Din varukorg är för närvarande tom!
Tacosås extra stark
Jag ville göra något riktigt starkt, verkligen hett! Inte så där Svenskt lagom utan en sås som etsar sig fast i munnen och lämnar en berörd. En sås man aktar sig för, en sås som utmanar.
Det här är det starkaste jag någonsin har gjort. Den smäller till i munnen och såsen får tungan att nästan domna. För att få till styrkan var jag tvungen att ringa min vän Margareta och fråga om det skulle kunna gå för sig att jag plockar några av hennes chilifrukter. Lite fräckt kan man tycka då jag tidigt i våras gav henne en Blue Christmas chilliplanta och nu ville komma och skörda. Men då jag förstått att hon inte är riktigt lika förtjust i det riktigt heta som jag, så kändes det ändå ok att fråga. När jag senare besökte henne hade hon plockat av 30 djupröda chillifrukter och jag tänkte att så får det bli. Jag har i alla och så tog jag utöver dessa också 10 thaichillis och 10 cayennechilis som jag skördat från egna plantor i växthuset. Den här såsen är nästintill helt och hållet gjord på egenodlade och egenproducerade ingredienser. Känn dig fri att experimentera dig fram med de chilis som du har eller får tag på. Jag tog helt enkelt de jag fick tag på.
Ingredienser
30 Blue Christmas chilifrukter
10 Thai chillifrukter
10 Cayenne chillifrukter
4 små rödlökar
0,75 dl äppelcidervinäger, klicka in här för recept
1.8 L gröna och röda tomater
2 msk spiskummin (ett par matskedar malen koriander är också gott)
3 vitlöksklyftor
2 tsk salt
2 msk socker
1 skvätt vatten om det blir för stabbigt eller en skvätt maizena om det blir för blaskigt. Köptomater innehåller mer vatten än hemodlade och använder man sådan så behöver man oftast reda av såsen på slutet.
Gör så här: Skiva/ Hacka tomaterna, chillisarna, löken, vitlöken och lägg i en kastrull. Häll på kryddorna, äppelcidervinägern, sockret och saltet. Låt småkoka i ca 1 timme, rör då och då så att det inte bränner vid och spä med vatten ifall det blir för tjockt. Efter en timme stavmixar du såsen till lagom konsistens och spär ut den eller reder av den till en konssistens som passar dig. Tillsätt lite atamon/ läs på atamonförpackningen och ös upp såsen på atamonsköljda burkar. Förvaras svalt
Våra senaste inlägg
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
- Odla vitlök från egen vitlökOm man får en riklig skörd av vitlök kan det vara roligt att spara klyftor till eget utsäde. Att ta egna frön, lökar eller knölar till kommande odlingar är roligt, men också billigt… Läs mer: Odla vitlök från egen vitlök
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar