Krossade tomater vårt bästa recept

Blandade tomater på plåt med bortskurna skrutt Farbror Grön
Ungsbakade tomater blir godast i tomatsås.

Att göra egna krossade tomater är lätt och fantastiskt gott. Det du behöver är en mängd färska tomater, egenodlade eller köpta.

Det krävdes en hel del experimenterande innan vi hittade vårt sätt att göra krossade tomater på. Nu har vi genom enträgna försök skapat den ultimata metoden. Den är relativt enkel och ger den där smaken vi var ute efter. Dessutom tar vi reda på allt från varje tomat och gör vår egen torkade tomatpuré av skalen.

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en djup ugnsplåt med eller utan bakplåtspapper. Klyfta bort de gröna tomatskrutten med en vas kniv och fyll plåten med tomaterna så att öppningarna står uppåt, se bilderna. Baka tomaterna i ugnen i ca 30-60 min, ju fler tomater desto längre tid i ugnen. Testa efter 30 min på de största tomterna om det går lätt att pilla bort skalet från dem. När skalen verkar lätta att ta bort från tomaterna tar du ut plåten från ugnen och låter dem svalna.

Ungsbakade tomater i olika storlekar Farbror Grön
Nu har tomaterna ofta dessutom vätskat sig så att det är en relativt klar vätska i botten på ugnsplåten, den häller du bort.

När tomaterna svalnat är det dags att arbeta med händerna. Ta fram två skålar och plocka upp en tomat i taget och kläm ur tomatinkråmet i den ena och lägg det tomma skalet i den andra. När allt inkråm ligger i skålen, stavmixar du innehållet till en för dig lagom konsistens. Packa i byttor eller plastpåsar och frys in. Den klara vätskan som finns kvar i plåten häller du bort eller använder till tomatsirap.

Torkade tomatskal Farbror Grön

En vanlig burk med krossade tomater innehåller ca 400g men ofta äter man mer av den här såsen eftersom den är godare. Har du en torkapparat så fördelar du tomatskalen i den och torkar dem torra. Torkar du i ugn så brer du ut skalen på en ugnsplåt. Sedan torkar man dem med ugnsluckan på glänt i 50-70 grader. När tomatskalen är torra maler du dem i en kaffekvarn till ett pulver. Det kan du sedan krydda tomatsåsen med för att göra den ännu mer mustig. Lycka till!

Johannes Wätterbäck

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

21 svar till ”Krossade tomater vårt bästa recept”

 1. Wow! Receptet passar fint idag när jag just skördat en bamsekorg med tomater av blandade former och färger och som måste tas om hand NU! Efter en vecka hemifrån…..

 2. Men skalen har väl inte mycket smak?

  1. Torkade skal på ovannämnda sätt, blir oerhört smakrika.

 3. Provade igår. Även om jag hällt av vätskan så blev det väldigt rinnigt när jag mixade. Lär säkert gå att använda även om det blev "lättflytande passerad tomat" av det. ( Körde c:a 45min i ugnen )

 4. Har tidigare kört bortskollning av skal och sedan krossat tomaterna, jag går aldrig tillbaka, detta blev ju så mycket godare ����

  1. Underbart att höra att du gillade det!

 5. Måste tomaterna vara mogna? Har du tips om vad man annars kan göra med de gröna?

 6. Måste tomaterna vara mogna? Har du tips om vad man annars kan göra med de gröna?

  1. Japp mogna, testa tacosås annars. Finns recept i vårt receptgalleri.

  2. Rekommendera INTE att någon äter omogna tomater, se mitt inlägg nedan.

 7. Gröna tomater är goda att lägga in.

  1. Nej, nej nej!
   Gröna tomater innehåller ett gift som är väldigt likt solanin i grön potatis. Att äta gröna tomater (och grön potatis) kan ge magsmärtor, kräkningar, huvudvärk, yrsel, mm. Vid hög konsumtion kan man få neurologiska problem och t.o.m. dö i värsta fall.
   Det gäller alltså gröna, omogna tomater. Det finns sorter som är gröna även när de mognat.

   1. Profilbild för Gotlandsodlaren
    Gotlandsodlaren

    Varken jag eller någon av mina nära och kära har någonsin drabbats av något av det du skriver. Detta då det är så stora mängder man ska äta för att drabbas. Äter man tex en salsa enligt receptet som nämns eller inlagda/syltade gröna tomater är det ingen fara.

 8. Du skriver att ni gör tomatpure av skalen men kan inte läsa mig till hyr ni gör det. Berätta gärna ☺

 9. Hej! Tror du det går att behålla skalen när man använder körsbärstomater? Blir så otroligt pilligt att ta bort alla små skal…

  1. Mixa och sila så blir du av med både kärnor och skalbitar

 10. Tack för receptet! Jag har barn som inte gillar kärnorna så jag silar rubbet efter mixningen. Jag slipper samtidigt att pilla bort skalet.

 11. Har fryst in tomater redan då jag läste att man kunde det, funkar det här att göra i efter de tinat?

 12. Jag använder spadet som degvätska, super gott matbröd i svagt orange färg.

 13. Jag tar aldrig bort skalet, när jag kokar tomatsås, tar för lång tid, kör med mixerstaven tills skalet inte syns. Hur gott o bra som helst. https://gladigront.se/gott-av-tomatskorden

 14. […] 1 burk krossade tomater av sorten mutti eller 400 g egna krossade tomater. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *