Smörstekt rabarber med glass och frasigt havretäcke

Ibland orkar vi faktiskt inte göra en hel paj, men är ändå fasligt sugna på något liknande. Det här går lite fortare och är minst lika gott, om än lite godare faktiskt. Dessutom kan man på ett enkelt sätt själv dosera förhållandet mellan rabarber och havresmul.

Ingredienser 3-4 port

  • Ca 0,5 kg glasrabarber eller vanlig rabarber
  • 3-4 dl havregryn
  • 50 g smör ( ibland lite till)
  • Några nypor salt
  • 1 – 2 dl socker ( även mindre eller mer fungerar)
  • Glass eller vaniljsås efter tycke och smak

Gör så här: Häll i nästan allt smör i en stekpanna och tillsätt havregryn och några nypor salt. Stek på hög till medelvärme så att havregrynen och smöret går in i varandra och att grynen får lite yta, häll då i 1 dl socker och rör runt så att sockret smälter och absorberas av grynen. När du anser att grynblandningen är klar häller du av grynen i en skål bredvid. Hacka rababerstjälkarna, bladen ska inte vara ned, i 2 cm stora bitar. Lägg i det kvarlämnade smöret i den varma pannan samt rabarberbitarna och 1 dl socker.

Placera pannan på plattan igen och stek rabarberbitarna tills de börjar flyta ut och bilda vätska. Avbryt stekningen innan stjälkarna löst upp helt, det är gott när det finns lite tuggmotstånd och att allt inte blivit till sås. Socker kan överdoseras i detta recept ifall man tycker att det blir för surt eller helt uteslutas eller minskas om man tycker att det blir för sött.

Lycka till!

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *