Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck

Rabarberlemonad hos Farbror Grön

En varm och solig dag behöver man något riktigt läskande. Denna rabarberlemonad har blivit en riktig favorit här hemma och nya satser kokas på löpande band. Lemonad är inte detsamma som saft. Drycken blir drickbar direkt och ska inte spädas.

Ingredienser för ca 2,5 liter

  • 500 gr skivad färsk rabarber
  • 2 l vatten
  • 2 dl socker eller annan sötning tex Sötströ
  • 2 ekologiska citroner, rivet skal och saft

Gör så här: Blanda rabarber, häften av vattnet, sockret och det rivna citronskalet i en kastrull. Låt koka på medelvärme i ca fem minuter. Ta sedan av kastrullen från plattan, häll i resten av vattnet samt saften från citronen. Låt svalna. Sila blandningen, förslagsvis genom en saftsil eller flergångskaffefilter. Servera iskall med isbitar.

Rabarberlemonad hos Farbror Grön
Rabarberlemonad är en riktigt lyxig sommardryck.

Fler läckra rabarberrecept: Rabarberkaka med kardemumma och mörkchoklad, Smörstekt rabarber med glass och frasigt havretäcke, Sylt med rabarber och jordgubb.

Tips!

Spara ”avkoket” och blanda ner i en sockerkaka och vips har du en supersaftig kaka med mild rabarber- och citronsmak. Läs mer i receptet: Saftig rabarberkaka med smak av citron

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

12 svar till ”Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck”

  1. Profilbild för Beatrice Voegelen
    Beatrice Voegelen

    Hej!

    Hur är hållbarheten på lemonaden?

    1. Oj, svår fråga. Vi brukar dricka upp den på stört. Men skulle gissa att den håller sig fint i några dagar i kylskåpet, ev upp till en vecka. För längre hållbarhet kan man frysa lemonaden.

      1. Kan man frysa den tror du, om man kokar större sats?

  2. Måste testa denna, ser otroligt gott ut!

  3. Går det använda fryst rabarber?

    1. Vi har aldrig provat. Men vi gissar att det går precis lika bra.

  4. Profilbild för Marie Davidsson
    Marie Davidsson

    Tänkte göra denna till studenten och frysa den. Funderar på om man vill använda ”skräpet” och göra kakan som du föreslog. Brukar du riva citronvatten till saften eller kör du större skivor av skalet och sen plockar bort det när du gör kakan?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Ja, vi river skalet på citronen (Vi har nu förtydligat det i texten). Lycka till!

      1. Profilbild för Farbror Grön
        Farbror Grön

        Kul 🙂

  5. Profilbild för Ingegerd Johansson
    Ingegerd Johansson

    Ett tips om man ska frysa den är att inte ha i extra vatten efter kokningen, utan späda saften med vatten efter man tar upp den ur frysen. Tar ju mycket mindre plats så. Dessutom funkar den outspädda fint att blanda i somriga drinkar! 🙂

  6. Profilbild för Christer Brandt
    Christer Brandt

    Ner med avkoket i en kastrull å släng på lite syltsocker och kardemumma, späd med lite lemonad å koka upp några minuter så har du en trevlig rabarbermarmelad! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *