Rabarbertid!

Rabarbertid. Vi har många inlägg om rabarber.

Nu är det rabarbertid och kanske den allra finaste tiden för rabarber. I var och varannan trädgård från söder till norr tittar det under maj-juni upp blast, blommor och blad. Det finns mycket att säga om rabarber och det tänkte vi göra här. Vi berättar om hur vi odlar den, gödslar , sticklingsförökar, kapar och hur vi njuter av den i köket. Rabarber är varken en frukt, grönsak eller bär men kan med lätthet ta dess olika roller, en superväxt helt enkelt.

Mitt första minne av rabarber är när jag och min mormor Maja plockar några stjälkar för att sedan koka rabarberkräm. Väntan över att krämen skulle svalna kändes hur lång som helst, men tillslut kunde jag sleva i mig en tallrik kräm med mjölk. Helt fantastisk och med en smak alla känner igen men som faktiskt är riktigt svår att beskriva.

Anskaffa plantor

För att kunna skörda rabarber behöver man först en planta eller flera, och att ta hand om dem. Sår man rabarber från frö, vilket vi gärna gör kallt i februari, brukar det kunna ta cirka tre år innan man kan börja skörda skonsamt från dem. Detsamma gäller om man köper plantor och de är små eller tar rotsticklingar från befintliga plantor. Ju mindre plantor man börjar med, desto längre tid tar det till skörd och desto större krav ligger på dig att se till att de trivs och att tillföra näring.

Först måste plantorna grävas ner någonstans och gödslas med något gödsel, typ det du har eller får tag på eller att du ger dem guldvatten. Rabarber blir oftast finast om man löpande under dess växtperiod ger dem guldvatten, alltså utspätt kiss. Det är få växter som älskar det så mycket som rabarber.

Om du vill så rabarber från frö är februari – mars en bra tid, läs mer här: Odla kallt – våra olika såtider

Vill du sticklingsföröka rabarber och är ny på det är det de här inläggen du ska läsa: Rabarber – Rotsticklingar så här gör du och Rabarbern tar sig

Det var min odlarmentor Uta som avslöjade guldvattnets förträfflighet för mig när jag undrade hur i hela fridens namn hon kunde ha en meter höga stjälkar emedan mormors gamla plantor som störst endast blev 30 cm långa. När jag kort efter denna vetskap började tillföra guldvatten hemmavid så växte mormors gamla plantor på sig och efter ett par år blev de så stora att jag kunde dela dem och därmed göra flera plantor av dem. Det skulle man kunna säga är hemligheten med att lyckas rabarber, att hela tiden ge dem utspätt kiss cirka 1 del kiss och 7-9 delar vatten.

Läs mer här om guldvatten: Kiss eller guldvatten som vi kallar det

Jag har under mina 32 år inte någon gång sett att de på något sätt fått för mycket av det goda, tvärtom verkar de älska det. Ibland kan det vara en god idé att berätta att du tillför guldvatten till dina rabarberplantor och ibland kan det vara bra att låta bli. Det beror helt på vilken effekt du vill ha och hur snål du är. När jag berättade för mina systrar att jag pimpade rabarbern med mitt kiss så vill de inte längre skörda från plantorna, jag fick allt för mig själv. Så guldvatten kan ge mer på grund av kisset fast på ett sätt man kanske inte räknade med. Helt underbart!

Så om du tar över en gammal kolonilott, skaffar en sommarstuga eller köper nytt hus och har små ämliga rabarberplantor. Dela med dig av ditt kiss till dem och ha tålamod, det kan ta ett par år innan de växer till sig och blir praktfulla, men det sker förr eller senare.

@farbrorgron.se

Vi tar bort rabarberblommorna redan som knoppar och vi funderar på om de går att ta tillvara på något sätt, har du något förslag? Den här artikeln gör vi tillsammans med Operose @operose_workwear vars byxor vi använt i snart tio år. Alltså ett betalt samarbete. Går du i byxtankar, använd koden 24FARBRORGRÖN10 så får du 10 % rabatt. Hängselbyxorna som Theres använder på i filmen heter JENNY och finns i flera färger.

♬ originalljud – Farbror Grön

När rabarbern blommar

Hur ska man göra när rabarbern blommar? Ja, det råder delade meningar om det. Du kan titta på filmen här ovanför men också klicka in på det här inlägget där vi i bild och text förklarar denna operation: Ska man ta bort rabarberblommorna eller inte? Vill man ha frön och att pollinerare ska njuta av blommorna kan man låta dem vara kvar och vill man att rabarbern inte reser sig och istället satsar mer på stjälkar och blad tar man bort dem. Givetvis kan man göra på båda sätten samtidigt, om man vill, det vill säga att ta bort vissa blommor och låta andra vara kvar.

Hur njuter vi av rabarber

Vi har ett antal recept på vår sida om vad vi gör med rabarbern och flera inlägg väntar på att födas ( vi skulle vilja testa att göra vin på rabarber och äpplen). Men just nu i skrivande stund kan du i listan nedanför finna våra rabarber recept. Hoppas det smakar!

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *