Din varukorg är för närvarande tom!
Syra chili mysigt kvällsgöra

Det sista jag gjorde igår kväll var att kicka igång en syrningskultur av chilisås. I upp till 20 dagar tar det för syrningen att bli klar.
En del kollar på TV på kvällarna men jag står oftast i köket med förkläde och arbetar. Ibland är det jättekul och ibland är jag trött och tycker att det är trist. Men, en odlare lever lite som en bonde. Man väljer inte när man ska arbeta det gör grödorna, årstiden och väderleken. Dessutom behöver jag en levande syrningskultur eftersom jag ska göra såsen ”Dubbelrök” i veckan och ympa in lite av den här kulturen för att säkerhetsställa en perfekt process.På bilden är det såsen Tre extrema som ligger i saltlagen: Dorsetnaga, Bhutjolokia och Carolina reaper.
När jag syrar chili delar jag alla frukter på längden. Dels för att det ska bli så stora bitar som möjligt, små bitar flyter oftast upp till ytan och gör det krångligt med att de möglar på ytan, men också för att varje frukt fröhus behöver kontrolleras. På 1-2 frukter av 100 är fröhuset dåliga och alldeles svarta, liksom mögliga eller ruttna på något sätt. Svarta fröhus är vanligast på de superheta sorterna inom
C. chinensesläktet och minst vanliga på C.annum
En annan viktig aspekt med att dela dem är att skapa en större kontaktyta på frukterna så att syrningskulturen kan arbeta lättare.
Kicka HÄR så kommer ni till vårt bästa chilisyrningsrecept. Håll ögonen på bloggen nästa vecka då jag ska berätta om att röka chili och att ympa in syrningskultur.
Lyssna gärna på vårt poddavsnitt som handlar om chiliodling. Fler avsnitt finns på tvaodlareemellan.se.
Lycka till
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Att låta kreativiteten flöda
Om det är något jag verkligen älskar, så är det de där stunderna när man bara flyter med i kreativiteten och ger sig hän till idéer som dyker upp – fast man kanske… Läs mer: Att låta kreativiteten flöda - Våra syltgrottor
Det råder delade meningar mellan vår dotter och framför allt mig Johannes, vilket grundrecept av syltgrottor som är det bästa. Vi är helt överrens om att vår hemkokade favoritsylt, den på jordgubbar, rabarber… Läs mer: Våra syltgrottor - Mögel i tomatpuré- nej tack
När Testfakta.se publicerade sin artikel om tomatpuré hösten 2025 blev det en väckarklocka för oss. Det visade sig nämligen att flera av de märken som säljs i svenska butiker innehåller mögelgifter – även… Läs mer: Mögel i tomatpuré- nej tack - Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Syra chili mysigt kvällsgöra”
Har testat att göra sås på mina chili som jag köpte efter att du varit på besök i Olofström i våras. Första omgången fick jag mögel i, men den andra blev alldeles utmärkt. 🙂
Odlingshälsningar från
Kristina











Lämna ett svar