Din varukorg är för närvarande tom!
Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck

En varm och solig dag behöver man något riktigt läskande. Denna rabarberlemonad har blivit en riktig favorit här hemma och nya satser kokas på löpande band. Lemonad är inte detsamma som saft. Drycken blir drickbar direkt och ska inte spädas.
Ingredienser för ca 2,5 liter
- 500 gr skivad färsk rabarber
- 2 l vatten
- 2 dl socker eller annan sötning tex Sötströ
- 2 ekologiska citroner, rivet skal och saft
Gör så här: Blanda rabarber, häften av vattnet, sockret och det rivna citronskalet i en kastrull. Låt koka på medelvärme i ca fem minuter. Ta sedan av kastrullen från plattan, häll i resten av vattnet samt saften från citronen. Låt svalna. Sila blandningen, förslagsvis genom en saftsil eller flergångskaffefilter. Servera iskall med isbitar.

Fler läckra rabarberrecept: Rabarberkaka med kardemumma och mörkchoklad, Smörstekt rabarber med glass och frasigt havretäcke, Sylt med rabarber och jordgubb.
Tips!

Spara ”avkoket” och blanda ner i en sockerkaka och vips har du en supersaftig kaka med mild rabarber- och citronsmak. Läs mer i receptet: Saftig rabarberkaka med smak av citron
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Att låta kreativiteten flöda
Om det är något jag verkligen älskar, så är det de där stunderna när man bara flyter med i kreativiteten och ger sig hän till idéer som dyker upp – fast man kanske… Läs mer: Att låta kreativiteten flöda - Våra syltgrottor
Det råder delade meningar mellan vår dotter och framför allt mig Johannes, vilket grundrecept av syltgrottor som är det bästa. Vi är helt överrens om att vår hemkokade favoritsylt, den på jordgubbar, rabarber… Läs mer: Våra syltgrottor - Mögel i tomatpuré- nej tack
När Testfakta.se publicerade sin artikel om tomatpuré hösten 2025 blev det en väckarklocka för oss. Det visade sig nämligen att flera av de märken som säljs i svenska butiker innehåller mögelgifter – även… Läs mer: Mögel i tomatpuré- nej tack - Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
16 svar till ”Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck”
Hej!
Hur är hållbarheten på lemonaden?
Oj, svår fråga. Vi brukar dricka upp den på stört. Men skulle gissa att den håller sig fint i några dagar i kylskåpet, ev upp till en vecka. För längre hållbarhet kan man frysa lemonaden.
Kan man frysa den tror du, om man kokar större sats?
Det går bra att frysa. Man kan också göra isglass https://farbrorgron.se/laskande-rabarberglass-till-heta-sommardagar/
Måste testa denna, ser otroligt gott ut!
Går det använda fryst rabarber?
Vi har aldrig provat. Men vi gissar att det går precis lika bra.
Tänkte göra denna till studenten och frysa den. Funderar på om man vill använda ”skräpet” och göra kakan som du föreslog. Brukar du riva citronvatten till saften eller kör du större skivor av skalet och sen plockar bort det när du gör kakan?
Ja, vi river skalet på citronen (Vi har nu förtydligat det i texten). Lycka till!
Kul 🙂
Ett tips om man ska frysa den är att inte ha i extra vatten efter kokningen, utan späda saften med vatten efter man tar upp den ur frysen. Tar ju mycket mindre plats så. Dessutom funkar den outspädda fint att blanda i somriga drinkar! 🙂
Ner med avkoket i en kastrull å släng på lite syltsocker och kardemumma, späd med lite lemonad å koka upp några minuter så har du en trevlig rabarbermarmelad! 😉
Gör denna året om funkar super m frusna rabarber. Bara tina så koka enkelt recept så gott .
Vilket toppenbra tips!
[…] Lemonadrecept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck […]
[…] att vi gjort rabarberlemonad kom idén att ta tillvara rabarber- och citronskräpet och göra en kaka utav det i stället. […]











Lämna ett svar