Vad ska man tänka på när man odlar chili? Behöver man verkligen växtbelysning? En del sår i december och andra i februari, vad är det egentligen som gäller? I den här omfattande artikeln berättar vi om chili-odling från frö till skörd.
Jag minns mina första trevande försök att odla chili under 1990-talet. Min odlarvän Fredrik hade lyckats otroligt bra med sina paprikaplantor. Han hade byggt ett litet skyddande växthus i byggplast och fick stora fina frukter. När jag såg hur väl det gått för honom var det dags för mig att odla chili. Mina första plantorna härstammade från eget frö från frukter jag handlat i affären, typ Thaichili. Det blev både plantor och frukter där på 1990-talet utan särskilt mycket omsorg, kunskap eller planering.
När jag tänker tillbaka, med allt jag vet idag om chili och om odling, är det ju fascinerande att jag överhuvudtaget lyckades! Men så kan odlandet vara ibland! Vi lyckas ibland på första försöken och det ger sådan kraft och glädje i fortsättandet av odlandet!
Fem olika chili-släkten
- Annum-sorter är de mest vanliga chilisorterna som odlas tex Jalapeno, Espelette, Pimiento de padron, 5 color Chinese. Sås mellan februari och april. Plantorna kan klara sig utan växtbelysning om de står i ljust fönster. Men de brukar bli finare under växtbelysning.
- Chinense- och pubescens-sorter är långsamma och väldigt heta. Exempel på chinense-sorter: Carolina reaper, Habanero, Bhut jolokia. Rocoto tillhör Pubescens-släktet. Det tar ca 120 dagar innan fruktsättningen börjar. Så i december och använd växtbelysning.
- Frutecense- eller baccatum-sorter är lite extra fruktiga och medelstarka . Alla sorter med namnet Aji tillhör baccatum och bland frutecense hittar man tabasco. Sås i januari, förutom Aji Amarillo som behöver sås i december. Plantorna behöver växa under växtbelysning.
Det kan variera väldigt mycket bland enskilda plantor gällande hur mycket frukt de ger. En del ger lite och andra fullkomligt spottar fram frukter. Av den anledningen är det en god idé att ha ett par tre plantor av varje sort som man odlar. Det är inte alltid de snyggaste plantorna som ger mest, ibland kan en bortglömd och sliten planta som fått en andra chans vara en stor producent och den riktigt snygga riktigt usel på att producera frukter.
Påskynda groningen
Både chinense och pubescens kan ta upp till 20 dagar på sig att börja gro. För att påskynda groningen kan man simulera tarmsystemet hos en papegoja. Ja det är ofta den behandlingen de får i sitt ursprungsklimat. En fågel snaskar på chili och fröna som sedermera försvinner ut bakvägen börjar gro när de hamnar på marken.
De riktigt noggranna och dedikerade chiliodlarna lägger fröna i kaliumnitrat och ljummet vatten, men man kan lika gärna använda ett par kryddmått bakpulver och någon halv deciliter vatten. Man kan låta fröna ligga i denna blandning i ca ett dygn innan man sår dem. Jag har inte undersökt detta rent vetenskapligt men tycker mig kunna se att det faktiskt går lite snabbare med denna behandling, vem vill inte göra sitt bästa? OBS! Annum är den sort som gror snabbast, det kan gå på ett par dagar och behöver sällan denna behandling.
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar