En varm och solig dag behöver man något riktigt läskande. Denna rabarberlemonad har blivit en riktig favorit här hemma och nya satser kokas på löpande band. Lemonad är inte detsamma som saft. Drycken blir drickbar direkt och ska inte spädas.
Ingredienser för ca 2,5 liter
- 500 gr skivad färsk rabarber
- 2 l vatten
- 2 dl socker eller annan sötning tex Sötströ
- 2 ekologiska citroner, rivet skal och saft
Gör så här: Blanda rabarber, häften av vattnet, sockret och det rivna citronskalet i en kastrull. Låt koka på medelvärme i ca fem minuter. Ta sedan av kastrullen från plattan, häll i resten av vattnet samt saften från citronen. Låt svalna. Sila blandningen, förslagsvis genom en saftsil eller flergångskaffefilter. Servera iskall med isbitar.
Fler läckra rabarberrecept: Rabarberkaka med kardemumma och mörkchoklad, Smörstekt rabarber med glass och frasigt havretäcke, Sylt med rabarber och jordgubb.
Tips!
Spara “avkoket” och blanda ner i en sockerkaka och vips har du en supersaftig kaka med mild rabarber- och citronsmak. Läs mer i receptet: Saftig rabarberkaka med smak av citron
Theres Lundén
Hej!
Hur är hållbarheten på lemonaden?
Oj, svår fråga. Vi brukar dricka upp den på stört. Men skulle gissa att den håller sig fint i några dagar i kylskåpet, ev upp till en vecka. För längre hållbarhet kan man frysa lemonaden.
Kan man frysa den tror du, om man kokar större sats?
Det går bra att frysa. Man kan också göra isglass https://farbrorgron.se/laskande-rabarberglass-till-heta-sommardagar/
Måste testa denna, ser otroligt gott ut!
Går det använda fryst rabarber?
Vi har aldrig provat. Men vi gissar att det går precis lika bra.
Tänkte göra denna till studenten och frysa den. Funderar på om man vill använda ”skräpet” och göra kakan som du föreslog. Brukar du riva citronvatten till saften eller kör du större skivor av skalet och sen plockar bort det när du gör kakan?
Ja, vi river skalet på citronen (Vi har nu förtydligat det i texten). Lycka till!
Kul 🙂