Glasrabarber – vårens lyxigaste dessert

Jag brukar sätta hinkar över några av våra rabarberplantor varje vår. Det är nämligen första steget om man vill göra glasrabarber, en efterätt vi inte kan leva utan.

Det här är världens snabbaste efterrätt som hela familjen längtar efter när det börjar att våras. Genom att täcka befintliga rabarberplantor så att de inte får något solljus på sig blir stjälkarna alldeles ljusa och mjälla och bildar en sagolikt god ingrediens till ett mellanmål eller avslutning på en middag. Det sägs att oxalsyrehalten minskar när de får leva en tid under hinken där inget solljus kommer in, bara det är ju värt en del. Rabarberna på bilderna är frösådda plantor av sorten Glaskins ( tar 3 år att få fullstora plantor) men vi gör glasrabarber på alla orter vi har, vi har även Victoria och Barbro i våra odlingar.

En fin kandidat till att bli till glasrabarber.

Jag brukar leta efter de kraftigaste plantorna med mest skott på så att skörden ska bli så riklig som möjligt. Ibland gödselvattnar jag i samband med att jag placerar hinken över plantan men det är inget krav, bara som ett tack för hjälpen redan innan skörd. Hinkpåläggningen brukar göras någon gång under mars – april, men kan även fungera under i maj i de högre odlingszonerna. Är du osäker gör det ändå, plantorna bukar vara förlåtande om du skymmer dem även när de kommit upp en bit.

Ser ni att hinken liksom har tryckts upp en aning?

Vi har ganska många rabarberplantor så vi kan unna oss att göra glasrabarber av ett flertal plantor utan att för den sakens skull vara utan vanlig rabarber under försommaren. Vi låter plantorna ha hinkarna på sig så länge som möjligt innan vi skördar eftersom vi vill ha så stora och så mycket rabarber som möjligt. Vissa år har hinkarna liksom puttats upp av rabarberplantorna ( som ni kan se på bilden ovanför) och det brukar vara ett tydligt tecken på att det är dags att skörda.

Vi skördar alltid så skonsamt det går,, gäller alla grödor.

Det är alltid lika spännande att lyfta på locket för att upptäcka de vackra bleka rabarberplantorna. Vi brukar skörda rabarberstjälkarna genom att dra stjälkarna uppåt, då brukar de lossna lätt. Men när det gäller glasrabarber brukar jag även använda kniv och skära av dem försiktigt, jag vill inte av misstag råka dra upp fler knoppar och hämma framtida skördar, vilket är lätt hänt gällande dessa späda glasrababerplantor.

Ett knippe delikatesser.

Ett lagom knippe glasrabarber till fyra personer som är riktigt sugna. Det är liksom samma känsla som att skörda vårmusseroner eller de första kantarellerna när man kommer in med ett sådant här vackert knippe rabarber.

En sagolik efterrätt som smakar vår och sommar.

Smörstekt rabarber med glass och frasigt havretäcke

Ingredienser

 • Ca 0,5 kg glasrabarber eller vanlig rabarber
 • 3-4 dl havregryn
 • 50 g smör ( ibland lite till)
 • Några nypor salt
 • 1 – 2 dl socker ( även mindre eller mer fungerar)
 • Glass eller vaniljsås efter tycke och smak

Gör så här: Häll i nästan allt smör i en stekpanna och tillsätt havregryn och några nypor salt. Stek på hög till medelvärme så att havregrynen och smöret går in i varandra och att grynen får lite yta, häll då i 1 dl socker och rör runt så att sockret smälter och absorberas av grynen. När du anser att grynblandningen är klar häller du av grynen i en skål bredvid. Hacka rababerstjälkarna, bladen ska inte vara ned, i 2 cm stora bitar. Lägg i det kvarlämnade smöret i den varma pannan samt rabarberbitarna och 1 dl socker.

Placera pannan på plattan igen och stek rabarberbitarna tills de börjar flyta ut och bilda vätska. Avbryt stekningen innan stjälkarna löst upp helt, det är gott när det finns lite tuggmotstånd och att allt inte blivit till sås. Socker kan överdoseras i detta recept ifall man tycker att det blir för surt eller helt uteslutas eller minskas om man tycker att det blir för sött.

Lycka till!

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

6 svar till ”Glasrabarber – vårens lyxigaste dessert”

 1. Profilbild för Kristina Hasselrot
  Kristina Hasselrot

  Jag brukar använda svarta sopsäckar för glasrabarber. Rymmer mer och hinkar har jag till annat…

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Härligt och jag kan tänka mig att det får en lite mer spontan skräplook på ett intressant vis. / Johannes

 2. Profilbild för Linda Sjöberg
  Linda Sjöberg

  Hej!
  En liten fråga så jag inte gör bort mig och rabarberskörden. Är nybörjare på rabarberodling😀
  Jag har två rabarberplantor. Om jag drar upp glasrabarber på båda plantorna, är det då kört med ”vanliga” rabarber resten av säsongen?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Om du vattnar med guldvatten utspätt med 8 delar vatten är ingenting kört, gör så hela säsongen. Tänk så här, om du ska ta något behöver du också ge. / Johannes

   1. Profilbild för Karin Söderström
    Karin Söderström

    Hur är det med blommorna? Ska de bort? Jag har just fått till det med glasrabarber i år. Ska skörda idag. Det är två stora blomknoppar oxå. Ta bort el ej?
    Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *