Krossade tomater vårt bästa recept

Blandade tomater på plåt med bortskurna skrutt Farbror Grön
Ungsbakade tomater blir godast i tomatsås.

Att göra egna krossade tomater är lätt och fantastiskt gott. Det du behöver är en mängd färska tomater, egenodlade eller köpta.

Det krävdes en hel del experimenterande innan vi hittade vårt sätt att göra krossade tomater på. Nu har vi genom enträgna försök skapat den ultimata metoden. Den är relativt enkel och ger den där smaken vi var ute efter. Dessutom tar vi reda på allt från varje tomat och gör vår egen torkade tomatpuré av skalen.

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en djup ugnsplåt med eller utan bakplåtspapper. Klyfta bort de gröna tomatskrutten med en vas kniv och fyll plåten med tomaterna så att öppningarna står uppåt, se bilderna. Baka tomaterna i ugnen i ca 30-60 min, ju fler tomater desto längre tid i ugnen. Testa efter 30 min på de största tomterna om det går lätt att pilla bort skalet från dem. När skalen verkar lätta att ta bort från tomaterna tar du ut plåten från ugnen och låter dem svalna.

Ungsbakade tomater i olika storlekar Farbror Grön
Nu har tomaterna ofta dessutom vätskat sig så att det är en relativt klar vätska i botten på ugnsplåten, den häller du bort.

När tomaterna svalnat är det dags att arbeta med händerna. Ta fram två skålar och plocka upp en tomat i taget och kläm ur tomatinkråmet i den ena och lägg det tomma skalet i den andra. När allt inkråm ligger i skålen, stavmixar du innehållet till en för dig lagom konsistens. Packa i byttor eller plastpåsar och frys in. Den klara vätskan som finns kvar i plåten häller du bort eller använder till tomatsirap.

Torkade tomatskal Farbror Grön

En vanlig burk med krossade tomater innehåller ca 400g men ofta äter man mer av den här såsen eftersom den är godare. Har du en torkapparat så fördelar du tomatskalen i den och torkar dem torra. Torkar du i ugn så brer du ut skalen på en ugnsplåt. Sedan torkar man dem med ugnsluckan på glänt i 50-70 grader. När tomatskalen är torra maler du dem i en kaffekvarn till ett pulver. Det kan du sedan krydda tomatsåsen med för att göra den ännu mer mustig. Lycka till!

Johannes Wätterbäck

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

21 Comments

 1. Wow! Receptet passar fint idag när jag just skördat en bamsekorg med tomater av blandade former och färger och som måste tas om hand NU! Efter en vecka hemifrån…..

 2. Provade igår. Även om jag hällt av vätskan så blev det väldigt rinnigt när jag mixade. Lär säkert gå att använda även om det blev "lättflytande passerad tomat" av det. ( Körde c:a 45min i ugnen )

 3. Har tidigare kört bortskollning av skal och sedan krossat tomaterna, jag går aldrig tillbaka, detta blev ju så mycket godare ����

  1. Nej, nej nej!
   Gröna tomater innehåller ett gift som är väldigt likt solanin i grön potatis. Att äta gröna tomater (och grön potatis) kan ge magsmärtor, kräkningar, huvudvärk, yrsel, mm. Vid hög konsumtion kan man få neurologiska problem och t.o.m. dö i värsta fall.
   Det gäller alltså gröna, omogna tomater. Det finns sorter som är gröna även när de mognat.

   1. Varken jag eller någon av mina nära och kära har någonsin drabbats av något av det du skriver. Detta då det är så stora mängder man ska äta för att drabbas. Äter man tex en salsa enligt receptet som nämns eller inlagda/syltade gröna tomater är det ingen fara.

 4. Hej! Tror du det går att behålla skalen när man använder körsbärstomater? Blir så otroligt pilligt att ta bort alla små skal…

 5. Tack för receptet! Jag har barn som inte gillar kärnorna så jag silar rubbet efter mixningen. Jag slipper samtidigt att pilla bort skalet.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *