Din varukorg är för närvarande tom!
Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck

En varm och solig dag behöver man något riktigt läskande. Denna rabarberlemonad har blivit en riktig favorit här hemma och nya satser kokas på löpande band. Lemonad är inte detsamma som saft. Drycken blir drickbar direkt och ska inte spädas.
Ingredienser för ca 2,5 liter
- 500 gr skivad färsk rabarber
- 2 l vatten
- 2 dl socker eller annan sötning tex Sötströ
- 2 ekologiska citroner, rivet skal och saft
Gör så här: Blanda rabarber, häften av vattnet, sockret och det rivna citronskalet i en kastrull. Låt koka på medelvärme i ca fem minuter. Ta sedan av kastrullen från plattan, häll i resten av vattnet samt saften från citronen. Låt svalna. Sila blandningen, förslagsvis genom en saftsil eller flergångskaffefilter. Servera iskall med isbitar.

Fler läckra rabarberrecept: Rabarberkaka med kardemumma och mörkchoklad, Smörstekt rabarber med glass och frasigt havretäcke, Sylt med rabarber och jordgubb.
Tips!

Spara ”avkoket” och blanda ner i en sockerkaka och vips har du en supersaftig kaka med mild rabarber- och citronsmak. Läs mer i receptet: Saftig rabarberkaka med smak av citron
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
14 svar till ”Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck”
Hej!
Hur är hållbarheten på lemonaden?
Oj, svår fråga. Vi brukar dricka upp den på stört. Men skulle gissa att den håller sig fint i några dagar i kylskåpet, ev upp till en vecka. För längre hållbarhet kan man frysa lemonaden.
Kan man frysa den tror du, om man kokar större sats?
Det går bra att frysa. Man kan också göra isglass https://farbrorgron.se/laskande-rabarberglass-till-heta-sommardagar/
Måste testa denna, ser otroligt gott ut!
Går det använda fryst rabarber?
Vi har aldrig provat. Men vi gissar att det går precis lika bra.
Tänkte göra denna till studenten och frysa den. Funderar på om man vill använda ”skräpet” och göra kakan som du föreslog. Brukar du riva citronvatten till saften eller kör du större skivor av skalet och sen plockar bort det när du gör kakan?
Ja, vi river skalet på citronen (Vi har nu förtydligat det i texten). Lycka till!
Kul 🙂
Ett tips om man ska frysa den är att inte ha i extra vatten efter kokningen, utan späda saften med vatten efter man tar upp den ur frysen. Tar ju mycket mindre plats så. Dessutom funkar den outspädda fint att blanda i somriga drinkar! 🙂
Ner med avkoket i en kastrull å släng på lite syltsocker och kardemumma, späd med lite lemonad å koka upp några minuter så har du en trevlig rabarbermarmelad! 😉
Gör denna året om funkar super m frusna rabarber. Bara tina så koka enkelt recept så gott .
Vilket toppenbra tips!
Lämna ett svar