Växtbelysning – Det här använder vi

Växtbelysning Farbror Grön
När jag började odla med växtbelysning för ca fem år sedan öppnades en helt ny värld. En värld med extremt vackra och kompakta plantor och med möjligheten att odla fram flera sorters växter på helt andra platser i vårt hem än på de överfulla fönsterbrädorna. Nu var gängliga och taniga plantor ett minne blott. Orsakerna till att jag inte började tidigare i mitt liv med växtbelysning beror på flera faktorer och faktiskt till viss del för att jag inte visste vad man skulle ha för slags belysning, jag tyckte att det var krångligt. Det var inte förän jag träffade bostadsbolagets Mimers trädgårdsmästare Inga och vi började inreda i en av källarna för plantuppdragning som jag klev in i ljuset.
 
 

Det här är ytterligare tre förklaringar till varför jag bara odlat med växtbelysning under de senaste fem åren och inte under hela mitt 25 åriga odlarliv.

Vi vintersår väldigt många växter i våra kallväxthus och dessa får ordentligt med solljus där de står, de behöver inte något extraljus.
 
Vi har under de senaste åren ökat vårt odlande med över 400% då vi numera odlar i totalt 5 trädgårdar. Behovet av växter har ökat något enormt, vi vill odla det mesta själva från frö eller sticklingar.
 
3 Vi har velat bredda växtvalet och odla flera olika slags växter som härstammar från varmare ursprungsklimat och som behöver starta tidigare. Det finns knappt något man kan odla från november till slutet av januari utan tillskottsljus. I vårt land finns det ingen sol denna årstid.
 
Ett varningens ord: När man väl börjat odla under belysning fins det ingen återvändo. Det är starkt beroendeframkallande och det öppnar upp så otroligt många möjligheter. Ett oangenämt problem som kan dyka upp är att du får in skadedjur i dina inomhusodlingar. Jag drabbas ganska ofta av löss på mina chiliplantor för att jag haft någon växt i samma rum som jag försökt övervintra, det räcker med en endaste lus för att starta en koloni. Löss fullkomligt älskar små fina chiliplantor ! Den här tiden på året finns det inga naturliga fiender för skadedjuren som kan hjälpa oss. Men man kan köpa rovdjursinsekter på nätet och placera ut på egen hand, men om detta talar vi mer om i ett framtida inlägg.
växtbelysning Farbror Grön
 

Till alla frösådder som startar sitt liv inomhus fungerar det att använda en vanlig lågenergilampa i en vanlig skrivbordslampa, men du kan också använda helt vanliga lysrör eller T 5 rör på 24 eller 39 W. Det du ska välja om du vill odla med en liten lågenergilampa är en skrivbordslampa / armatur som du kan rikta ljuset nedåt mot sådderna med, så att det mesta av ljuset samlas på den yta där du sått dina frön. Belysningen på bilden fungerar i ca 2 veckor efter att fröna tittat upp. Jag bryr mig inte om ifall växter är ljusgroende eller mörkergroende. Lampan åker på vid frösådden och ställs in via timer på 12h ljus och 12h mörker. Belysningen ska alltid vara så nära du kan ha den utan att växterna bränner sig. 10-15 cm ovanför växterna brukar man säga är lagom.

Efter två veckor under skrivbordslampan får plantorna flytta till T 5 rören. T 5 rör är min personliga favoritbelysning. Jag tycker mig se att växterna jag odlar oftast blir en aningen snyggare under just dessa rör, men inte så pass snyggare att jag väljer bort vanliga lysrör, skillnaden är knappt märkbar för ett ovant öga. De T5 rör som jag använder mig mest utav är de rör som säljs sittande i en superenkel och viktmässigt lätt reflektor. Köper man till dessa svarta ställningar som också innehåller kedjor att hänga rören i kan man odla i princip överallt i ett hem utan att behöva borra för upphängning, och det går  snabb att iordningställa döda ytor till prunkande odlingsplatser. T 5 rören i dessa färdiga reflektorer säljs i två varianter, en kortare på 24 W och en liten längre på 39 W. Vi använder båda sorterna. Ett varningens ord, det säljs ledarmaturer på biltema som heter T 5 men som är ledbelysningar avsedda som vanlig rumsbelysning under bänkar och skåp. Förväxla inte dessa ledramper med de riktiga T5 lysrören.

