Din varukorg är för närvarande tom!
Jag sår mina frön och bygger miniväxthus på 2 minuter
Att bygga egna små minidrivhus är busenkelt. Så länge jag kan minnas har jag konstruerat dessa och fått en himla massa fina plantor. Här berättar jag hur jag gör.
Jag har använt och använder i princip alla möjliga och omöjliga pluggboxar för frösådder. Men min absoluta favorit har kommit att bli de där överblivna frukt- och grönsaksaskarna från mataffärerna. Maken till bättre kruka för frösådder får man leta efter. De är ofta lagom stora, lagom djupa och är redan utrustade med dräneringshål i botten. Att så i dessa askar går dessutom ganska snabbt. Med fem odlingar blir det några tusen plantor som drivs upp från frö varje år. Tar en frösådd två minuter istället för sju att färdigställa betyder det mycket för mig. Dessa plantor är dessutom superlätta att ta ur när man ska plantera dem i enskilda krukor, snabbt där också med andra ord. Just det här inlägget handlar om när man tänker ställa sina frösådder inomhus. Ska du ställa frösådderna i växthus under vinter, vår eller sommar behöver du inte använda någon plastfilm. Plastfilmen säkerställer ett fuktigt klimat för sådden. Inomhus under vinter och tidig vår kan frösådder ganska lätt torka ut.
4. Jag drar av en bit plastfilm och lägger över odlingsbehållaren och pinnarna och sätter en gummisnodd runt odlingsbehållarens kant. Överflödig plast klipper jag bort så det ser snyggt ut.
5. Jag ställer sedan mitt miniväxthus under växtbelysning (sår man i mars och senare kan man ställa den i ett soligt fönster) och vattnar i odlingstråget så att jorden suger upp rejält med vatten. Behållaren på bilden står på en värmematta som påskyndar groningen avsevärt när det gäller chili, rotselleri och andra växter som vill gro varmt.
6. När jag förstår att de flesta fröna har grott och det tittar upp plantor tar jag bort plastfilmen från mitt minidrivhus. Plastfilmen ska bara vara där i början av plantornas liv när fröna ska gro. Har jag min odlingsbehållare under växtbelysning ser jag till att ha lamporna ca 10 cm från växternas översta blad och flyttar sedan lamporna uppåt vartefter växterna växer så att inte bladen bränns. På bilden är det tomatplantor av sorten Tiny tim.
Så här går det till när jag snabbt som sjutton mellan lämningar och hämtningar av barn sår ett gäng nya frön. Hur gör du sådden enkel?
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande på grönsaker?Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande på grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
15 svar till ”Jag sår mina frön och bygger miniväxthus på 2 minuter”
God morgon!
Jag håller på och tittar på växtbelysning. Vilken har du?
Hälsningar LisaHej. T5 rör, vanliga kallvita lysrör i vanliga armaturer och starka lågenergilampor.
Sticker du lufthål i plasten?
Nej då 🙂
Odla dill i sommar?
Kolla länken:
https://www.youtube.com/watch?v=7lGcD1pPTokÅhh vad jag längtar till sommaren och min odling!
Jag har använd samma metod, redan börjat spara askar i hög!
��Härligt
Tjoho! Nu kan jag få lite avsättning för de gummisnoddar jag köpte – i alldeles för stor mängd – i somras!
Men du – innan man kommer så där långt har man ju gjort ett stort och tidsödande arbete, nämligen att tänka ut när-var-hur-och hur mycket man ska så, leta på burkar och askar, och var plantorna så småningom ska hamna, inventera fröförrådet, komplettera, och skaffa jord och annat. Sen kan man börja med det kuliga såendet! Ja – alltihop är kul förstås. Hela tiden! 😉Visst är det 🙂 Du satt ord på förarbetet. Ingen rast här inte.
Hej! Det finns ju grönsakslådor med lock, fungerar locket lika bra som plastfolie eller måste det vara helt tätt?
Vi föredrar att det ska vara tätt, men vi vet att andra använder de befintliga locken med gott resultat.Det är helt enkelt en smaksak. Prova dig fram.
Skulle det fungera att ställa boxen på ett värmegolv även om det är på ett ställe med sämre ljus? Bara till att fröerna har grott för att sen flytta upp dem till ett fönster?
Hur varm ska detta stå då? Jag antar att det är inte så varmt i din källare? Och när börjar du med detta hela process? Och sist men inte minst: VART ställer du all dina plantor när dom börjar växa och det är för kallt att plantera ut??
Bra frågor. Mellan 222-29 grader. Tror värmemattan ligger på 26-27 grader. Den 8 december sår jag C. chinense chili. Jag har en källare med lysrör dit de får bo fram till utplantering men först får de stå ca 4 v på skänken i köket efter omplantering 1.
Tips på bra bricka/fat är överblivna sushi-lådor. Hela familjen älskar sushi och det känns bra att kunna använda plastlocken några gånger innan de går till återvinningen.
Lämna ett svar