Tacosås extra stark

 

Jag ville göra något riktigt starkt, verkligen hett! Inte så där Svenskt lagom utan en sås som etsar sig fast i munnen och lämnar en berörd. En sås man aktar sig för, en sås som utmanar. 

Det här är det starkaste jag någonsin har gjort. Den smäller till i munnen och såsen får tungan att nästan domna. För att få till styrkan var jag tvungen att ringa min vän Margareta och fråga om det skulle kunna gå för sig att jag plockar några av hennes chilifrukter. Lite fräckt kan man tycka då jag tidigt i våras gav henne en Blue Christmas chilliplanta och nu ville komma och skörda. Men då jag förstått att hon inte är riktigt lika förtjust i det riktigt heta som jag, så kändes det ändå ok att fråga. När jag senare besökte henne hade hon plockat av 30 djupröda chillifrukter och jag tänkte att så får det bli. Jag har i alla och så tog jag utöver dessa också 10 thaichillis och 10 cayennechilis som jag skördat från egna plantor i växthuset. Den här såsen är nästintill helt och hållet gjord på egenodlade och egenproducerade ingredienser. Känn dig fri att experimentera dig fram med de chilis som du har eller får tag på. Jag tog helt enkelt de jag fick tag på.

Ingredienser
30 Blue Christmas chilifrukter
10 Thai chillifrukter
10 Cayenne chillifrukter
4 små rödlökar
0,75 dl äppelcidervinäger, klicka in här för recept
1.8 L gröna och röda tomater
2 msk spiskummin (ett par matskedar malen koriander är också gott)
3 vitlöksklyftor
2 tsk salt
2 msk socker
1 skvätt vatten om det blir för stabbigt eller en skvätt maizena om det blir för blaskigt. Köptomater innehåller mer vatten än hemodlade och använder man sådan så behöver man oftast reda av såsen på slutet.

Gör så här: Skiva/ Hacka tomaterna, chillisarna, löken, vitlöken och lägg i en kastrull. Häll på kryddorna, äppelcidervinägern, sockret och saltet. Låt småkoka i ca 1 timme, rör då och då så att det inte bränner vid och spä med vatten ifall det blir för tjockt. Efter en timme stavmixar du såsen till lagom konsistens och spär ut den eller reder av den till en konssistens som passar dig. Tillsätt lite atamon/ läs på atamonförpackningen och ös upp såsen på atamonsköljda burkar. Förvaras svalt

 

Av de sista hemodlade tomaterna som jag hade kvar var de flesta fortfarande gröna och började se lite torra ut. De fick bli basen för den här tacosåsen.

 

De underbart djupröda ”Blue Christmas” chillifrukterna, som enligt katalogen inte alls ska vara så heta. Själv har jag aldrig ätit en hemodlad chilli med en sådan hetta.

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *