tack för ett bra inlägg och tips! Hur kommer det sig att du väljer och använda salt utan jod och inte med? Mvh Kim

 4. Min burk har fått ett mögellager högst upp, vitt. Jag tror det är mögel. Det har gått sju dagar sen jag lade ner chili i saltvattnet.
  Hjälp! Är den förstörd? Vad ska jag göra?
  Tacksam för svar!
  Vänliga hälsningar
  Cecilia

 5. Anledningen till att man använder jodfritt salt är att jod är bakteriedödande och det vill man ju inte i en syrningskultur. Här är det “goda”bakterier som arbetar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *