Ibland kan en genväg visa sig vara en senväg. Att ta fröer från grönsaksdiskens utbud kan te sig enkelt, smart och billigt. Men dessvärre kan det innebära en misslyckad skörd. Vi ska berätta varför.
Det finns två typer av grönsaks- och fruktfrön. Man brukar tala om F1-hybrider och sortäkta fröer. Skillnaden är att F1-hybriderna är en korsning av två sorter och de sortäkta fröerna härstammar från en och samma sort. Genom att korsa plantor kan man få fina egenskaper såsom köldtålighet, tidig skörd, kraftiga exemplar och häftiga smakupplevelser. Vilka sorter det är som korsats för att få fram fröna hålls hemligt. I grönsaksdisken i våra matbutiker finns mängder av korsade grödor som säljs flitigt. Odlare runt om uppskattar också hybridernas egenskaper och fröfirmorna säljer massvis varje år. Det kan dock tilläggas att dessa korsade frön brukar vara dyrare än sortäkta. På fröpåsarna står det om det är en hybrid sort eller inte.
Men vad är egentligen problemet? Jo, om man odlar en växt som är sortäkta kommer avkomman (frukten) att få samma egenskaper och utseende som moderplantan. Vill man kan man ur frukten ta egna frön och så året därpå med goda resultat. De hybrida fröna, ger ofta en mycket fin frukt, men fröna som bildas kan inte användas för att så en ny exakt likadan planta. Plantan som växer upp brukar ha helt andra egenskaper.
Vi har hört många säga att de drivit upp plantor från tex köpe-tomater. Det kan bli en succé, men lika gärna en flopp. Misslyckandet kan då handla om just det faktum att frukten du tagit fröna av kommit till genom korsning och således inte kommer ge sin avkomma samma egenskaper. Av den anledningen brukar vi avråda från att att odla frön från grönsaksdiskens sortiment. Det är inte särskilt kul att så sitt frö, plantera om och vårda sin planta för att i slutänden när frukten kommer, förstå att resultatet är något helt annat än förväntat.
Vi odlar båda typerna av växter, men vi vill gärna kunna ta eget utsäde och därför är vi noga med att komma ihåg vilka sorter som är sortäkta.
När vår odlarvän Stefan Sundström blev varse om att vi brukar sticklingsföröka tomatplantor, såg han det som en omvälvande grej. Inte bara för att man lätt och snabbt kan få nya plantor av tomater, utan för att det är ett sätt att komma runt det där med F1-problematiken. Och det är sant, visst kan man föröka F1-tomater med hjälp av sticklingsförökning och slippa dra upp plantorna från nya dyra frön varje år. Se i filmen nedan hur vi går tillväga.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Ostronört är som ett veganskt alternativ till skaldjur. Odlar man den själv kan man förhoppningsvis njuta av den i fler år, den klassas nämligen som perenn. Här berättar vi om hur vi odlar… Läs mer: Ostronört – växten som smakar skaldjur
På söndag kommer jag till Alvesta och håller i en endagskurs. Det finns fortfarande platser kvar. Hoppas du vill komma!Endagskursen ”Odla dig ur krisen” den 19/1 handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv… Läs mer: Odlingsdag i Alvesta ”odla dig ur krisen”
Turnéplan våren 2025: En hel del av vintern och vårens föreläsningar och kurser är redan bokade och bestämda och några evenemang väntar på att sammanställas och slutligen spikas. Flera nya tillkommer under våren.… Läs mer: Turnéplan våren 2025
Vintersådder, hela grönsakslistan i bokstavsordning. Fler växter än man kanske tror klarar av att sås kallt under vintern. Här presenterar vi de ätbara växter vi brukar vinterså. Att odla kallt har förenklat, maximerat… Läs mer: Våra vintersådder i bokstavsordning
Det största som hände, av sorglig karaktär, under 2024 var att pappa Paul somnade in den 19 mars 2024. Han hade egentligen levt på övertid i 10 år. Han fick problem med nartriumbalansen… Läs mer: Pappa Paul gick bort 2024
Välkommen på odlingsdagar på tre ställen i Sverige under de kalla vintermånaderna. Redan nu har ljuset återvänt och många av oss känner igen det bekanta gröna kliet i fingrarna och att blickarna riktas… Läs mer: Odlingsdagar i – Alvesta, Skinnskatteberg och Stockholm
Lämna ett svar