Så undviker vi sorgmyggor

Sorgmyggor kan när de kommer i mängder bli till ett allvarligt problem. Jag har berättat i lite kortare inlägg på Instagram och Facebook att jag steriliserar jorden i år. Jorden jag använder för mina chilisådder och chiliomplanteringar. Jag steriliserar både såjorden och planteringsjorden. Här berättar jag varför och hur det går till.


Sterilisera jord i ugn

När många av oss odlingsentusiaster sätter igång med våra frösådder ( under december och januari) har inte årets jordsäckar från jordfabrikerna hamnat i trädgårdsbutikerna än. Man får helt enkelt köpa gammal jord ( som ofta varit fryst) eller använda den eventuella överblivna jorden man själv har kvar. Det brukar generellt inte vara några problem att använda gammal eller överbliven jord men ibland kan det gå galet.

Det vanligaste problemet är att man får in sorgmyggor och deras larver äter upp rötterna på små plantor, de kan slå ut en hel frösådd eller omplantering om det vill sig illa. Jag har fått in sorgmyggor ett par gånger de senaste fem åren och ofta har de kommit in under den första omplanteringen med planteringsjord. Det går att få bukt med dem i efterhand, så grips inte av panik om du redan fått sällskap. Googla på nemablom så hittar du ett biologiskt och skonsamt preparat som fungerar riktigt bra.

Sterilisering 
Sätt ugnen på ca 120 – 150 grader och låt den gå upp i temperatur. Fyll därefter en ugnsplåt med så mycket jord du behöver för tillfället och låt jorden värmas och bakas i ca 1 – 2 h. Ta ut jorden och låt svalna innan du använder den.

De är de här ”älskligarna” man inte vill ska knapra på plantornas rötter. Dessa sorgmyggor sitter på en klisterremsa som jag haft mellan chilikrukorna under växtbelysningen. Klisterremsorna hjälper till att begränsa sorgmyggorna men hjälper inte helt och hållet. Kombinationen klisterremsor och nemablom är ett snabbt motmedel.

Obs 1: För absolut bäst effekt behöver man behandla samtliga växter man har inomhus med något slags nematodpreparat man vattnar ut i jorden. Sök nematoder mot sorgmyggor på nätet så finner du några olika preparat. När du vattnar ut nematoder behöver all jord dessförinnan vara blöt / fuktig.

Obs 2: Vi får många frågor om inte denna behandling av jorden ev dödar nyttiga mikroorganismer och bakterier. innan du ställer frågan till oss, fundera på vilka slags organismer och bakterier den finns i en jord som är baserad på torv med tillsatts av lera, näring och sand.

OBS: Det är bara vid odling inomhus vi märkt av problem med sorgmyggor.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

11 svar till ”Så undviker vi sorgmyggor”

 1. Profilbild för Jenny Juhlin
  Jenny Juhlin

  Jag kollade upp lite om smittämnen kring det här med plåtar och sterilisering i ugnen.
  Legionella dör vid 45 grader eller högre, den har spridits när man haft för kallt i vattenrören.
  Botulinumtoxin, otäck sak, min mormorsmor dog av botulism- det denaturerar vid 100 grader redan efter någon minut.
  Tetanus däremot- där verkar sporerna vara tåliga mot värme. Den vanligaste svenska patienten med stelkramp är en äldre trädgårdsintresserade dam som fått något obetydligt sår. (de vaccinerades ju inte i lumpen som herrarna). Att se över sitt stelkrampsskydd är bra för oss alla till slut, vaccinationsprogrammets sprutor gäller nog inte riktigt säkert livet ut.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack. Då kan det vara på sin plats att fylla på med vaccinationen. Mvh Johannes

 2. Profilbild för Emma Öström
  Emma Öström

  Hej,

  Sedan jag såg ditt inlägg om att sterilisera jorden har jag gjort det med all jord som kommit in i huset. Jag gjorde det stora misstaget att köpa en krukväxt innan jul varpå allt i hela huset infesterades med sorgmygg. Jag har köpt nematoder i två omgångar och kriget är i full gång. Jag har nu svurit att aldrig mer köpa en krukväxt utan odla allt själv från frö eller stickling.

  Dock har jag en fråga om steriliseringen. Jag upplever att jorden blir väldigt torr. Detta blir ett problem när jag ska sätta frön då vattnet bara rinner av den torra jorden. Jag har fyllt de små krukorna med jord och sen har jag fått fylla på underifrån med vatten. Men den är så torr så den knappt suger åt sig av vattnet, utan ytspänningen bråkar med mig. Har du någon annan jord som du använder när du ska plantera eller blir din planteringsjord lika torr som min efter 40min i ugnen? Den är ju trots allt mestadels torv. Och i så fall har du något bra knep för att återfukta jorden innan du planterar med den?

  Gott nytt odlingsår! 😀

  1. Jag har samma erfarenhet som du. Eftetsom jag har tillgång till en storköksugn som inte används till mat, kunde jag sterilisera en hel säck planteringsjord. För säkerhets skull lät jag jorden ligga på brickor i 120C säkert en timme. Det blev nästan omöjligt att vattna upp den, trots att jag fyllde 20-liters hinkar med vatten och jord, och rörde om i flera dagar. Den är fortsatt konstig i ” konsistensen”, det känns som om jag bränt den. Nästa gång ska jag inte sterilisera jorden öppet, utsn hitta på ett sätt att sterilisera redan fuktig jord, utan att den torkar. Kanske hälla kokande vatten på jorden, och sterilisera den i en stor stekgryta med lock? Hälsni gar Katinka

   1. Jag vattnar på min jord ganska bra innan jag sätter den i ugnen och täcker dessutom med folie. Då håller den sig fuktig och fin.
    /Karro

 3. Hej Katinka,
  jag upplever precis samma sak, jorden blir torr och död. jag ska testa att lägga jorden öppen en eller två veckor och ha klistertavlor instucken i jorden. Då hoppas jag att de dör ut av sig själva. jag har aldrig innan haft problem med sorgmygg, så nu plockat jag fram foliehatten och undrar i mitt stilla sinne om de är ”tillsatta” så att vi köper dyra produkter för att bekämpa de?

  1. Profilbild för Inger Rudberg
   Inger Rudberg

   Jag hoppas du lyckas. Men äggen kläcks av värme och fukt. De överlever väldigt låga temperaturer

 4. Dör inte det nyttiga mikrolivet som finns i jorden när den värms i ugn?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Nej och vilket mikroliv tänker du att torv med lite gödsel har egentligen? https://farbrorgron.se/vad-hander-med-mikrolivet-nar-man-steriliserar-jorden/

   / Johannes

   1. Profilbild för Lonjas Grönt
    Lonjas Grönt

    Haha! Min bokashijord vill jag inte ha i ugnen, där finns microliv minsann 😉

    1. Profilbild för Farbror Grön
     Farbror Grön

     Nej den behöver man inte ha där, eftersom man använder den utomhus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *