Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck

Rabarberlemonad hos Farbror Grön

En varm och solig dag behöver man något riktigt läskande. Denna rabarberlemonad har blivit en riktig favorit här hemma och nya satser kokas på löpande band. Lemonad är inte detsamma som saft. Drycken blir drickbar direkt och ska inte spädas.

Ingredienser för ca 2,5 liter

  • 500 gr skivad färsk rabarber
  • 2 l vatten
  • 2 dl socker eller annan sötning tex Sötströ
  • 2 ekologiska citroner, rivet skal och saft

Gör så här: Blanda rabarber, häften av vattnet, sockret och det rivna citronskalet i en kastrull. Låt koka på medelvärme i ca fem minuter. Ta sedan av kastrullen från plattan, häll i resten av vattnet samt saften från citronen. Låt svalna. Sila blandningen, förslagsvis genom en saftsil eller flergångskaffefilter. Servera iskall med isbitar.

Rabarberlemonad hos Farbror Grön
Rabarberlemonad är en riktigt lyxig sommardryck.

Fler läckra rabarberrecept: Rabarberkaka med kardemumma och mörkchoklad, Smörstekt rabarber med glass och frasigt havretäcke, Sylt med rabarber och jordgubb.

Tips!

Spara “avkoket” och blanda ner i en sockerkaka och vips har du en supersaftig kaka med mild rabarber- och citronsmak. Läs mer i receptet: Saftig rabarberkaka med smak av citron

Theres Lundén


MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

10 Comments

    1. Oj, svår fråga. Vi brukar dricka upp den på stört. Men skulle gissa att den håller sig fint i några dagar i kylskåpet, ev upp till en vecka. För längre hållbarhet kan man frysa lemonaden.

  1. Tänkte göra denna till studenten och frysa den. Funderar på om man vill använda ”skräpet” och göra kakan som du föreslog. Brukar du riva citronvatten till saften eller kör du större skivor av skalet och sen plockar bort det när du gör kakan?

    1. Ja, vi river skalet på citronen (Vi har nu förtydligat det i texten). Lycka till!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *