Rotfruktsgryta på egna grödor med couscous och harissa

Det är verkligen en häftig känsla varje gång man går ut i sin egen odling och hämtar ett gäng grödor man sedan kan laga sin mat på.

Vi lagade den här grytan ganska ofta för ett par år sedan och nu blev vi sugna på den igen och lagade den strax innan nyår med grödor från tillsammansodlingen som vi skördade samma dag. Tillsammans med dessa grönsaker kunde vi tina tomatsås från takfarmen. Det kändes så otroligt fint att få laga den med så många egna ingredienser och barnen älskade den så mycket så att de tjatat om den i en vecka nu. Det sista lilltjejen sa vid bordet när hon ätit upp sina två portioner var: ”Jag vill ha det här till frukost imorgon”. Nu står en liten skål i kylen och väntar på henne. Den här gången struntade vi i kikärtorna för vi hade glömt att köpa dem, men det blev minst lika gott även utan.

Ingredienser

Grytan
1/2 rotselleri
3 morötter
5 potatisar
2 palsternackor
1-2 gula lökar
1 burk kikärtor
2 vitlöksklyftor
smör
olivolja
1 msk socker
1- 2 msk spiskummin
1-2 msk mald koriander (andra kryddförslag finns längst ner på sidan)
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2-1 l vatten
500 g passerade tomater
500 g krossade tomater
1 dl tomatpuré
1 citron

Harissasmör
50 g smör
någon tesked Harissa på burk
1 – 3 pressad vitlöksklyftor
couscous

Gör så här: Hacka alla rotfrukterna i mindre bitar typ tärningar. Fräs dessa rotfrukter i smör och olja utan att de tar färg i en stor gjutjärnsgryta eller i omgångar i stekpanna. Tillsätt den gula löken i bitar och fräs ytterligare någon minut. Lägg allt i en stor gjutjärnsgryta och fyll på med både krossade- och passerade tomater, vatten, buljongtärningar, pressad vitlök  och socker. Låt grytan koka upp och låt den småputtra på svag värme tills alla rotfrukter är mjuka, cirka 60 minuter. Grytan ska vara kryddig och smakrik, så man kan med fördel krydda efterhand, smaka av och krydda mer vid behov.

Under tiden grytan småputtrar kan Harissasmöret göras. Blanda ingredienserna med en gaffel och ställ in i kylskåpet innan serveringen. Smörblandningen kan användas genom att klicka över grytan på tallriken för att hotta upp grytan. Men också som kryddsmör på bröd. Ifall man tycker att det är för starkt på brödet, så bre först ett lager med vanligt bordssmör på brödet och sedan lite harissasmör.

När rotfrukterna är mjuka är det dags att tillsätta kikärtorna och pressad citron. Koka upp vatten till couscousen enligt förpackningen anvisningar. Smaksätt gärna couscousen med en klick olivolja och pressad citron och salt.

Servera grytan med couscousen och harissasmöret.

Gryta över?
– Grytan kan ätas på samma sätt som ovan i flera dagar. Tillsätt bara mer vatten innan dagens portion av grytan värms.

– Blanda i couscous i grytan och tillsätt mycket vatten och gör  grytan till en soppa. Det var en vanlig ”dag nummer två”-rätt i Tunisien.

Tips!
Det finns fler kryddor att använda i grytan för att få den än mer mustig. I vår kryddhylla kan det finns kryddblandningar vi annars inte använder så ofta och då kan det vara bra att ha en kryddig gryta använda dessa kryddor i. Kryddor som kan passa är: Razelhanut, Zatar, Sumak, Harissa för att kvarhålla den nordafrikanska smaken. För en lite mer indisk karaktär kan man med fördel tillsätta lite Garam masala eller Korma.

Johannes Wätterbäck

 

Några av våra egna grödor vi skördade ute i tillsamansodlingen för ca 2 veckor sedan.

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *