Din varukorg är för närvarande tom!
Så undviker vi sorgmyggor

Sorgmyggor kan när de kommer i mängder bli till ett allvarligt problem. Jag har berättat i lite kortare inlägg på Instagram och Facebook att jag steriliserar jorden i år. Jorden jag använder för mina chilisådder och chiliomplanteringar. Jag steriliserar både såjorden och planteringsjorden. Här berättar jag varför och hur det går till.

När många av oss odlingsentusiaster sätter igång med våra frösådder ( under december och januari) har inte årets jordsäckar från jordfabrikerna hamnat i trädgårdsbutikerna än. Man får helt enkelt köpa gammal jord ( som ofta varit fryst) eller använda den eventuella överblivna jorden man själv har kvar. Det brukar generellt inte vara några problem att använda gammal eller överbliven jord men ibland kan det gå galet.
Det vanligaste problemet är att man får in sorgmyggor och deras larver äter upp rötterna på små plantor, de kan slå ut en hel frösådd eller omplantering om det vill sig illa. Jag har fått in sorgmyggor ett par gånger de senaste fem åren och ofta har de kommit in under den första omplanteringen med planteringsjord. Det går att få bukt med dem i efterhand, så grips inte av panik om du redan fått sällskap. Googla på nemablom så hittar du ett biologiskt och skonsamt preparat som fungerar riktigt bra.
Sterilisering
Sätt ugnen på ca 120 – 150 grader och låt den gå upp i temperatur. Fyll därefter en ugnsplåt med så mycket jord du behöver för tillfället och låt jorden värmas och bakas i ca 1 – 2 h. Ta ut jorden och låt svalna innan du använder den.

De är de här ”älskligarna” man inte vill ska knapra på plantornas rötter. Dessa sorgmyggor sitter på en klisterremsa som jag haft mellan chilikrukorna under växtbelysningen. Klisterremsorna hjälper till att begränsa sorgmyggorna men hjälper inte helt och hållet. Kombinationen klisterremsor och nemablom är ett snabbt motmedel.
Obs 1: För absolut bäst effekt behöver man behandla samtliga växter man har inomhus med något slags nematodpreparat man vattnar ut i jorden. Sök nematoder mot sorgmyggor på nätet så finner du några olika preparat. När du vattnar ut nematoder behöver all jord dessförinnan vara blöt / fuktig.
Obs 2: Vi får många frågor om inte denna behandling av jorden ev dödar nyttiga mikroorganismer och bakterier. innan du ställer frågan till oss, fundera på vilka slags organismer och bakterier den finns i en jord som är baserad på torv med tillsatts av lera, näring och sand.
OBS: Det är bara vid odling inomhus vi märkt av problem med sorgmyggor.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
14 svar till ”Så undviker vi sorgmyggor”
Jag kollade upp lite om smittämnen kring det här med plåtar och sterilisering i ugnen.
Legionella dör vid 45 grader eller högre, den har spridits när man haft för kallt i vattenrören.
Botulinumtoxin, otäck sak, min mormorsmor dog av botulism- det denaturerar vid 100 grader redan efter någon minut.
Tetanus däremot- där verkar sporerna vara tåliga mot värme. Den vanligaste svenska patienten med stelkramp är en äldre trädgårdsintresserade dam som fått något obetydligt sår. (de vaccinerades ju inte i lumpen som herrarna). Att se över sitt stelkrampsskydd är bra för oss alla till slut, vaccinationsprogrammets sprutor gäller nog inte riktigt säkert livet ut.Tack. Då kan det vara på sin plats att fylla på med vaccinationen. Mvh Johannes
Hej,
Sedan jag såg ditt inlägg om att sterilisera jorden har jag gjort det med all jord som kommit in i huset. Jag gjorde det stora misstaget att köpa en krukväxt innan jul varpå allt i hela huset infesterades med sorgmygg. Jag har köpt nematoder i två omgångar och kriget är i full gång. Jag har nu svurit att aldrig mer köpa en krukväxt utan odla allt själv från frö eller stickling.
Dock har jag en fråga om steriliseringen. Jag upplever att jorden blir väldigt torr. Detta blir ett problem när jag ska sätta frön då vattnet bara rinner av den torra jorden. Jag har fyllt de små krukorna med jord och sen har jag fått fylla på underifrån med vatten. Men den är så torr så den knappt suger åt sig av vattnet, utan ytspänningen bråkar med mig. Har du någon annan jord som du använder när du ska plantera eller blir din planteringsjord lika torr som min efter 40min i ugnen? Den är ju trots allt mestadels torv. Och i så fall har du något bra knep för att återfukta jorden innan du planterar med den?
Gott nytt odlingsår! 😀
Jag har samma erfarenhet som du. Eftetsom jag har tillgång till en storköksugn som inte används till mat, kunde jag sterilisera en hel säck planteringsjord. För säkerhets skull lät jag jorden ligga på brickor i 120C säkert en timme. Det blev nästan omöjligt att vattna upp den, trots att jag fyllde 20-liters hinkar med vatten och jord, och rörde om i flera dagar. Den är fortsatt konstig i ” konsistensen”, det känns som om jag bränt den. Nästa gång ska jag inte sterilisera jorden öppet, utsn hitta på ett sätt att sterilisera redan fuktig jord, utan att den torkar. Kanske hälla kokande vatten på jorden, och sterilisera den i en stor stekgryta med lock? Hälsni gar Katinka
Jag vattnar på min jord ganska bra innan jag sätter den i ugnen och täcker dessutom med folie. Då håller den sig fuktig och fin.
/Karro
Hej Katinka,
jag upplever precis samma sak, jorden blir torr och död. jag ska testa att lägga jorden öppen en eller två veckor och ha klistertavlor instucken i jorden. Då hoppas jag att de dör ut av sig själva. jag har aldrig innan haft problem med sorgmygg, så nu plockat jag fram foliehatten och undrar i mitt stilla sinne om de är ”tillsatta” så att vi köper dyra produkter för att bekämpa de?Jag hoppas du lyckas. Men äggen kläcks av värme och fukt. De överlever väldigt låga temperaturer
Dör inte det nyttiga mikrolivet som finns i jorden när den värms i ugn?
Nej och vilket mikroliv tänker du att torv med lite gödsel har egentligen? https://farbrorgron.se/vad-hander-med-mikrolivet-nar-man-steriliserar-jorden/
/ Johannes
Haha! Min bokashijord vill jag inte ha i ugnen, där finns microliv minsann 😉
Nej den behöver man inte ha där, eftersom man använder den utomhus.
[…] men säkert hämmar tillväxten och dödar växterna. Detta fenomen brukar vi undkomma genom att sterilisera jorden först i 110 grader i ca 40 minuter i en vanlig ugn. Djuren verkar övervintra i planteringsjorden […]
Jag har kört jord i mikron på full effekt 4 minuter. Jorden blir drygt 80 grader. Räcker det för att sorgmyggeäggen ska dö? Tänker för krukväxter inomhus.
Vi får hoppas, den strålningen kanske tar kål på det mesta.











Lämna ett svar