Din varukorg är för närvarande tom!
Syrad och rökt chilisås, så här gör du.


Vilka träslag?
När man röker, använder man träspån. En av våra såser, den dubbelrökta, är rökt med två olika träslag, alspån och törved. Alen står för den traditionella skandinaviska röksmaken och törveden för en mer skogig och tjärig eftersmak. Det finns egentligen inga regler när det gäller trä, förutom att träet inte ska vara giftigt, vet du inte om träet är giftigt eller ej så undvik det. Testa dig gärna fram med olika fruktträd, körsbär, äpple mm och våga dig på att experimentera. Kanske finner du en ny fantastisk röksmak.
Undersök varje frukt noga
När man ska göra chilisås är det viktigt att öppna varje frukt för att se om de är ok inuti. Ibland kan en skadad frukt förstöra en hel burk med framtida sås. Även till synes fina frukter kan vara alldeles svarta inuti. En sort som drabbas oftare av detta hos oss är sorten Bhut jolokia orange. När man ska till att röka chilifrukter kan man påverka mängden röksmak. Fläker man ut frukterna i röken blir det en större angripsyta som träffas av rök och då blir resultatet mer röksmak. Lägger man ihop frukterna blir det inte fullt så rökig smak.
Röklådan på bilden har två brännare som laddas med T-sprit och en rökning tar ca 30 minuter. När röken har slocknat låter jag den stå ca 30 minuter med locket på och sedan öppnar jag locket. Nu ska frukterna svalna till rumstemperatur innan det är dags för nästa steg, att syra dem. Var noga med hygienen när ni syrar. Burkar, skärbrädor och redskap ska vara rena och använd engångshandskar.
Fermenteringen
När chilifrukterna har svalnat till rumstemperatur är det dags för nästa steg, att placera dem i en väl rengjord glasburk och ympa in syrningskultur från en syrningsburk som redan kommit igång, dvs spruta in redan aktiverad saltlake bland de rökta frukterna. Ympningen sker för säkerhetsskull för att fermenteringsprocessen ska komma igång då de rökta frukterna utsatts för en hög temperatur i röken och de flesta naturliga bakterier med stor sannolikhet dött. Lägg i en näve frukter i botten och spruta på ca 5-10 ml, fortsätt varva en näve frukt med ett sprut syrningskultur tills du fått i alla frukter. Lägg därefter på några väl rengjorda glas, keramik eller stentyngder på frukterna så att de trycks ner under ytan och fyll därefter på med saltlake. Tänk på att alla frukter måste vara under ytan, flyter några upp första timmarna putta ner dem. De som efterhand eventuellt flyter upp, behöver tas upp och kastas.
Efter mellan 10-20 dagar är syrningen klar. Först är saltlösningen väldigt klar, sedan blir den mjölkig och när den sedan blir klar igen ( det tar mellan 10-20 dagar i rumstemperatur) är chilifrukterna färdiga att tas ur och bearbetas till sås och till fermenterat chilipulver. I burken till höger ligger såsen ”Gula frukter” och i den bakom ”Bhut jolokia”. I ett tidigare receptinlägg om att syra chili finns info om rätt saltproportioner mm.

Lyssna gärna till vår podcast Tvåodlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck, där jag och Sara Bäckmo samtalar om chiliodling och morotssådd.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Syrad och rökt chilisås, så här gör du.”
Hej!
På bilden ser du ut att ha använt en ganska stor chilisort och jag undrar om du kommer ihåg vilken sort det är?Mvh Susan
Det är sorterna Espelette och Ancho som ses på bilden.
Lämna ett svar