Din varukorg är för närvarande tom!
Vi planerar för 2017
Tänk dig sedan att du skulle planera denna vecka ungefär ett halvår i förväg, eller kanske rent av ett år i förväg. Visst låter det avlägset och rent av idiotiskt. Men faktum är att det är så vi gör. Inte att vi gör uttömmande veckomatsedlar så långt i förväg, utan att vi försöker förutspå vad vi kommer att vilja äta i vår, sommar, höst och i vinter.
Det är smaken som styr
Anledningen till att vi odlar så mycket mat är inte för att vi ska slippa gå hungriga. Nej, vi kan köpa mat i överflöd som många andra. Vi odlar för att det först och främst är väldigt kul att odla och se små frön utvecklas till stora praktfulla plantor. Efter många års provande hit och dit med sorter av olika slag har vi hittat många favoriter som passar till den mat vi vill laga eller så har sorterna med sina fina egenskaper visat vägen till nya maträtter som kommit att bli viktiga för oss. Så med tanke på allt gott man kan göra med egenodlade och extra goda sorter, vill vi odla vår egenmat.
Varje gång vi äter en underbart god sallad, en delikat gratäng eller mustig gryta, läggs några grönsaker på önskelistan för kommande år. Listan blir längre för varje år på ett sätt, men förfinas också och grödor stryks ibland. Kanske för att vi helt enkelt inte tycker sorten gav vad den lovade eller för att vi tröttnat. Vissa år blir skördar av en och samma grönsak lite för stor och tex rödbetor behöver ätas på längden och på tvären så det står en upp i halsen. Då hoppar vi över just rödbeta nästkommande år.
Så vad vill vi äta framöver? Det är så mycket såklart. Men nedan listar vi sådant vi bara inte kan klara oss utan.
grönsaker som helst. Vår absoluta favorit har dock blivit den med parmesan och basilika.
Sallat, spenat och rucola
Ärtor och bönor
Under sommar och höst vill vi kunna njuta av egen gurka och Xin tai, Piccolino och Passandra är våra favoriter. Allra godast är nog slanggurka i sin färska form i en sallad eller på smörgåsen. Men får vi mycket slanggurka brukar vi göra tzatziki och drömma oss tillbaka till någon Greklands-resa. Vi brukar också göra egen inläggning som vi njuter av som de är eller i en dressing till vegoburgare.Våra odlingar innehåller många fler grödor än så här. Men det är så här vi startar, genom att tänka igenom vad vi är sugna på att äta nästkommande år.
/Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Vi planerar för 2017”
Hej,
Jag har sökt på Costata Romanesco och hittar inga frön. Vart köper ni?Med vänlig hälsning,
CarolineRunåbergs har den sorten. Lycka till.
Tackar!! 🙂
och en hel del annat från din bok – se till att du får provision 🙂
Lämna ett svar