Odla kronärtskocka – från sådd till skörd

Att kunna njuta av en egenodlad kronärtskocka är verkligen lyxigt. Här berättar jag hur jag sår, omplanterar, sköterom och skördar denna läckerhet.

En del odlare har påstått att kronärtskocka är en tämligen enkel grönsak att odla, men där kan vi inte hålla med. Vi har under årens lopp drömt om att kunna skörda de otroligt häftiga, vackra och smakfulla blomknopparna, men det har varit en lång och mödosam väg fram till dess.

Det är inte så att fröna inte grott hos oss för de har dem. Det har också blivit ganska resliga plantor som liksom ingivit en massa hopp och skapat drömmar om framtida gourmetmiddagar. Men så har den avgörande blomningen uteblivit. Det har liksom inte ens blivit en antydan till blomstjälk. Detta att vara så nära att lyckas, men att det är något som fallerar utmed vägen har gjort att vi aldrig gett upp hoppet. Det är som att kronärtskockan vill säga till oss: försök lite till Farbror Grön, en dag kommer du lyckas.

Pappa lärde mig älska kronärtskocka

När jag växte upp hörde det till att min pappa köpte hem ett gäng rediga kronärtskockor i slutet av sommaren. Hur vi skulle avnjuta dem var av honom tydligt och bestämt. Kronärtskockorna skulle kokas i den största kastrullen, i saltat vatten och därefter njutas med smör, salt och citron. Varje blad skulle ryckas ut från blomsterkorgen och släpas i smöret som blandats med lite salt och pressad citron och med tänderna bearbetas. Det stönades och njöts och avfallhögarna med blad som skrapats av med framtänderna låg som i drivor. Till slut när alla blad klätts av kom man till det kritiska momentet, den där håriga grejen i mitten som dolde hjärtat. För även om smaken var riktigt god från de längst ner av tänderna avdragna köttiga bladen, var det hjärtat som var målet.

Den håriga grejen ovanpå är alla strån i mitten av blomman och som barn var det lätt hänt att man inte såg var hjärtat slutade och håren började, och man ville inte ha dessa tusentals hår i munnen ( har hänt en gång för mig), så det gäller att vara försiktig. För det mesta hjälpte pappa till.


Kronärtskocka

  • Kronärtskockan är en slags tistelväxt.
  • I rätt klimat är den flerårig, i Sverige kan vissa sorter övervintra
  • Det är blomknoppen man äter
  • Struntar man i att skörda blomknoppen slår den ut till en fantastisk blomma
  • Kronärtskocka är inte släkt med jordärtskocka

Vackra små knubbiga plantor. Det är så de ser ut.

Sådden

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *