Nu är det dags att så gurka

Nu har äntligen vårvärmen kommit och vi närmar oss tiden då man kan plantera ut färdiga plantor av gurka, bönor och majs. Men först är det dags att så. I det här inlägget, som vi skriver i samarbete med Impecta fröhandel, berättar vi hur vi odlar gurkor och får dem att överleva från sådd genom en omplantering och vidare ut i odlingen.

Gurkväxter är de växter vi tidigare om åren ofta var lite för ivriga med. Det resulterade inte sällan i att våra första gurkplantor dog av kyla efter utplanteringen eftersom vi planterade ut dem alldeles för tidigt. Att varje år behöva så en ny omgång gurkor blev ganska omständigt och dyrt. Nu har vi en gräns för utplantering av gurkor, det är den 10 juni, men det tog några år att komma fram till det och på vägen hann vi tyvärr döda ganska många plantor. Att plantera ut innan den 10 juni är ytterst vanskligt när man odlar i odlingszon 2 och 3. Gurkor är väldigt känsliga för kyla och vissnar och dör om det blir en natt med låg temperatur.

Gurkplantor växer ganska snabbt, så därför sår vi sällan gurkor vi ska odla utomhus eller i växthus före den 15 maj. När man sår fröna i mitten av maj är plantorna lagom stora till utplanteringen. Sår man långt innan den 15 maj kan man bereda sig på att det blir en gurkdjungel inne. Stora plantor med långa rankor är jobbiga att förflytta och behöver bindas upp, så det bästa är att slippa sådant och så i ”rätt tid”.

Så gurka inomhus

Vill man förodla gurka inomhus, vilket är allra vanligast, är växtbelysning ett riktigt bra komplement. Även en värmematta för frösådder kan vara behjälplig. Vi har märkt att kombinationen växtbelysning och värmematta under sådden gör att fröna gror riktigt snabbt. Tidigare när vi sådde i ett halvdragigt fönster, och endast med hjälp av solens strålar, märkte vi att en hel del frön ruttnade. Med belysning och matta gror alla frön på max 2 dagar och redan inom en vecka har vi omplanterat de små liven i enskilda krukor. Är det skapligt varmt i slutet av maj ställer vi ut gurkplantorna på en skuggig plats i växthuset så att de vänjer sig vid solen.

Så gurka i växthus

Har man växthus och vill göra det ännu enklare för sig kan man så gurkorna direkt där från mitten av maj. Men för att lyckas med detta, under den oftast nyckfulla maj månad, är det en god idé att använda en värmematta för frösådd under sådden. Ute i växthuset ger värmemattan den där extra puffen så att fröna gror bra och snabbt kommer upp, men ger också ett skydd för gurkorna ifall det blir låg temperatur under nätterna. Resultatet i växthuset blir lika bra om inte bättre än om man sår inomhus. Genom att gurkorna får den riktiga solen från början upplever vi att de blir kraftigare än de vi sår inomhus och så slipper vi avhärda dem.

Så, omplantering och utplantering

Vid sådderna använder vi alltid planteringsjord. Oftast sår vi 2 frön i vardera 6 cm kruka och inom en vecka omplanteras de som enskilda plantor i 7 cm krukor. Vi ställer både sådder och omplanteringar i odlingstråg och lägger värmemattan under tråget. När vi sår gurkorna inomhus stänger vi av mattan när vi tror att de flesta frön tittat upp men i växthuset får den vara på en vecka, ja ibland upp till två veckor, lite beroende på hur kallt det är på nätterna.

Utplantering på friland och i pallkragar sker som sagt alltid efter den 10 juni men om det är i växthuset man ska slutodla sina gurkor kan man oftast plantera dem tidigare där. Skulle det vara så att det blir jättekallt på nätterna i växthuset när man oplanterat dem ipå sina slutdestinationer kan man låta en liten byggfläkt eller kupévärmare vara på dessa nätter.

Tips! Om du vill vara säker på att jorden och gödslet du använder är fritt från pyralider kan du kolla in den här listan: https://gronarader.se/wp-content/uploads/2023/05/Pyralidfri-jord-23-05-02.pdf

Tips slutplantering

Tänk på att inte sätta gurkorna för djupt vid slutplantering och att stödja dem redan från början med snöre och pinnar så att de inte ramlar och går av ellr blåser sönder. På friland och i pallkragar kan ett litet fiberdukstält ge plantorna en riktigt bra start och snabba på tillväxten. Kom ihåg att gödsla jorden ( med något garanterat pyralidfritt gödsel) och att tillföra kompost och organiskt material, gurkor älskar när det är massa bös i marken.

De sju gurkorna på bilden ovanför är våra favoriter. Sex av dem när det gäller att odla gurka i växthus och en av dem, slanggurkan Marketmore, för odling på friland. Det finns också en uppsjö inläggningsgurkor vi gillar som vi inte har med på denna lista.

  • F1 Delistar, kanske ligger denna gurka på plats 1.
  • F1 Flamingo
  • F1 Sherpa, även perfekt för inomhusodling.
  • F1 Superfina
  • F1 Cordoba
  • F1 Gunnar, även perfekt för inomhusodling
  • Marketmore, en sortäkta slanggurka för friland som man kan ta egna frön av.

Tips: Det vi skrivit om när det gäller gurka gäller andra gurkväxter som melon, zucchini, vintersquash och pumpa, samt bönor och majs. Men så endast ett frön i varje kruka av zucchini, pumpa och vintersquash och 4 majskorn och 5- 7 bönor i vardera kruka.

Läs mer här: Odla störbönor – från sådd till skörd, Odla majs – från sådd till skörd, Odla steg för steg – melon

Ps: för dig som vet med dig att du är snål när det gäller näring/ gödsel. Passa på att ge dina gurkväxter lite guldvatten då och då som kompensation för din snålhet: Kiss eller guldvatten som vi kallar det

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *