Jag sår mina frön och bygger miniväxthus på 2 minuter

 

Att bygga egna små minidrivhus är busenkelt. Så länge jag kan minnas har jag konstruerat dessa och fått en himla massa fina plantor. Här berättar jag hur jag gör.

Jag har använt och använder i princip alla möjliga och omöjliga pluggboxar för frösådder. Men min absoluta favorit har kommit att bli de där överblivna frukt- och grönsaksaskarna från mataffärerna. Maken till bättre kruka för frösådder får man leta efter. De är ofta lagom stora, lagom djupa och är redan utrustade med dräneringshål i botten. Att så i dessa askar går dessutom ganska snabbt. Med fem odlingar blir det några tusen plantor som drivs upp från frö varje år. Tar en frösådd två minuter istället för sju att färdigställa betyder det mycket för mig. Dessa plantor är dessutom  superlätta att ta ur när man ska plantera dem i enskilda krukor, snabbt där också med andra ord. Just det här inlägget handlar om när man tänker ställa sina frösådder inomhus. Ska du ställa frösådderna i växthus under vinter, vår eller sommar behöver du inte använda någon plastfilm. Plastfilmen säkerställer ett fuktigt klimat för sådden. Inomhus under vinter och tidig vår kan frösådder ganska lätt torka ut.

Detta använder jag:
Odlingsbehållare i form av en diskad frukt eller grönsaksask
Såjord vid små frön under 3 mm och planteringsjord vid stora över 3 mm.
En odlingsbricka eller något slags fat
Frön, tex tomat, chili, paprika, rotselleri, stevia, fänkål mm.
Odlingsetiketter eller glasspinnar
Märkpenna
Växtbelysning
Plastfilm
En gummisnodd
Sax
Vatten
 
Så här gör jag:
1. Jag tar fram mina aktuella frön, ställer därefter en bricka på köksbänken och placerar odlingsbehållaren på brickan. Därefter ställer jag en pall eller stol bredvid köksbänken där jag placerar jordsäcken (för att få bättre arbetshöjd). Jag använder en av mina händer till att ta upp jord och fyller behållaren.

 

2. Jag fyller behållaren med jord och trycker till lite försiktigt, jorden ska inte packas för hårt men det ska inte vara som löst fluff heller. Sedan ställer jag behållaren på ett fat eller i en skål.

 

3. Jag lägger på de frön jag ska så, på bilden är det chilifrön av sorten Bhut orange Copenhagen. Sedan skriver jag sorternas namn samt datum på en märkpinne. Därefter sätter jag ner några extra märkpinnar, de ska hålla plastfilmen uppe. Sådden avslutas med att jag smular lite jord över fröna så att de inte syns.

 

 

4. Jag drar av en bit plastfilm och lägger över odlingsbehållaren och pinnarna och sätter en gummisnodd runt odlingsbehållarens kant. Överflödig plast klipper jag bort så det ser snyggt ut.

 

5. Jag ställer sedan mitt miniväxthus under växtbelysning (sår man i mars och senare kan man ställa den i ett soligt fönster) och vattnar i odlingstråget så att jorden suger upp rejält med vatten. Behållaren på bilden står på en värmematta som påskyndar groningen avsevärt när det gäller chili, rotselleri och andra växter som vill gro varmt.

 

6. När jag förstår att de flesta fröna har grott och det tittar upp plantor tar jag bort plastfilmen från mitt minidrivhus. Plastfilmen ska bara vara där i början av plantornas liv när fröna ska gro. Har jag min odlingsbehållare under växtbelysning ser jag till att ha lamporna ca 10 cm från växternas översta blad och flyttar sedan lamporna uppåt vartefter växterna växer så att inte bladen bränns. På bilden är det tomatplantor av sorten Tiny tim.

Så här går det till när jag snabbt som sjutton mellan lämningar och hämtningar av barn sår ett gäng nya frön. Hur gör du sådden enkel?

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

15 svar till ”Jag sår mina frön och bygger miniväxthus på 2 minuter”

 1. Profilbild för Lisa Runeqvist
  Lisa Runeqvist

  God morgon!
  Jag håller på och tittar på växtbelysning. Vilken har du?
  Hälsningar Lisa

  1. Hej. T5 rör, vanliga kallvita lysrör i vanliga armaturer och starka lågenergilampor.

 2. Sticker du lufthål i plasten?

 3. Odla dill i sommar?
  Kolla länken:
  https://www.youtube.com/watch?v=7lGcD1pPTok

  Åhh vad jag längtar till sommaren och min odling!

 4. Jag har använd samma metod, redan börjat spara askar i hög!
  ��

 5. Tjoho! Nu kan jag få lite avsättning för de gummisnoddar jag köpte – i alldeles för stor mängd – i somras!
  Men du – innan man kommer så där långt har man ju gjort ett stort och tidsödande arbete, nämligen att tänka ut när-var-hur-och hur mycket man ska så, leta på burkar och askar, och var plantorna så småningom ska hamna, inventera fröförrådet, komplettera, och skaffa jord och annat. Sen kan man börja med det kuliga såendet! Ja – alltihop är kul förstås. Hela tiden! 😉

  1. Visst är det 🙂 Du satt ord på förarbetet. Ingen rast här inte.

 6. Hej! Det finns ju grönsakslådor med lock, fungerar locket lika bra som plastfolie eller måste det vara helt tätt?

  1. Vi föredrar att det ska vara tätt, men vi vet att andra använder de befintliga locken med gott resultat.Det är helt enkelt en smaksak. Prova dig fram.

 7. Skulle det fungera att ställa boxen på ett värmegolv även om det är på ett ställe med sämre ljus? Bara till att fröerna har grott för att sen flytta upp dem till ett fönster?

 8. Hur varm ska detta stå då? Jag antar att det är inte så varmt i din källare? Och när börjar du med detta hela process? Och sist men inte minst: VART ställer du all dina plantor när dom börjar växa och det är för kallt att plantera ut??

  1. Bra frågor. Mellan 222-29 grader. Tror värmemattan ligger på 26-27 grader. Den 8 december sår jag C. chinense chili. Jag har en källare med lysrör dit de får bo fram till utplantering men först får de stå ca 4 v på skänken i köket efter omplantering 1.

 9. Tips på bra bricka/fat är överblivna sushi-lådor. Hela familjen älskar sushi och det känns bra att kunna använda plastlocken några gånger innan de går till återvinningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *