Kiss eller guldvatten som vi kallar det

Det är väldigt många som använder kiss som näring i sina odlingar och för varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi alla har tillgång till och att tillföra detta flytande guld gör skillnad!

Det var en av mina tidiga odlingsinspiratörer, Uta som avslöjade hemligheten med varför hennes rabarbarberplantor var 1,5 m höga. ” Jag tömmer min potta där”, berättade hon. Jäklarns vad bra, tänkte jag och började genast att praktisera detta på de små taniga rabarberplantorna vid mormors stuga. Det gav resultat och redan första året såg jag en markant skillnad. Det blev verkligen mer rabarber och av flera olika anledningar!

Inte nog med att jag lyckades få igång mormors gamla plantor och en större skörd, mina systrar slutade dessutom att skörda från dessa plantor när de fick reda på vad jag sysslade med. Jag fick alltså inte bara minst dubbelt så mycket rabarber pga mitt kiss utan även mina två systrars ransoner. Snacka om maxad skörd, lyckan var total!

Kiss är en gåva som slängs bort alldeles för enkelt och omedvetet vind för våg. Genom att samla sitt eget, gärna inte för länge, och vattna ut det utspätt i sin trädgård, ser man till att tillföra näring till sina gröna vänner. Kiss fungerar lika bra i rabatten som i grönsaksodlingen och ser man till att använda färsk kiss slipper man råa och problematiska dofter. Vill man däremot samla kisset får man bereda sig på en mustigare stank! Man kan komma runt detta en aning genom att fermentera kisset. Fermenterat kiss luktar ganska starkt det med men inte lika vasst, det blir en mjukare doft, lite som skillnaden mellan ett kraftigt rödvin och en söt sherry.

Lästips: Fermentera kiss

I tillsammansodlingen hjälper småodlarna till att samla kiss, vi har en kanna i vinbärsodlingen där de kan sköta det hela ganska diskret.

Mer om kiss

Att använda utspädd mänsklig urin som näring till sina växter kan ge mycket goda effekter. Vid jämförelse med förpackade näringslösningar på marknaden har man sett att kvävehalten är relativt hög, vilket passar bra när man vill ha riklig tillväxt av bladmassa, ofta i början av säsongen. Kaliumvärdet är ganska lågt. Odlar man på lerjord som innehåller kalium brukar det inte bli något problem. Men odlar man i torvbaserad jord eller sandjord och plantor börjar se hängiga ut och bladen blir bruna i kanterna kan det bero på kaliumbrist.

Växter tar upp utspädd urin relativt snabbt. Man säger att det är snabbverkande och därför behöver man kontinuerligt fylla på med mer näring.

Färsk urin luktar minst, medan långlagrat urin kan bli en sanitär olägenhet, flera meter från behållaren. Ur näringssynpunkt spelar det ingen roll hur gammal kisset är, det fungerar närsom. Det viktiga är att man blandar ut urinet med vatten. Brukligt är en del urin och 10 delar vatten men man kan experimentera med både svagare och starkare lösningar, ofta höftar jag. Utspädd urin brukar kallas guldvatten. Många som äter medicin känner sig oroliga för att urinet då kan innehålla medicinsubstanser. Svenska Förbundet för Koloniträdgårdar och Fritidsodlasrna rapporterar att det inte är någon fara att växterna tar upp medicinsubstanser.  Läs gärna också Uringödsling som svensk trädgård skrivit ihop.

Var använder vi helst guldvatten?

Guldvatten kan användas till krukodlade växter som behöver extra näring. Man kan också vattna i trädgårdsland, rabatter och odlingslådor med guldvattnet.

I skogsträdgården låter vi framför allt rabarbern få guldvatten i ganska rikliga mängder. Inte precis under högsäsongen för skörd, utan innan och efter. Har man tur kan rabarber ge en ytterligare skörd i augusti om plantorna får extra näringstillskott av kiss under högsommaren.

Prydnadsväxer i våra stenpartier får också guldvatten då och då. Men till våra grönsaksodlingar har vi tidigare oftast använt annat gödsel men i år använder vi även kiss och experimenterar. Guldvatten är superbra att använda till allehanda växter, fungerar till allt. Vill man guldvattna grönsaksodlingen kan man tänka på att tex inte vattna på bladen utan på jorden, samt se till att inte vattna precis innan skörd. Vill du att resten av familjen ska äta dina läckra grönsaker får du göra en avvägning med att berätta vad du håller på med eller att vara hemlig.

Ett hett tips om man har växttjuvar är att sätta upp en skylt: ”Vi gödslar med vårt kiss”. Då får man troligtvis ha skörden ifred.

Må du sätta guldkant på denna säsong / Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Kiss eller guldvatten som vi kallar det”

  1. […] 💚Kiss eller guldvatten – Farbror Grön förklarar 💚Göra eget ogräsgödsel och ensilage – mer klokt av Farbror Grön 💚Gödsla med vallört – Bondjäntan beskriver både vallörtskoncentrat och vallörtste 💚Gödsla med tång – Niklas Kämpargård visar hur 💚Lakvatten från Bokashi – såhär gör Bondjäntan 💚Nässelvatten – Nils Åkersteds beskrivning hos Gröna Rader 💚Fermentera nässelvatten – Bondjäntans recept 💚Hönsgödselvatten – Fabror Grön beskriver 💚Egen biokol – OdlingsTV med Jessica Lyon visar hur på YouTube […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *