Din varukorg är för närvarande tom!
Tacosås extra stark

Jag ville göra något riktigt starkt, verkligen hett! Inte så där Svenskt lagom utan en sås som etsar sig fast i munnen och lämnar en berörd. En sås man aktar sig för, en sås som utmanar.
Det här är det starkaste jag någonsin har gjort. Den smäller till i munnen och såsen får tungan att nästan domna. För att få till styrkan var jag tvungen att ringa min vän Margareta och fråga om det skulle kunna gå för sig att jag plockar några av hennes chilifrukter. Lite fräckt kan man tycka då jag tidigt i våras gav henne en Blue Christmas chilliplanta och nu ville komma och skörda. Men då jag förstått att hon inte är riktigt lika förtjust i det riktigt heta som jag, så kändes det ändå ok att fråga. När jag senare besökte henne hade hon plockat av 30 djupröda chillifrukter och jag tänkte att så får det bli. Jag har i alla och så tog jag utöver dessa också 10 thaichillis och 10 cayennechilis som jag skördat från egna plantor i växthuset. Den här såsen är nästintill helt och hållet gjord på egenodlade och egenproducerade ingredienser. Känn dig fri att experimentera dig fram med de chilis som du har eller får tag på. Jag tog helt enkelt de jag fick tag på.
Ingredienser
30 Blue Christmas chilifrukter
10 Thai chillifrukter
10 Cayenne chillifrukter
4 små rödlökar
0,75 dl äppelcidervinäger, klicka in här för recept
1.8 L gröna och röda tomater
2 msk spiskummin (ett par matskedar malen koriander är också gott)
3 vitlöksklyftor
2 tsk salt
2 msk socker
1 skvätt vatten om det blir för stabbigt eller en skvätt maizena om det blir för blaskigt. Köptomater innehåller mer vatten än hemodlade och använder man sådan så behöver man oftast reda av såsen på slutet.
Gör så här: Skiva/ Hacka tomaterna, chillisarna, löken, vitlöken och lägg i en kastrull. Häll på kryddorna, äppelcidervinägern, sockret och saltet. Låt småkoka i ca 1 timme, rör då och då så att det inte bränner vid och spä med vatten ifall det blir för tjockt. Efter en timme stavmixar du såsen till lagom konsistens och spär ut den eller reder av den till en konssistens som passar dig. Tillsätt lite atamon/ läs på atamonförpackningen och ös upp såsen på atamonsköljda burkar. Förvaras svalt
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar