Rabarber – Rotsticklingar så här gör du

Man kan så rabarber från frö, men det går också bra att ta rotsticklingar från en redan etablerad planta. Så här brukar jag göra:  
Från att ha varit små anonyma ihopknutna röda knoppar under mars har nu rabarberplantorna börjat vakna på riktigt och växa till sig. Nu är det lätt att upptäcka dem ända upp till odlingszon fyra. Ett av de lättaste sätten att bli med rabarber, förutom att köpa färdiga plantor, är att rotsticklingsföröka de plantor du eller någon vän redan har. Man gräver eller skär loss en eller flera bitar av en plantas rötter och gör nya plantor av dem.
Man ställer sig ovanför en rabarberplanta och letar efter de knoppar/ blad som sitter längst ut från plantans mitt. Tänk dig att varje planta skjuter upp från olika små grupper. Det är en sådan grupp man ska stjäla från den redan etablerade plantan. Spaden som ska användas behöver inte vara vass som en kniv men det underlättar ifall man använder en spade som inte är alltför trubbig och som är relativt rak.

Plantera sticklingen
Så här kan det se ut när man avlägsnat en rotstickling. På den här rotbiten sitter det bara ett bladpar men på andra kan det vara fler. Hur många bladpar rotbiten har beror på hur moderplantan ser ut. Nu är det dags att placera den här sticklingen i en kruka modell större. Jag brukar använda 10 liters krukor / hinkar som jag gjort dräneringshål i.
Antingen använder jag jord från friland, från en pallkrage eller planteringsjord från säck. Först lägger jag i 5-10 cm jord och därefter strör jag i en näve pelletterat hönsgödsel och ibland dessutom en näve ekologiskt pelleterat grönsaksgödsel, rabarber är en näringsälskande växt! Sedan blandar jag runt jord och gödsel och fyller på med jord upp till hälften av krukan.

Rabarberstickling planterad Farbror Grön

Jag stoppar därefter ner rotsticklingen i krukan och makar undan och flyttar på jorden. Jag ser till att badparet hamnar i nivå där jag tänker att jorden ska sluta i krukan och fyller på med den sista jorden. När detta är klart vattnar jag varje sticklingskruka rejält. Sen ställer jag in dem på växthusgolvet eller på ett skyddat ställe i trädgården. Nu ska de här plantorna stå i dessa krukor till slutet av sommaren. Då de ska planteras ut på dess finala odlingsplatser.
Tycker du att det verkar krångligt att plantera dina sticklingar i krukor kan du plantera dem direkt på de växtställen du tänker dig där du vill ha dem. Se bara till att du inte glömmer att vattna dessa plantor, det kan vara ganska lätt att glömma dem när allt växer upp. Har jag plantorna i stora krukor eller hinkar tycker jag att det är lättare att komma ihåg dem. Dessutom vet jag att de har de extra bra. I våra odlingar har vi fyra sorters rabarber: Victoria, Okänd sort från mormor, Glaskins och Elmblitz som är oxalsyrafattig.
Johannes Wätterbäck

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio − 7 =