Tack vare att de T5 rör  vi använder är så pass lätta och smidiga är det väldigt lätt att bygga nya belysta odlingsplatser med dem. Odlingsplatsen på bilden är Takfarmenkällaren som ligger i parkeringsgaraget under Takfarmen i centrala Västerås. Här lyckades vi fördubbla odlingsytan genom att montera de lätta T5 armaturerna under borden. Till det behövdes kedjor och små mässingskrokar som vi skruvade fast under borden. Belysningen ovanför borden är vanliga lysrör. Armaturerna köpte vi för 149 kr styck och lysrören är vanliga kallvita lysrör på 36 W för 29 kr styck. Vi har haft samma lysrör i snart fyra år.

 

Det här är en chililampa byggd av Chiliodlaren Stig Häggkvist.

Den är byggd i pulverlackad plåt och med fästen av ek och är bestyckat med 2 st 39 W T5 rör. Stigs lampor är i en klass för sig och vill man satsa på lampor som är mer tilltalande estetiskt är hans lampor både snyggast på marknaden och har ett perfekt ljus. Han bygger även lampor med rejäla lågenergilampor på  2 gånger 40 W som täcker upp en mer kvadratisk odlingsyta. Jag använder dessa också.

Vanliga lysrör. Det här är absolut den mest prisvärda belysningen du kan skaffa dig och riktigt bra är den också. Ett par hundringar för armaturen, några kedjor, krokar och en hundring för två lysrör. Det enda bökiga är att man oftast behöver borra i taket, men det är ofta ganska snabbt gjort. Köper du armaturer med transparenta plastkåpor så ska du ta bort dem så att de inte hindrar värdefullt ljus att träffa växterna. Ofta kan man finna färdiga armaturer på olika slags återviningsaffärer och då kan det bli ännu billigare.

Förutom att använda växtbelysning vid plantuppdragning så använder vi den på fullstora chiliplantor  under ca en månad under hösten. Chilifrukter är inte lika enkla som tomater som kan plockas gröna för att sedan mogna till sin mognadsfärg på ett fat i bokhyllan. Oftast behöver de sitta på plantan tills de slår om till sin mognadsfärg för att de verkligen ska mogna. Under hösten tar vi in de finaste plantorna med flest omogna frukter på och så att säga mjölkar dem på frukter under november – december.

Så här vackra och kompakta chiliplantor kan man inte odla fram utan växtbelysning. Plantan på bilden är en 7 mot dogulah. En chili som verkligen biter tillbaka när man biter i den. Den ligger på 1,8 miljoner Scoville, bara 400 000 under Carolina Reaper som är världens starkaste.

I podcasten Två odlare emellan pratar jag och Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård om växtbelysning och hur vi använder dessa fantastiska extra ljuskällor.


Avsnittet är sponsrat av Gjordnära tunnelväxthus och Impecta fröhandel. Följ gärna podden på vår facebooksida och du är varmt välkommen att sprida podden till andra odlare.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

10 svar till ”Växtbelysning – Det här använder vi”

 1. Hej!

  Tack för en bra blog!

  Är nyfiken på var du hittat de där lätta T5-armaturerna och svarta metallställningarna. De verkar smidiga!

  Hälsningar
  Jonas

 2. Du skriver om riktiga T5 lysrör . Vad är det? Vad skiljer mot oriktiga? /Peter

 3. Var kan man hitta de armaturerna för 149 kr?

 4. Hej! Jag undrar oxå var du köper ställningarna och T5 -rören som du nämner i texten
  Mvh Nina

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Jag har hittat dem på impecta.se, Blomsterlandet och Granngården. /Johannes

 5. Hej. Jag undrar också, var köpte ni de nätta armaturerna?

  /cf

 6. Profilbild för Lars Forslin
  Lars Forslin

  Finns även på Jula, såg jag i går. Där finns även LED-tape som skulle kunna använda.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   ok

 7. Hej, du skriver
  – . Armaturerna köpte vi för 149 kr styck och lysrören är vanliga kallvita lysrör på 36 W för 29 kr styck. Vi har haft samma lysrör i snart fyra år.

  Vart hittade du armaturerna, namn på dem så man kan söka eller länk skulle underlätta så man får tag på rätt armatur/lysrör. Mvh Ulrika

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Typ jula eller biltema. Leta runt var du hittar prisvärda armaturer och rör, det spelar inte så stor roll var du hittar de eller vilket märke de har. Det är vatten som är viktigast inte lumen,lux eller kelvin. Typ 60 – 100 W är lagom ovanför en frösådd / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *