Din varukorg är för närvarande tom!
Nu är det dags att så gurka

Nu har äntligen vårvärmen kommit och vi närmar oss tiden då man kan plantera ut färdiga plantor av gurka, bönor och majs. Men först är det dags att så. I det här inlägget, som vi skriver i samarbete med Impecta fröhandel, berättar vi hur vi odlar gurkor och får dem att överleva från sådd genom en omplantering och vidare ut i odlingen.
Gurkväxter är de växter vi tidigare om åren ofta var lite för ivriga med. Det resulterade inte sällan i att våra första gurkplantor dog av kyla efter utplanteringen eftersom vi planterade ut dem alldeles för tidigt. Att varje år behöva så en ny omgång gurkor blev ganska omständigt och dyrt. Nu har vi en gräns för utplantering av gurkor, det är den 10 juni, men det tog några år att komma fram till det och på vägen hann vi tyvärr döda ganska många plantor. Att plantera ut innan den 10 juni är ytterst vanskligt när man odlar i odlingszon 2 och 3. Gurkor är väldigt känsliga för kyla och vissnar och dör om det blir en natt med låg temperatur.
Gurkplantor växer ganska snabbt, så därför sår vi sällan gurkor vi ska odla utomhus eller i växthus före den 15 maj. När man sår fröna i mitten av maj är plantorna lagom stora till utplanteringen. Sår man långt innan den 15 maj kan man bereda sig på att det blir en gurkdjungel inne. Stora plantor med långa rankor är jobbiga att förflytta och behöver bindas upp, så det bästa är att slippa sådant och så i ”rätt tid”.



Så gurka inomhus
Vill man förodla gurka inomhus, vilket är allra vanligast, är växtbelysning ett riktigt bra komplement. Även en värmematta för frösådder kan vara behjälplig. Vi har märkt att kombinationen växtbelysning och värmematta under sådden gör att fröna gror riktigt snabbt. Tidigare när vi sådde i ett halvdragigt fönster, och endast med hjälp av solens strålar, märkte vi att en hel del frön ruttnade. Med belysning och matta gror alla frön på max 2 dagar och redan inom en vecka har vi omplanterat de små liven i enskilda krukor. Är det skapligt varmt i slutet av maj ställer vi ut gurkplantorna på en skuggig plats i växthuset så att de vänjer sig vid solen.



Så gurka i växthus
Har man växthus och vill göra det ännu enklare för sig kan man så gurkorna direkt där från mitten av maj. Men för att lyckas med detta, under den oftast nyckfulla maj månad, är det en god idé att använda en värmematta för frösådd under sådden. Ute i växthuset ger värmemattan den där extra puffen så att fröna gror bra och snabbt kommer upp, men ger också ett skydd för gurkorna ifall det blir låg temperatur under nätterna. Resultatet i växthuset blir lika bra om inte bättre än om man sår inomhus. Genom att gurkorna får den riktiga solen från början upplever vi att de blir kraftigare än de vi sår inomhus och så slipper vi avhärda dem.



Så, omplantering och utplantering
Vid sådderna använder vi alltid planteringsjord. Oftast sår vi 2 frön i vardera 6 cm kruka och inom en vecka omplanteras de som enskilda plantor i 7 cm krukor. Vi ställer både sådder och omplanteringar i odlingstråg och lägger värmemattan under tråget. När vi sår gurkorna inomhus stänger vi av mattan när vi tror att de flesta frön tittat upp men i växthuset får den vara på en vecka, ja ibland upp till två veckor, lite beroende på hur kallt det är på nätterna.
Utplantering på friland och i pallkragar sker som sagt alltid efter den 10 juni men om det är i växthuset man ska slutodla sina gurkor kan man oftast plantera dem tidigare där. Skulle det vara så att det blir jättekallt på nätterna i växthuset när man oplanterat dem ipå sina slutdestinationer kan man låta en liten byggfläkt eller kupévärmare vara på dessa nätter.
Tips! Om du vill vara säker på att jorden och gödslet du använder är fritt från pyralider kan du kolla in den här listan: https://gronarader.se/wp-content/uploads/2023/05/Pyralidfri-jord-23-05-02.pdf

Tips slutplantering
Tänk på att inte sätta gurkorna för djupt vid slutplantering och att stödja dem redan från början med snöre och pinnar så att de inte ramlar och går av ellr blåser sönder. På friland och i pallkragar kan ett litet fiberdukstält ge plantorna en riktigt bra start och snabba på tillväxten. Kom ihåg att gödsla jorden ( med något garanterat pyralidfritt gödsel) och att tillföra kompost och organiskt material, gurkor älskar när det är massa bös i marken.
De sju gurkorna på bilden ovanför är våra favoriter. Sex av dem när det gäller att odla gurka i växthus och en av dem, slanggurkan Marketmore, för odling på friland. Det finns också en uppsjö inläggningsgurkor vi gillar som vi inte har med på denna lista.
- F1 Delistar, kanske ligger denna gurka på plats 1.
- F1 Flamingo
- F1 Sherpa, även perfekt för inomhusodling.
- F1 Superfina
- F1 Cordoba
- F1 Gunnar, även perfekt för inomhusodling
- Marketmore, en sortäkta slanggurka för friland som man kan ta egna frön av.



Tips: Det vi skrivit om när det gäller gurka gäller andra gurkväxter som melon, zucchini, vintersquash och pumpa, samt bönor och majs. Men så endast ett frön i varje kruka av zucchini, pumpa och vintersquash och 4 majskorn och 5- 7 bönor i vardera kruka.
Läs mer här: Odla störbönor – från sådd till skörd, Odla majs – från sådd till skörd, Odla steg för steg – melon
Ps: för dig som vet med dig att du är snål när det gäller näring/ gödsel. Passa på att ge dina gurkväxter lite guldvatten då och då som kompensation för din snålhet: Kiss eller guldvatten som vi kallar det
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar